Projectomschrijving

MDT-reis

Tijdens deze MDT gaan jongeren in een groep van 12 deelnemers aan de slag bij verschillende organisaties zoals Staatsbosbeheer, IVN Natuureducatie, Landschappen , Natuurmonumenten,  NIVON, SoortenNL (waaronder de Vlinderstichting) en Natuur en Milieu.
De jongeren zijn 5 maanden lang 1 dag in de week actief voor een project dat bij hen past.  Het gaat erom dat ze ‘hands on’ toewerken naar een concreet eindresultaat. Plastic rommel in Nederlandse rivieren opruimen bijvoorbeeld of de palingstand monitoren. Vast onderdeel van deze MDT zijn trainingen en workshops. Die helpen de jongeren om hun project zo goed mogelijk uit te voeren. Zo leren zij niet alleen hoe je een groen evenement organiseert maar ook hoe je vlinders telt en een voedselbos beheert.   

Betekenis

  • Voor jongeren

Deze MDT biedt jongeren een leuke en leerzame tijd waarin ze zichzelf kunnen ontwikkelen en interessante mensen ontmoeten. Goed voor hun netwerk en een eventuele toekomst bij een groene organisatie. Bovendien kunnen zij met deze groene MDT in tijden van corona en zorgen om het milieu ook echt een verschil maken. Hun positieve bijdrage is niet alleen goed voor de Nederlandse natuur en het milieu, maar ook voor hun eigen welzijn. Kers op de taart is een landelijke ontmoetingsdag waar de jongeren aan een breed publiek laten zien hoe zij met hun groene MDT-reis hebben bijgedragen aan een duurzamere wereld. Na afronding van dit traject ontvangen alle jongeren een certificaat.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Door de ideeën van de trainees komen meer mensen in aanraking met de Nederlandse natuur en het milieu en worden nieuwe groepen bij groene organisaties en hun projecten betrokken. Dankzij de frisse blik en inzet van de jongeren biedt dit project organisaties kansen voor vernieuwing én verjonging. Zo kunnen zij hun duurzame en natuurinclusieve missie ook voor de toekomst veilig stellen.

Doelgroep

Jongeren van 16 tot en met 27 jaar met interesse in natuur, landschap, milieu en duurzaamheid.

Regio

Landelijk

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website