Projectomschrijving

De MDT-reis

In deze reguliere MDT-reis volgen deelnemers een programma waarbij ze uit hun comfortzone stappen en zich ontwikkelen tot 21e eeuwse leiders die lokaal het verschil maken. De jongeren krijgen twee centrale trainingsweekenden op het gebied van persoonlijk en collectief leiderschap, deep democracy, dialoog & samenwerking. Hier ontmoeten ze jongeren uit andere regio’s met bijvoorbeeld een andere geloofsovertuiging, geaardheid of afkomst.

Na deze trainingen gaan ze aan de slag met het bedenken en uitvoeren van een nieuw en verbindend evenement in hun eigen omgeving. De doelgroep en activiteiten van het evenement mogen ze zelf bedenken. Wel moeten ze lokale bewoners, jongeren en stakeholders betrekken. Ze mogen ook aansluiten bij bestaande lokale initiatieven. De jongeren worden begeleid door een jongerencoach. Bij de afsluiting ontvangen ze een certificaat.

De jongeren kunnen zich inschrijven in groepen van 5-8 personen of individueel. De tijdsbesteding is 10 weken en minimaal 120 uur.

Betekenis

  • Voor jongeren

Met deze MDT-reis ontwikkelen jongeren ondernemers- en leiderschapsvaardigheden. Ze doen een positieve leerervaring op en ontdekken hoe ze zelf actie kunnen ondernemen en impact kunnen hebben in hun eigen omgeving. In een veilige omgeving leren ze omgaan met dingen die op hun pad komen, zowel voorspoed als tegenslag. Bovendien vergroten ze hun netwerk waarmee ze hun kans op werk of een stage vergroten.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Deelnemende lokale organisaties kunnen via het train-the-trainer-principe profiteren van de kennis en ervaring van 8 partnerorganisaties, zodat ze op termijn zelf MDT-trajecten binnen hun eigen werkveld kunnen opzetten en uitvoeren. Daarnaast krijgen ze op deze manier toegang tot een uitgebreid jongerennetwerk. De inzet van deze jongeren draagt bij aan de sociale cohesie als tegenwicht voor polarisatie.
Doelgroep
jongeren van 18 tot 25 jaar van verschillende opleidingsniveaus die zich aan het bezinnen zijn op hun toekomst, bijvoorbeeld doormiddel van een tussenjaar.

Regio

Heel Nederland, in de uithoeken van zowel steden als provincies.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website