Projectomschrijving

In 2018 en 2019 was er een inhaalcampagne voor de menACWY-vaccinatie voor tieners. Wij hebben onderzocht waarom ouders en tieners besloten wel of niet te vaccineren.

Tieners die het rijksvaccinatieprogramma volgen, hebben vaak ook de menACWY-vaccinatie gehaald. Hun ouders staan meestal al positief tegenover vaccineren. Dit zal van invloed zijn geweest op het besluit om de menACWY-vaccinatie te halen.

De meeste ouders bespreken de vaccinatie met hun kind. Hun mening daarover is veelal bepalend voor het besluit dat hun kind neemt. Tieners en ouders maken vergelijkbare afwegingen en hebben vergelijkbare redenen om wel of niet te vaccineren. Al weegt bij tieners ook de angst voor de prik mee.

De ouders van kinderen die zich hebben laten vaccineren geven meestal aan dat zij hier tevoren snel en niet uitvoerig over nagedacht hebben. Ze vinden dat ze voldoende informatie hadden om een keuze te maken. De ouders van kinderen die zich niet hebben laten vaccineren geven aan dat zij juist lang en uitvoerig nagedacht hebben alvorens een keuze te maken.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website