ZonMw en NWO financieren divers onderzoek naar preventie, diagnostiek en behandeling van tuberculose

 • Celmechanismen:

  • De TBC-bacterie is vaak ongevoelig voor anti-TBC-middelen. Een waarschijnlijk belangrijke geneesmiddelpomp van de TB-bacterie werd ontdekt en onderzocht. Deze pomp kon door specifieke pompremmers worden geblokkeerd. Het gebruik van pompremmers naast de twee anti-TBC-middelen bleek in proefdieren de werking van deze middelen niet te versterken.
   (Radboud Universiteit Nijmegen; Priority Medicines Antimicrobiële Resistentie-project 205200002; afgerond maart 2018)
  • De tuberculosebacterie heeft gaten in zijn harnas. De TBC-bacterie heeft een opmerkelijke ondoorlaatbare celwand waardoor de meeste antibiotica geen toegang tot de cel krijgen. Echter, het schild kan niet helemaal ondoordringbaar zijn; de bacterie moet ook voedsel verwerven. In dit project worden deze essentiële transporteiwitten gezocht die mogelijk de achilleshiel van deze bacterie vormen.
   (VUMC;  Veni-project van dr. Alexander Speer; toegekend in 2016; NWO- Aard- en Levenswetenschappen)
 • Antibioticaresistentie:

  • Tuberculose is een van de meest dodelijke infectieziekte ter wereld en Europa is het centrum van een groeiende epidemie van MDR-tbc. Het gebruik van antibiotica selecteert resistentie. Om de selectie van geneesmiddelresistentie te begrijpen en te voorkomen of op zijn minst te vertragen, is het noodzakelijk om te begrijpen hoe weerstandsmechanismen worden geselecteerd.
   (RIVM; AntibioticaResistentie-project 541002006)
  • De moleculaire test die meer mutaties in het DNA van de tuberculosebacterie tegelijkertijd kan aantonen, wordt verder ontwikkeld. Met deze test kan in de toekomst een betere keuze voor het type antibiotica gemaakt worden. In sommige gebieden neemt antibioticaresistente TBC sterk toe. De multiresistente variant hiervan is moeilijk te genezen.
   (Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT); Priority Medicines Antimicrobiële Resistentie-project 205100005; afgerond 2015)
  • De tuberculosebacterie slaat vetten afkomstig van de gastheer op als vetbolletjes. Waarom dit gebeurt, is onbekend. Wel wordt de aanwezigheid van dergelijke vetbolletjes geassocieerd met antibioticaresistentie, een groot probleem in de strijd tegen tuberculose. In dit project wordt de vorming en de rol van deze vetbolletjes onderzocht.
   (VUMC; Veni-project van dr. Susanna Commandeur; toegekend in 2016; NWO Aard- en Levenswetenschappen)
 • Screening immigranten:

  • Van de gezonde (nieuwe) immigranten is 20% geïnfecteerd met de TBC-bacterie. Zij hebben een verhoogde kans om later de ziekte te ontwikkelen. Screening op TBC-infectie en een preventieve behandeling bij geïnfecteerde mensen kan TBC-ziekte voorkómen. Het project TB-ENDPoint onderzoekt hoe deze vorm van TBC-preventie kan worden geoptimaliseerd en geïmplementeerd.
   (KNCV Tuberculosefonds; Infectieziektebestrijding-project 522002006)
  • De IGRA-test maakt onderscheid tussen immigranten met een hoog of een laag risico op actieve TBC binnen 2 jaar tijd. Met deze bloedtest kan besmetting met TBC worden vastgesteld. Het project heeft cruciale informatie opgeleverd voor eventuele herziening van het huidige screeningsbeleid.
   (KNCV Tuberculosefonds; Infectieziektebestrijding-project 125010011; afgerond 2014)
 • Co-evolutie:

  • Dit project draagt bij aan het ontrafelen van de relatie tussen de aangeboren immuniteit en het bacteriële genotype, en de relevantie ervan voor het ziektefenotype. Deze relatie zal nieuwe inzichten verschaffen in het samenspel tussen gastheer en pathogeen bij TBC. Dit zal van invloed zijn op ons begrip van de wereldwijde opkomst van nieuwe, en vaak succesvollere M. tuberculosis-stammen, en zal helpen bij het ontwikkelen van betere middelen voor het bestrijden van tuberculose.
   (Radboud Universiteit Nijmegen; Vidi-project 91710310; afgerond 2015)
 • Overig:

  • Human in vitro tissue and single cell approaches to model tuberculosis (Maastricht University; Meer kennis met Minder Dieren-project 114021005; afgerond 2018)
  • De uitweg van de tuberculosebacterie. De tuberculosebacterie scheidt een arsenaal aan eiwitten uit om ons aan te tasten. Deze eiwitten moeten getransporteerd worden over de bijzonder ondoordringbare celwand van de dodelijke ziekteverwekker. De onderzoekers bekeken hoe het ingenieuze eiwittransportsysteem, dat deze uitweg verzorgt, precies functioneert. (Vrije Universiteit Amsterdam; Vidi-project van dr. Edith Houben; afgerond 2016)
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website