Over dit programma

Het deelprogramma Opvoeding en Onderwijs is onderdeel van het (5e) Preventieprogramma 2014-2018 waarin we kennis aanreiken voor onderwijs, wijk, zorg, werk, vroege opsporing en beleidsactuele thema’s.

Het deelprogramma Opvoeding en Onderwijs stimuleert de ontwikkeling van kennis om de gezondheid van de jeugd te bevorderen en schooluitval te voorkomen. Daarnaast staat de toepassing van deze kennis in de praktijk centraal in het programma.

Context en doelen

Een deel van de gezondheidsproblemen op volwassen leeftijd kunnen worden voorkomen door jongeren te stimuleren tot gezond gedrag en hen de kans te bieden in een gezonde omgeving op te groeien. Daarnaast werpt een gezonde leefstijl en een gezonde omgeving ook op de korte termijn zijn vruchten af. De school is een belangrijke plek waar jongeren veel tijd doorbrengen en dus ook een belangrijke plek om te werken aan gezondheid.

Het deelprogramma draagt bij aan de versterking en ondersteuning van de brede inzet op Gezonde School en de ambities en doelstellingen van het Nationaal Programma Preventie (NPP) 'Alles is Gezondheid' om zodoende bij te dragen aan: 

  • het verspreiden en implementeren van dat wat werkt;
  • het bereiken van gezondheidswinst op langere termijn (terugdringen ziektelast); 
  • preventie van schooluitval. 

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Op de themapagina School en kinderopvang vindt u altijd het laatste nieuws, bijvoorbeeld over afgeronde projecten. Wilt u niets missen? Meld u dan aan voor de Preventienieuwsbrief.

Gerelateerde onderwerpen

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website