Projectomschrijving

Wat houdt het project in?

Een afspraak maken bij het gemeentehuis, internetbankieren of contact opnemen met de Belastingdienst: dit moet allemaal online. Dat is vaak lastig voor migrantenouderen, wiens digitale vaardigheden sterk achterblijven. Tijdens Be Smart maken jongeren met een niet-Westerse achtergrond migrantenouderen door middel van een smart-cursus wegwijs op de laptop, tablet of smartphone. Voor aanvang van de smart-cursus doen de jongeren mee aan een tweedaagse bootcamp waarin ze kennis opdoen over motiveren, enthousiasmeren, omgaan met weerstand en didactische vaardigheden.

Doelen/beoogd resultaat

  • Voor jongeren

Tijdens dit project doen de jongeren vrijwilligerservaring op, wat goed van pas komt bij het vinden van een stageplaats of baan. Het certificaat dat elke deelnemer na afronding van het project krijgt, helpt hier ook bij. Ook leerzaam voor de jongeren is dat ze tijdens dit project een keer geen leerling zijn, maar juist leraar. Dit levert vaardigheden op die de deelnemers goed kunnen gebruiken in hun carrière.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Voor NOMB is dit project een goede manier om met veel allochtone jongeren kennis te maken en hen te helpen bij hun professionele ontwikkeling. De jongeren voorzien de organisaties gedurende het project van feedback, dit doen ze tijdens de reflectie-momenten. Deze input levert voor de betrokken organisaties waardevolle inzichten op. Tegelijkertijd maken jongeren en ouderen uit verschillende etnische groepen kennis met elkaar. Dit verbetert de sociale cohesie in de samenleving. Daarnaast kunnen ouderen die de workshops hebben gevolgd weer maatschappelijk meedoen, omdat ze digitaal vaardiger zijn.

Onderzoeksvragen voor het project maatschappelijke diensttijd

  • Vinden jongeren het leuk om met ouderen te werken?
  • Lukt het om het imago rondom vrijwilligerswerk onder allochtone jongeren te verbeteren?
  • Wat zijn werkzame en minder werkzame ingrediënten van deze aanpak?
  • Welke ideeën en tips hebben de jongeren die hebben meegedaan aan dit project?

Doelgroep

Jongeren van 14 tot 30 jaar met een niet-Westerse achtergrond

Regio

Noord-Brabant

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website