MDT voor gemeenten

Het landelijke MDT-netwerk groeit door. Steeds meer partijen haken aan en ook steeds meer gemeenten raken betrokken. MDT biedt gemeenten mooie kansen. Niet alleen doen de jongeren iets voor de samenleving, het kan ze ook helpen om zichzelf te ontwikkelen en keuzes te maken voor de toekomst. Hiermee kan onder andere problematiek zoals schooluitval, schulden en eenzaamheid worden aangepakt of zelfs voorkomen.

Deze gemeenten doen al mee

Momenteel lopen er 11 gemeentelijke MDT-projecten, waarin gemeenten experimenteren met een MDT-vorm die is geïnspireerd op de aanpak van de Belgische Samenlevingsdienst. Een overzicht van deze projecten is hieronder te vinden. Daarnaast zijn ook steeds meer gemeenten betrokken bij regionale projecten uit andere subsidierondes.

Wil jij met jouw gemeenten ook aansluiten bij MDT? Dat kan! Hiervoor heb je de komende tijd meerdere mogelijkheden.

Subsidiemogelijkheden

Jeugd aan Zet (JAZ)
Afgelopen zomer deden 47 gemeenten mee aan het programma Jeugd aan Zet (JAZ), geïnitieerd door het Veiligheidsberaad. Dit was voor jongeren en gemeenten vaak een eerste kennismaking met maatschappelijke activiteiten, in lijn met het gedachtegoed van MDT. Na deze succesvolle zomereditie volgt op verzoek van het Veiligheidsberaad de komende maanden een wintereditie van JAZ waar alle gemeenten in Nederland aan mee kunnen doen. Aanmelden kan hier. JAZ wordt financieel mogelijk gemaakt door MDT. Let op, deze subsidieronde verloopt dus niet via ZonMw.

Perspectief voor de Jeugd met MDT
De subsidieronde Perspectief voor de jeugd met MDT is onlangs opengsteld. Hierin kunnen gemeenten maatschappelijke activiteiten organiseren om extra aandacht te geven aan jongeren. In deze subsidieronde is vanuit het zogenoemde Jeugdpakket € 15 miljoen beschikbaar gesteld voor gemeenten om maatschappelijke activiteiten te organiseren voor jongeren, in samenwerking met MDT-organisaties. Aan de hand van deze publicatie kan je snel bepalen of deze subsidieoproep voor jouw gemeente interessant is. Je vindt ook een kort stappenplan voor de te doorlopen stappen én antwoord op de veelgestelde vragen. De volledige subsidieoproep vind je hier.

Inspiratie nodig? Afgelopen voorjaar liep er al een subsidieronde voor MDT-initiatieven in coronatijd: Helpen wanneer je nodig bent: #ookditisMDT. Deze werd uitgevoerd door bestaande MDT-projecten.

Aanvullende subsidierondes
MDT-projecten die zijn gehonoreerd in de subsidierondes 4a en 4b krijgen de mogelijkheid om hun partnerschappen uit te breiden en nieuwe partners te betrekken. Door de samenwerking op te zoeken met de projecten uit subsidieronde 4a en 4b kunt u ook hier als gemeente mogelijk bij aansluiten. Meer informatie hierover is op www.zonmw.nl/amd te vinden.

Overzicht van gemeentelijke projecten

Meer Doen met Talent
Gemeenten: Alkmaar, Den Helder, Hollands Kroon

Impact Creators Amsterdam (ICA)
Gemeente: Amsterdam

MDT 026
Gemeente: Arnhem

FUTURE
Gemeenten: Beesel, Bergen (L.), Gennep, Horst aan de Maas, Venlo, Venray

MDT in Breda en Zundert
Gemeenten: Breda, Zundert

MDT @Noord Fryslân "Zoek het uit!"
Gemeenten: Dantumadiel, Noardeast-Fryslân, Waadhoeke

Follow Your Dreams
Gemeente: Den Haag

Maatschappelijke Diensttijd in Dordt
Gemeente: Dordrecht

Local Heroes - Zaanstreek
Gemeenten: Oostzaan, Wormerland, Zaanstad

Glow Up
Gemeente(n): Rotterdam

BAAS
Gemeente(n): Utrecht, Vijfheerenlanden

 

 

 

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website