Projectomschrijving

De MDT-reis

Doe iets tofs onder schooltijd! In deze MDT stellen jonge statushouders zelf hun activiteitenprogramma samen. Ze kiezen uit ‘Zet je in voor kwetsbare ouderen’, ‘Maak samen cultuur & media’, ‘Duurzaamheid & milieu’ of ‘Sport & recreatie’. Ze gaan praktisch aan de slag, denk aan het organiseren van een bingo voor ouderen, een Talent night of opruimactie. Of ze maken een natuurlijk beauty product, een reportage over een maatschappelijk thema of mooie portretten van ouderen. Ze bepalen het helemaal zelf, en er staan altijd een jongerencoach en peercoaches voor ze klaar om ze te helpen of vragen te beantwoorden over de toekomst, nieuwe hobby’s, nieuwe vrienden, cultuurverschillen en school.

Bovendien kunnen de jongeren meedoen aan toffe workshops en trainingen om hun skills te verbeteren. Een greep uit de mogelijkheden: hiphop, zang, theater, filmtechnieken, fotografie en werelddans, maar bijvoorbeeld ook communiceren met ouderen en workshops over leven en een toekomst opbouwen in Nederland.

Betekenis

  • Voor jongeren

Jonge statushouders en nieuwkomers die nog nauwelijks contact hebben met Nederlanders en hun weg in de samenleving nog moeten vinden, krijgen in deze MDT het vertrouwen dat ze het aankunnen, dat het leuk is om nieuwe dingen te proberen en nieuwe ontmoetingen aan te gaan. Ze leren samenwerken, leren communiceren in verschillende situaties en verbeteren hun Nederlandse taal. Via de samenwerkingspartners krijgen ze toegang tot netwerken en instellingen. Ze krijgen een breder beeld van hun toekomstmogelijkheden en vergroten hiermee hun kans op het vinden van een stage of werk.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Jonge statushouders ontmoeten niet vaak kwetsbare ouderen of Nederlandse jongeren. Vooral geen hoogopgeleide jongeren. In een samenleving waarin polarisatie en racisme belangrijke thema’s zijn is het belangrijk dat mensen een eigen ervaring kunnen opdoen. Dit zorgt voor compassie en verbinding.
Ook zijn de jongeren beter op de hoogte van studiekeuze- en werkmogelijkheden. Dit geeft ze perspectief en een doel. Het gevolg is minder schooluitval en jongeren die zich sneller betrokken voelen bij onze samenleving.

De onderwijsinstellingen ervaren naast minder uitval ook meerwaarde voor de ontwikkeling van hun leerlingen en het groepsproces. De deelnemende organisaties krijgen de kans om te ervaren hoe je als organisatie met cultuurverschillen om kan gaan en dit kan benutten om de maximale potentie uit een groep te halen. Daarnaast is het voor ouderenzorginstellingen een meerwaarde dat hun doelgroep oprechte aandacht krijgt. Dit helpt tegen eenzaamheid.

Doelgroep

Jonge statushouders, jongeren met een migratieachtergrond en Nederlandse jongeren tussen de 14-27 jaar.

Regio

Nijmegen en Tiel

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website