Projectomschrijving

De MDT-reis

Community Champions gebruikt de aantrekkingskracht van 8 profvoetbalclubs (Vitesse, Feyenoord, Sparta Rotterdam, Excelsior, RKC Waalwijk, De Graafschap, FC Emmen en FC Twente) en de sociale kracht van voetbal om jongeren te bereiken en te betrekken. Jongeren krijgen in dit reguliere MDT-traject niet alleen de kans om betrokken te zijn bij de club en de wijk, maar ook om een echte ambassadeur te worden voor ‘hun’ club.

De eerste weken volgen de teams trainingen en workshops, onder andere op het gebied van samenwerking, plannen, persoonlijke ontwikkeling, communicatie en digitale vaardigheden. Elk team krijgt een of meer begeleiders die gedurende het traject de jongeren motiveren en met iedereen apart de persoonlijke ontwikkeldoelen vaststellen. Vervolgens organiseren ze voor en met elkaar voetbalwedstrijden in de wijken. Ook leveren ze buurtbijdragen, zoals het organiseren van evenementen en activiteiten voor ouderen, kinderen of mensen met een beperking, zwerfafval opruimen in de wijk of geld inzamelen voor een goed doel. Met de buurtbijdragen kunnen de jongeren punten verdienen voor zowel het individuele klassement als het teamklassement.

Naast de buurtbijdragen zijn er punten te verdienen met persoonlijke ontwikkeling en sportieve prestaties, zoals fairplay. Deze punten worden toegekend door de begeleiders en kunnen worden ingewisseld worden voor beloningen, zoals een wedstrijdshirt.

Betekenis

  • Voor jongeren

Het samenwerken in een team en het werken aan persoonlijke ontwikkeldoelen zorgt voor een beter toekomstperspectief en een rijker CV. De jongeren raken meer betrokken bij hun wijk, en durven daar het rolmodel van hun club te worden. Bovendien ontmoeten zij leeftijdgenoten uit andere delen van het land, met wie ze hun uitdagingen en dromen bespreken en met wie ze aan de slag gaan voor anderen. De persoonlijke beloningen die jongeren kunnen verdienen door extra workshops of buurtbijdragen zorgen voor een extra prikkel om gemotiveerd te raken en te blijven.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of samenleving

Voetbal is meer dan alleen een spel. De meeste clubs die deelnemen aan Community Champions hebben een foundation of maatschappelijke afdeling. Voetbalclubs hebben daardoor niet alleen aantrekkingskracht op de MDT’ers, maar ook op organisaties. Die maatschappelijke spilfunctie wordt in dit project vergroot, omdat het clubs de mogelijkheid biedt om intensiever en grootschaliger te gaan werken in de lokale omgeving met gemeenten, welzijnspartijen en onderwijsinstellingen. Op die manier gebruiken zij elkaars krachten en expertise om het verschil te maken in het leven van jongeren.

Doelgroep

Jongeren van 15 t/m 27 jaar die affiniteit hebben met en interesse hebben in voetbal.

Regio

Achterhoek, Arnhem/Nijmegen, Groot-Rijnmond, Midden-Noord Brabant, Twente en Zuidwest-Drenthe.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website