Projectomschrijving

De MDT-reis

Met deze MDT gaan jongeren op ontdekkingstocht naar hun talenten en kwaliteiten en hoe ze dit kunnen inzetten voor sociale activiteiten in hun omgeving.

De reis start met een kennismakingsgesprek waarbij jongeren met een jongerencoach bespreken wat ze willen doen. Daarbij kunnen ze met een eigen idee komen of aansluiten bij een bestaande activiteit van een maatschappelijke organisatie. Door een nauwe samenwerking met bestaande en nieuwe partners valt er voor jongeren heel wat te kiezen. Een voorstelling maken over eenzaamheid bijvoorbeeld. Of een coronaproof thriatlon organiseren.
Tijdens hun traject volgen de jongeren ook workshops en trainingen om nieuwe vaardigheden te leren. Zoals omgaan met ouderen, of sportles geven aan mensen met een beperking. Alles wat ze tijdens hun reis leren en ervaren, houden ze bij in een speciale ‘roadmap’.

Na afloop van hun reis ontvangen de jongeren een certificaat. Ze kunnen daarna actief blijven bij hun MDT-plek of zich voor Challenge Up inzetten als ambassadeur, peer to peer coach of als meedenker in het projectteam.

Betekenis

  • Voor jongeren

De jongeren krijgen veel waardering van de organisaties en mensen voor wie zij zich inzetten. Zo ervaren ze hoe fijn het voelt om iets goeds te doen voor een ander. Maar er zijn ook concrete beloningen. Zoals samen successen vieren met een eindfeest, gratis bioscoop- of theaterkaartjes of een gratis media-, of fotografieworkshop. Ambassadeurs en jongeren die andere jongeren coachen, ontvangen hiervoor een vrijwilligersvergoeding van €1700,- per jaar. Tot slot krijgen de jongeren naar keuze een referentiebrief waarmee ze hun cv flink kunnen opschalen.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Organisaties versterken hun netwerk door veel intensiever samen te werken met andere MDT-projecten zoals ‘Pak je kans Almere’ en ‘Become a local hero’ in Dronten, Noordoostpolder en op Urk. Door hun aanbod te combineren bieden zij jongeren meer mogelijkheden om mee te doen. Daarnaast profiteren de samenwerkende organisaties van elkaars kennis en ervaring bij de begeleiding en training van de jongeren. En dankzij de frisse blik en ICT-kennis die de jongeren meebrengen, kunnen zij zich online beter profileren en meer mensen interesseren voor hun werk.

Deze MDT draagt ook bij aan een positieve beeldvorming over jongeren. Daardoor krijgen ze meer kansen om te participeren in de samenleving en bij te dragen aan een sterker en mooier Flevoland.  

Doelgroep

Jongeren van 14-27 jaar

Regio

Flevoland

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website