
Suzanne Verver
Senior programmamanager
Infectieziekten, veroorzaakt door virussen, bacteriën of schimmels, zijn besmettelijk. Daarom is het voorkómen daarvan heel belangrijk. Wij financieren onderzoek op het gebied van infectieziektebestrijding gericht op de signalering, diagnostiek, transmissie en preventieve maatregelen, ook in het geval van uitbraken.
Onderzoek naar de preventie en diagnostiek van malaria is nog altijd nodig om deze infectieziekte de wereld uit te helpen.
Lees meer over malariaWelk onderzoeken faciliteert ZonMw naar de preventie, diagnose en behandeling van TBC? Bekijk lopende en afgeronde onderzoeksprojecten.
Lees meer over TBCHanden zijn een uitstekend "vervoermiddel" voor ziekteverwekkende bacteriën. Handhygiëne is daarom de meest effectieve manier om verspreiding te verminderen. En om daarmee zorggerelateerde infecties te voorkomen.
Lees meer over handhygiëneMarc Lammers, oud-coach van het Nederlands hockeyelftal, zette zijn dames plompverloren in een ijsbad na de wedstrijd. Hij had geleerd dat juist snelle afkoeling van de nog warme spieren het herstelproces na zware inspanning bevordert. Hoe kwam hij op het idee? Hij had Anky van Grunsven, vermaard amazone, juist dat zien doen meteen na de wedstrijd: haar paard ijskoud afspuiten, koelen. Dát zou ik nou One Health-denken noemen.
Lees de column van Merel LangelaarVeel wetenschappers werken enige tijd in den vreemde. Wat valt ze daar op? Deze keer: Italiaan Lapo Mughini-Gras, dierenarts-epidemioloog bij het RIVM en universitair hoofddocent veterinaire volksgezondheid aan de Universiteit Utrecht.
Lees buitengaatsInfectieziekten vormen steeds nieuwe bedreigingen en houden zich niet aan landgrenzen. Dit geldt ook voor de toenemende antibioticaresistentie. De aanpak van dit grensoverschrijdende probleem vereist een samenhangende visie.
Lees meer over de visieWij financieren al jaren onderzoeken naar de effectiviteit van vaccinaties en stimuleren dat de onderzoeksresultaten worden toegepast in de praktijk. Wilt u meer weten over de onderzoeken naar vaccinaties en de bestrijding van infectieziekten als kinkhoest, mazelen, hepatitis A of influenza?
Lees meer over vaccinatiesUit cijfers blijkt dat aandacht voor infectieziektebestrijding hard nodig is. In 2010 waren in Nederland ruim 30.000 ziekenhuisopnames voor een infectieziekte.
Bij de recente mazelenuitbraak (2013) zijn ruim 2.600 patiënten gemeld, waaronder 182 ziekenhuisopnames. Eén kind is overleden aan de complicaties van mazelen. Daarnaast vormt antibioticaresistentie internationaal een bedreiging voor de effectieve preventie en behandeling van infecties. Naar schatting leidt resistentie in de EU tot 25.000 extra doden en €1,5 miljard vermijdbare kosten per jaar.
Het boekje ‘Mijn kind heeft koorts’ leidt tot minder antibioticarecepten en minder huisartsbezoek buiten kantooruren. Dat blijkt uit onderzoek van Eefje de Bont van de Universiteit Maastricht. Ze kreeg hiervoor de NHG-Wetenschapsprijs 2019.
Lees het interviewSinds april 2019 participeren we in GloPID-R, een netwerk van onderzoeksfinanciers uit 27 landen. Deze organisaties werken samen om snel en effectief met onderzoek te kunnen reageren op uitbraken van infectieziekten. Ook nemen we deel aan de werkgroep datasharing. Al langer participeren we in de Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR), ook een partner van GloPID-R.
Lees het nieuwsbericht (Engels)ZonMw werkt aan onderzoek voor de preventie van infectieziekten en beheersing van de kosten voor preventie en behandeling. Onderzoek omvat het gehele terrein van de evolutie van bacteriën en transmissie van ziekteverwekkers tot acuut uitbraakonderzoek en risicocommunicatie. Daarnaast stimuleert ZonMw de implementatie van kennis om daadwerkelijk gezondheidswinst te bereiken.Infectieziekten vormen steeds nieuwe bedreigingen en houden zich niet aan landgrenzen. Dit geldt ook voor de toenemende antibioticaresistentie. De aanpak van dit grensoverschrijdende probleem vereist een samenhangende visie en aanpak tussen het humane, veterinaire en ecologische domein op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Ook wel 'One Health' genoemd.
Senior programmamanager
Programmamanager
Op 29 november is tijdens het Nationaal Congres Soa*Hiv*Seks in Amsterdam een ZonMw Parel uitgereikt aan drs. Elske Hoornenborg, hoofd soa-polikliniek bij de GGD Amsterdam. Zij ontvangt de Parel voor het Amsterdam PrEP-project. Dit onderzoek heeft aangetoond dat PrEP, een pil die hiv-infectie voorkómt, in de praktijk goed toepasbaar is. Dit project heeft mede geleid tot nationale verstrekking van PrEP.
Een Nijmeegse hoogleraar heeft een Ig Nobelprijs gewonnen voor zijn studie naar smerige bankbiljetten. Hij ontdekte dat Roemeense bankbiljetten zowat alle bacteriën het langst vasthouden, terwijl biljetten uit Kroatië en India verrassend schoon zijn.
Nieuwe onderzoeken naar hiv en chlamydia zijn gestart. De kennis die dit oplevert over deze seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) geeft beleids- en zorgprofessionals meer inzicht in de transmissie, het ziekteverloop en de preventie ervan.
De eerste subsidieoproep van het nieuwe programma Infectieziektebestrijding 3 (2019-2023) is geopend. Het doel van het programma is het bevorderen van een wetenschappelijk onderbouwde aanpak van de infectieziektebestrijding en versterken van de kennisinfrastructuur in de gezondheidszorg, om bij te dragen aan het verminderen van het aantal zieke mensen door infectieziekten.
Research within the following research areas is eligible for funding in this round:
Antibiotic Resistance (ABR)
11 december 2019
11 februari 2020,
14.00 uur
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.