
Suzanne Verver
Senior programmamanager
Infectieziekten, veroorzaakt door virussen, bacteriën of schimmels, zijn besmettelijk. Daarom is het voorkómen daarvan heel belangrijk. Wij financieren onderzoek op het gebied van infectieziektebestrijding gericht op de signalering, diagnostiek, transmissie en preventieve maatregelen, ook in het geval van uitbraken.
De kennislacunes en gewenst onderzoek zijn geïnventariseerd voor infectieziektebestrijding en zoönosen ter voorbereiding op een nieuw programma.
Bekijk de onderzoeksagendaHanden zijn een uitstekend "vervoermiddel" voor ziekteverwekkende bacteriën. Handhygiëne is daarom de meest effectieve manier om verspreiding te verminderen. En om daarmee zorggerelateerde infecties te voorkomen.
Lees meer over handhygiëneOnderzoek naar de preventie en diagnostiek van malaria is nog altijd nodig om deze infectieziekte de wereld uit te helpen.
Lees meer over malariaVeel wetenschappers werken enige tijd in den vreemde. Wat valt ze daar op? De Amerikaan Daniel Rozen, evolutionair bioloog aan het Instituut voor Biologie Leiden van de Universiteit Leiden vertelt het ons.
Lees BuitengaatsWij financieren al jaren onderzoeken naar de effectiviteit van vaccinaties en stimuleren dat de onderzoeksresultaten worden toegepast in de praktijk. Wilt u meer weten over de onderzoeken naar vaccinaties en de bestrijding van infectieziekten als kinkhoest, mazelen, hepatitis A of influenza?
Lees meer over vaccinatiesWelk onderzoeken faciliteert ZonMw naar de preventie, diagnose en behandeling van TBC? Bekijk lopende en afgeronde onderzoeksprojecten.
Lees meer over TBCUit cijfers blijkt dat aandacht voor infectieziektebestrijding hard nodig is. In 2010 waren in Nederland ruim 30.000 ziekenhuisopnames voor een infectieziekte.
Bij de recente mazelenuitbraak (2013) zijn ruim 2.600 patiënten gemeld, waaronder 182 ziekenhuisopnames. Eén kind is overleden aan de complicaties van mazelen. Daarnaast vormt antibioticaresistentie internationaal een bedreiging voor de effectieve preventie en behandeling van infecties. Naar schatting leidt resistentie in de EU tot 25.000 extra doden en €1,5 miljard vermijdbare kosten per jaar.
Met praktijkgericht onderzoek wordt de preventie van infectieziekten in gemeentelijk volksgezondheidsbeleid op een hoger niveau gebracht.
Bekijk de infrastructuurZonMw werkt aan onderzoek voor de preventie van infectieziekten en beheersing van de kosten voor preventie en behandeling. Onderzoek omvat het gehele terrein van de evolutie van bacteriën en transmissie van ziekteverwekkers tot acuut uitbraakonderzoek en risicocommunicatie. Daarnaast stimuleert ZonMw de implementatie van kennis om daadwerkelijk gezondheidswinst te bereiken.Infectieziekten vormen steeds nieuwe bedreigingen en houden zich niet aan landgrenzen. Dit geldt ook voor de toenemende antibioticaresistentie. De aanpak van dit grensoverschrijdende probleem vereist een samenhangende visie en aanpak tussen het humane, veterinaire en ecologische domein op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Ook wel 'One Health' genoemd.
Infectieziekten vormen steeds nieuwe bedreigingen en houden zich niet aan landgrenzen. Dit geldt ook voor de toenemende antibioticaresistentie. De aanpak van dit grensoverschrijdende probleem vereist een samenhangende visie.
Lees meer over de visieSenior programmamanager
Programmamanager
Het RIVM, LUMC, VUMc en het Nederlands Kanker Instituut (NKI) zijn in 2018 een samenwerkingsproject gestart om te onderzoeken of mensen met een mogelijk verhoogde blootstelling aan Salmonella ook een verhoogd risico hebben op darmkanker.
Elf projecten van excellente onderzoeksgroepen zijn gehonoreerd voor een TOP-subsidie. Hiermee kunnen zij onderzoekslijnen vernieuwen en nieuwe samenwerkingen aangaan. Zij krijgen maximaal € 675.000,- voor onderzoek dat minimaal 4 en maximaal 5 jaar duurt.
Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) wil de dalende vaccinatiegraad keren om Nederlanders beter te beschermen tegen de uitbraak van ernstige infectieziekten Hij start een zogenaamde vaccinatiealliantie waarin alle betrokken partijen (ouders, artsen, verpleegkundigen, deskundigen, etc.) hun krachten bundelen om het belang van vaccinaties op allerlei manieren duidelijker en zichtbaarder te maken.
Deze superbacteriën zijn resistent tegen meerdere soorten antibiotica. De Nederlandse hoogleraar Mirjam Kretzschmar noemt de opmars van de superbacteriën ‘zorgwekkend’. Het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) denkt dat dit probleem alleen aangepakt kan worden als er een oplossing komt voor héél Europa. Een van de oplossingen is meer onderzoek naar en ontwikkeling van nieuwe antibiotica.
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.
Hoe geven we met elkaar vorm aan de toekomst van de veehouderij in Nederland, met zorg voor de gezondheid van mens en vee?
Lees meerHet eerste NWO levenswetenschappencongres - Life2019 - zal plaatsvinden op dinsdag 28 en woensdag 29 mei 2019 in het Postillion Convention Centre in Bunnik. Het thema van het congres is Communicatie in leven. Life2019 is bedoeld om onderzoekers te verbinden binnen het brede spectrum van de Nederlandse Life Sciences, om grenzen te verkennen, om mee te discussiëren over nieuwe of wenselijke ontwikkelingen in het veld en om geïnspireerd te raken om...
Lees meer