Dit project bestaat uit vijf ‘Labs’: jongerenbijeenkomsten met een thema dat boeiend en relevant is voor jonge mensen – bijvoorbeeld #metoo of cyberpesten. Tijdens de bijeenkomsten behandelen jongeren zo’n thema met speeddates met deskundigen, minitrainingen en korte workshops. Op basis van de inzichten van de Labs starten de deelnemende jongeren drie projecten op. Die gaan de jongeren ook zelf uitvoeren bij verschillende Haagse organisaties. Vier jongeren vormen een projectgroep en zes zitten in een aanjagende kerngroep. Stagiair(e)s van de Haagse Hogeschool en het ROC Mondriaan maken ook deel uit van deze groepen. Minimaal vijftig jongeren zitten in de ‘vliegende brigade’ voor uitvoerende taken. Daarnaast zijn er de geworven jongeren die meedoen aan de Labs en de projecten.
Jongeren ontwikkelen sociale, organisatorische en communicatieve vaardigheden. Ze doen (werk)ervaring op en worden onderdeel van een netwerk waarin diversiteit centraal staat. Afhankelijk van hun rol in het project ontvangen ze een vergoeding, studiepunten, een certificaat of een persoonlijke referentie. Ook fijn: deelnemers mogen zelf bepalen welke rol ze vervullen, hoeveel tijd ze investeren en binnen welke organisatie ze aan de slag gaan.
Dit project levert de samenleving jonge, actieve burgers op die het gewend zijn contacten te leggen – ook met degenen die ‘vreemde’ achtergronden, voorkeuren of interesses hebben. Omdat de deelnemers de projecten zelf opzetten, zijn ze gemotiveerd leeftijdsgenoten over te halen ook mee te doen.
Haagse jongeren van 16 tot 25 jaar.