Projectomschrijving

De MDT-reis

In dit reguliere MDT-traject vormen jongeren die wat minder zelfvertrouwen en contacten hebben een duo met een leeftijdsgenoot met een lichamelijke beperking. Samen leveren ze mooie bijdrage aan de maatschappij en ontdekken en ontwikkelen hun eigen en elkaars talenten. Hoe? Door een organisatie die inclusie stimuleert te helpen met het waarmaken van hun ambitie.
Ze kunnen daarbij kiezen uit meer dan 300 organisaties uit het netwerk HandicapNL. Denk aan (kleinschalige) zorg- en welzijnsinstellingen, sportverenigingen, (zorg) boerderijen, muziek- en theaterverenigingen en belangenorganisaties.
Hebben ze zelf een maatschappelijke droom of ambitie? Dan is het ook mogelijk om daaraan te werken. Het idee is dat de jongeren hierdoor meer zelfvertrouwen krijgen en dat er structurele vriendschappen ontstaan.

De jongeren krijgen begeleiding van een MDT-coach. Samen met de coach maakt elk duo 1 A4, met daarop een projectplan, begroting en een financieringsplan als dat nodig is. De coach kijkt of het plan uitvoerbaar is. Als er extra vaardigheden of kennis nodig zijn, krijgen de jongeren trainingen op maat. Ze ontwikkelen hierdoor vaardigheden die ze anders niet hadden gehad en waarmee ze hun cv kunnen uitbreiden. Ook bouwen ze aan hun sociale en zakelijke netwerk. Naast het projectplan maken de jongeren ook een persoonlijk ontwikkelingsplan.

De jongeren worden gestimuleerd om buiten de duo’s om ook contact te onderhouden. Zo zijn er verschillende meet-ups waar ze informatie krijgen en inspiratie opdoen. Ook kunnen ze onderling en aan de coaches vragen stellen. Zo leren ze van elkaar en spiegelen zich aan elkaar.

Het traject duurt maximaal 6 maanden en jongeren besteden er tussen de 80-120 uur aan. Dat komt neer op 3-5 uur per week.

Betekenis

  • Voor jongeren

Door de nieuwe ervaringen die jongeren samen met een leeftijdsgenoot opdoen, groeit hun zelfvertrouwen en eigenwaarde. Ze ervaren dat ze van betekenis zijn voor de maatschappij en dat ze door hun nieuwe kennis en vaardigheden en zakelijke contacten makkelijker kunnen meedoen. Door hun veranderende houding ontstaat er bovendien meer openheid en acceptatie vanuit de maatschappij. Daarnaast breiden de jongeren hun sociale netwerk uit, waardoor isolatie en eenzaamheid minder wordt.

  • Voor de deelnemende organisaties en/of de samenleving

Jongeren met een beperking die werken aan hun herstel bij het Daan Theeuwes Centrum en het Roessingh, kunnen door dit MDT-project naast medisch revalideren ook sociaal revalideren. Organisaties waarvoor de MDT wordt ingezet kampen vaak met personeels- en geldtekort waardoor hun aanbod voor cliënten klein is. De jongeren kunnen hier een goede ondersteuning zijn en zijn tegelijkertijd potentiele werknemers. De organisaties kunnen zich daarnaast profileren op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Doelgroep

Jongeren tussen de 14 en 27 jaar die het moeilijk vinden een MDT-traject alleen te doen.

Regio

Landelijk

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website