Projectomschrijving

Wat houdt het project in?

DWARS activeert jongeren die elkaar normaal niet tegenkomen, van verschillende religieuze en culturele achtergronden en jongeren die dakloos zijn, om in gemengde groepen 5 activiteiten op allerlei werkterreinen te organiseren. Zo ontstaan verrassende dwarsverbanden. De jongeren bepalen zelf welke activiteiten zij uitvoeren. Van meelopen op de redactie van een mediazender tot ouderen helpen op de computer: alles is mogelijk. De deelnemers krijgen begeleiding van de projectorganisatie en delen hun ervaringen op social media.

Doelen/beoogd resultaat

  • Voor jongeren

Jongeren maken kennis met verschillende maatschappelijke thema’s en werkvelden en ontdekken waar hun interesses en talenten liggen. Daarnaast leren ze hoe ze zelf activiteiten organiseren én werken ze samen in een gemêleerde groep. Maar ze leren ook hun visie en ervaringen te delen via diverse media, om op die manier hun stem te laten horen in het publieke debat. Elke deelnemer ontvangt na de deelname aan DWARS een certificaat van de training ‘mobiele journalistiek’.

  • Voor de deelnemende organisaties

De organisaties waar de deelnemers hun activiteiten gaan uitvoeren, krijgen een gemotiveerde groep jongeren over de vloer. Via de social mediareportages van de jongeren kunnen de activiteiten bovendien zorgen voor positieve profilering van de organisaties. En wanneer een deelnemer over een specifiek onderwerp of een specifieke organisatie in de loop van het project enthousiast raakt, vindt de organisatie misschien wel een vrijwilliger voor langere duur óf een toekomstige werknemer.

Onderzoeksvragen voor het project MDT

  • Welke vormen van maatschappelijke diensttijd spreken jongeren het meeste aan?
  • Aan welke randvoorwaarden moet worden voldaan om een diverse groep jongeren samen te laten werken?
  • Op welke manier kan de ervaring van de jongeren optimaal worden gedeeld?

Doelgroep

Jongeren van 14 tot 30 jaar

Regio

Rotterdam-Rijnmond, met een focus op de gemeente Rotterdam

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website