Maatwerk en keuzevrijheid; dat zijn de uitgangspunten van de proeftuin Fix. De ambitie is om 750 jongeren te koppelen aan een van de tientallen betrokken organisaties. Het vrijwilligerswerk varieert van ondersteuning op festivals, kinderoppas, het organiseren van sportactiviteiten tot samen koken/eten. Via een online platform, een matching-app en spreekuren kunnen jongeren hun wensen verkennen en kenbaar maken. Bijzonder aan dit project is dat jongeren zelf een sleutelrol spelen in het vormgeven van de proeftuin; een mooi voorbeeld van co-creatie. 25 jongeren worden opgeleid tot 'Matchmaker'. De 'Matchmakers' houden bijvoorbeeld spreekuren en begeleiden de jongeren.
Deelnemers ontdekken de meerwaarde van hun inzet: ze doen ervaring op, ontwikkelen hun eigenwaarde en nieuwe vaardigheden en ontvangen een beloning. De jongere verdient social points: punten die ingezet kunnen worden voor gezonde producten, educatie op het gebied van zelfontplooiing en loopbaanbegeleiding, reizen of spaardoelen. Daarnaast ontvangt de jongere een certificaat met specificaties over de MDT.
Het betrekken van jongeren bij de samenleving is niet alleen een taak van school, welzijn en ouders, maar ook van (maatschappelijke) organisaties. Door mogelijkheden te creëren voor jongeren leggen zij de basis voor de nieuwe, wederkerige maatschappij waarin naar elkaar omkijken de norm is.
Jongeren in de leeftijd 12-27 jaar
Stad Groningen