Mobiele menu

Steun en perspectief voor Schiedamse risicojeugd. Verbondenheid in de werkrelatie van risicojeugd met intensief jongerenwerk.

Projectomschrijving

In de wijk Nieuwland in Schiedam hebben Stichting Buurtwerk en de Academische Werkplaats Risicojeugd een pilot uitgevoerd met het Meetinstrument Verbondenheid. Dit heeft inzicht opgeleverd over de relatie tussen de jongeren en de jongerenwerker, die ondersteuning en perspectief biedt aan jongeren die dreigen af te glijden naar de criminaliteit. Met een online vragenlijst zijn groepsnormen, ervaren sociale inclusie en bejegening door de professional, affect en anti- en pro-sociaal gedrag van 13 deelnemers gemeten. De uitkomsten laten zien dat de respondenten zich inderdaad meer dan gemiddeld met criminaliteit bezig houden. Maar ook dat zij inclusie, liefde en boosheid ervaren in de werkrelatie met de jongerenwerker. Uit onderzoek blijken dat belangrijke beschermende factoren te zijn. Hoge scores op burgerschap en op positieve passieve emoties zouden kunnen wijzen op een transitie. Het onderzoek heeft inmiddels al tot aanscherping van het functieprofiel voor vergelijkbare functies geleid.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

We willen het meetinstrument Bejegening inzetten voor het project Intensivering Jongerenwerk Nieuwland in Schiedam. Dit project wordt uitgevoerd door Stichting Buurtwerk, in nauwe afstemming met de afdeling Veiligheid van de gemeente Schiedam. Het doel van het project is om (het gedrag van) jongeren die negatief in beeld zijn bij de politie en andere ketenpartners (van veiligheid en zorg) bij te sturen door het bieden van ondersteuning en perspectief. 

In het werken met deze doelgroep is het effect van onze inzet moeilijk te vertalen naar een harde prestatie-indicator. De doelgroep komt niet binnen met een eigen hulpvraag die afgevinkt kan worden als opgelost. Wij hopen met dit instrument inzicht te kunnen geven in hoe wij in de aanpak ingrijpen op de beschermende factor van een betekenisvolle werkrelatie met de jongerenwerker (plus) en wat dat oplevert.

Het onderzoek behelst een meting onder de jongeren die tot de caseload behoorden in 2020 en 2 metingen onder jongeren die tot de caseload behoren in 2021.

Kenmerken

Projectnummer:
737700007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2022
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. K.H. van Wijk
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Buurtwerk