
Suzanne Verver
Senior programmamanager
Infectieziekten, veroorzaakt door virussen, bacteriën of schimmels, zijn besmettelijk. Daarom is het voorkómen daarvan heel belangrijk. Wij financieren onderzoek op het gebied van infectieziektebestrijding gericht op de signalering, diagnostiek, transmissie en preventieve maatregelen, ook in het geval van uitbraken.
De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina
Lees verderDit ontdekte Patricia Bruijning, kinderarts en epidemioloog bij het UMC Utrecht, tijdens deze studie. Vaccinatie van alleen risicokinderen is daarom voor het rotavirus niet de juiste strategie.
Lees het interviewDankzij de ontwikkeling van een nieuwe malariasneltest krijgen zieke kinderen met koorts in Afrika de juiste diagnose en de juiste medicatie. Hierdoor helpen we antimicrobiële resistentie een halt toe te roepen.
Bekijk de ParelpaginaOnderzoek naar de preventie en diagnostiek van malaria is nog altijd nodig om deze infectieziekte de wereld uit te helpen.
Lees meer over malariaWelk onderzoeken faciliteert ZonMw naar de preventie, diagnose en behandeling van TBC? Bekijk lopende en afgeronde onderzoeksprojecten.
Lees meer over TBCInfectieziekten vormen steeds nieuwe bedreigingen en houden zich niet aan landgrenzen. Dit geldt ook voor de toenemende antibioticaresistentie. De aanpak van dit grensoverschrijdende probleem vereist een samenhangende visie.
Lees meer over de visieHanden zijn een uitstekend "vervoermiddel" voor ziekteverwekkende bacteriën. Handhygiëne is daarom de meest effectieve manier om verspreiding te verminderen. En om daarmee zorggerelateerde infecties te voorkomen.
Lees meer over handhygiëneWij financieren al jaren onderzoeken naar de effectiviteit van vaccinaties en stimuleren dat de onderzoeksresultaten worden toegepast in de praktijk. Wilt u meer weten over de onderzoeken naar vaccinaties en de bestrijding van infectieziekten als kinkhoest, mazelen, hepatitis A of influenza?
Lees meer over vaccinatiesUit cijfers blijkt dat aandacht voor infectieziektebestrijding hard nodig is. In 2010 waren in Nederland ruim 30.000 ziekenhuisopnames voor een infectieziekte.
Bij de recente mazelenuitbraak (2013) zijn ruim 2.600 patiënten gemeld, waaronder 182 ziekenhuisopnames. Eén kind is overleden aan de complicaties van mazelen. Daarnaast vormt antibioticaresistentie internationaal een bedreiging voor de effectieve preventie en behandeling van infecties. Naar schatting leidt resistentie in de EU tot 25.000 extra doden en €1,5 miljard vermijdbare kosten per jaar.
Met praktijkgericht onderzoek wordt de preventie van infectieziekten in gemeentelijk volksgezondheidsbeleid op een hoger niveau gebracht.
Bekijk de infrastructuurSinds april 2019 participeren we in GloPID-R, een netwerk van onderzoeksfinanciers uit 27 landen. Deze organisaties werken samen om snel en effectief met onderzoek te kunnen reageren op uitbraken van infectieziekten. Ook nemen we deel aan de werkgroep datasharing. Al langer participeren we in de Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR), ook een partner van GloPID-R.
Lees het nieuwsbericht (Engels)ZonMw werkt aan onderzoek voor de preventie van infectieziekten en beheersing van de kosten voor preventie en behandeling. Onderzoek omvat het gehele terrein van de evolutie van bacteriën en transmissie van ziekteverwekkers tot acuut uitbraakonderzoek en risicocommunicatie. Daarnaast stimuleert ZonMw de implementatie van kennis om daadwerkelijk gezondheidswinst te bereiken.Infectieziekten vormen steeds nieuwe bedreigingen en houden zich niet aan landgrenzen. Dit geldt ook voor de toenemende antibioticaresistentie. De aanpak van dit grensoverschrijdende probleem vereist een samenhangende visie en aanpak tussen het humane, veterinaire en ecologische domein op lokaal, nationaal en internationaal niveau. Ook wel 'One Health' genoemd.
Senior programmamanager
Programmamanager
Op 19 november heeft ZonMw tijdens de World Antimicrobial Awareness Week een Parel uitgereikt aan dr. Henk Schallig, parasitoloog bij het Amsterdam UMC. Hij ontvangt de Parel voor het RAPDIF-onderzoek dat betere middelen en kennis heeft ontwikkeld om koorts en malaria in Afrika aan te pakken.
Binnenkort starten in ieder geval 20 nieuwe onderzoeksprojecten om antwoord te krijgen op de vraag wat het effect is van het coronavirus (COVID-19) op onze maatschappij. Van 11 andere projecten zijn aanvullende administratieve stappen nodig voordat een besluit kan worden genomen over definitieve honorering. De onderzoeken richten zich op de impact van de genomen maatregelen, op de veerkracht van de samenleving en op de economische gevolgen voor...
Het lespakket HANDSOME leert zorgprofessionals effectief omgaan met besmettingsgevaar bij kwetsbare ouderen. Als deze medewerkers goede handhygiëneregels en -methoden naleven, wordt verspreiding van ziekteverwekkers, zoals het coronavirus, beperkt.
We laten FAIR-datadiensten en een dataportaal ontwikkelen om het gebruik van data in COVID-19-onderzoek te optimaliseren. Aan GO FAIR Foundation en stichting Health-RI hebben we vanuit het COVID-19 Programma hiertoe opdracht gegeven. Met deze opdracht willen ZonMw en andere financiers het ‘Virus Outbreak Data Access Network' (afgekort VODAN) realiseren dat bijdraagt aan de oplossing van de COVID-19-crisis.
This call advocates for a One Health approach. Proposals should focus on at least two One Health settings (human, animal, environment) and should aim to either:
OR
JPIAMR – Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance
14 januari 2021
16 maart 2021,
12.00 uur
ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.
Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.