Programmalijn 3 - Gemeenten

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdsector. Dat betekent dat de gemeente verantwoordelijk is voor de hulp die binnen een gemeente wordt aangeboden en daar ook voor betaalt. Voor hen is het dus van belang kennis te hebben die hen helpt deze belangrijke beslissingen te nemen. Daarnaast is het voor gemeenten ook goed om te weten met wie ze kunnen samenwerken om de zorg voor de jeugd nog beter te maken.

Binnen deze programmalijn staan 3 onderwerpen centraal om verder te onderzoeken:

3a Verdelen van geld en verantwoordelijkheid

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Gemeenten geven hiervoor opdrachten aan organisaties en verdelen het geld. Hoe de gemeente opdrachten geeft en het geld verdeelt, is van belang om alles goed te kunnen organiseren. Wat zijn de verschillende opties en welke gevolgen hebben deze? Wat werkt en wat zijn goede voorbeelden? Met deze kennis kunnen gemeenten de juiste beslissingen nemen over wie geld en taken krijgt en hoe veel.

3b Samenwerken en problemen voorkomen

Er zijn heel veel verschillende mensen die zich met de zorg voor kinderen, jongeren en ouders bezighouden. Denk aan leraren, huisartsen, het consultatiebureau, hulpverleners. Hoe meer we samenwerken en van elkaar leren, hoe meer problemen kunnen worden voorkomen of niet uit de hand lopen. Hoe kunnen de verschillende mensen zo goed mogelijk samenwerken? Belangrijk is ook dat de verschillende gemeentes hierin van elkaar leren.

3c Nieuwe ideeën en experimenten

Aandacht voor nieuwe ideeën en experimenten binnen de jeugdsector is belangrijk. Wat maken die ideeën en experimenten geslaagd en wat niet, zodat iedereen van elkaars ontdekkingen kan leren.

Subsidiemogelijkheden

We adviseren u zich te abonneren op de nieuwsbrief Jeugd en/of onze LinkedIn-pagina ZonMw: Jeugd te volgen. Dan blijft u op de hoogte van de meest actuele ontwikkelingen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website