Mobiele menu

RCT of point of care C-reactive protein test and enhanced communication skills for managing acute cough due to lower respiratory tract infection in general practice: cost effectiveness and effect on diagnostic testing, antibiotic prescribing and recovery.

Projectomschrijving

Een test op het eiwit C-reactive protein (CRP) in de huisartspraktijk is een kosteneffectieve manier om ongewenste toediening van antibiotica te voorkomen. Ook een communicatietraining voor de huisarts leidt tot een reductie van het onnodig voorschrijven van antibiotica.
Een combinatie van testen en beter communiceren leidt tot de grootste reductie in nodeloze antibiotica. De onderzoekers van dit project bouwden voort op Engels onderzoek waaruit bleek dat de CRP-test goed gebruikt kan worden om in te schatten of antibiotica zinvol zijn bij lage luchtweginfecties. Er werden twee maal twee groepen gevormd: huisartsen die de CRP-test deden, huisartsen die een communicatietraining volgden, die beiden deden of geen van beiden. Huisartsen in die controlegroep schreven aan 53% van hun patiënten met lage luchtweginfecties antibiotica voor, door de CRP-test daalde dit tot 31%, bij alleen communicatietraining was het percentage 27% en in de groep waarin beide interventies werden toegepast slechts 23%, zonder ongewenste effecten op het herstel.

Verspreidings- en Implementatie Impuls (VIMP)

Deze studie heeft een Verspreidings- en Implementatie Impuls (VIMP) gekregen.

Producten

Titel: Public beliefs on antibiotics and respiratory tract infections; an internet-based questionnaire
Auteur: Cals, J.W.L., D. Boumans, R. Lardinois, R. Gonzales, R. Hopstaken, C. Butler, G. Dinant
Magazine: British Journal of General Practice
Titel: Evidence based management of acute bronchitis; sustained competence of enhanced communication skills acquisition in general practice
Auteur: Cals, J.W.L., N. Scheppers, R. Hopstaken, K. Hood, H. Goettsch, G. Dinant, and C. Butler
Magazine: Patient Education and Counseling
Titel: Improving Management of Patients with Acute Cough by C-reactive protein testing and Communication Training (IMPAC3T); study protocol of a cluster randomised controlled trial
Auteur: Cals, J.W.L., R. Hopstaken, C. Butler, K. Hood, J. Severens, and G. Dinant
Magazine: BMC Family Practice
Titel: Antibiotica en luchtweginfecties; wat weet de leek?
Auteur: Cals, J.W.L., R. Lardinois, D. Boumans, R. Gonzales, R. Hopstaken, C. Butler, G. Dinant
Magazine: Huisarts & Wetenschap

Verslagen


Eindverslag

Achtergrond zoals vermeld in projectaanvraag:

Van alle antibioticavoorschriften gebeurt 80% door de huisarts. In 80% van de gevallen betreft het
problemen van de luchtwegen, met hoest als de meest gepresenteerde klacht. Meer dan 50% van deze
antibioticavoorschriften vindt ten onrechte plaats, met als gevolg een toenemende resistentie tegen
antibiotica. Het laatste is een grote bedreiging voor de volksgezondheid. De in de huisartspraktijk snel
en betrouwbaar uit te voeren en effectief gebleken bepaling van het C-reactief proteïne (CRP) kan
bijdragen aan de oplossing van dit probleem. Maar voordat de test definitief kan worden geïntroduceerd
is een gerandomiseerde studie nodig naar de kosteneffectiviteit van de test in handen van de huisarts,
die tevens een vaardigheidstraining ontvangt in het communiceren met de patiënt over de waarde van
de test in relatie tot de (ontbrekende) noodzaak om antibiotica voor te schrijven. Het wetenschappelijk
bewijs dat een CRP-waarde < 20 een pneumonie kan uitsluiten, is eerder geleverd. Middels een RCT
toetsen we de hypothese dat de introductie van de CRP-test voor patiënten die zich bij de huisarts
melden met acute hoest als gevolg van een lage luchtweginfectie, in combinatie met
vaardigheidstraining van huisartsen in het communiceren met patiënten over de behandeling van hoest,
kosteneffectief is en resulteert in een reductie van antibioticavoorschriften, een sneller herstel van de
patiënt (door een meer adequaat voorschrijven van antibiotica) en een beter self management van de
klacht door de patiënt. Zodoende wordt een adequate evaluatie van de waarde van de CRP-test voor de
dagelijkse huisartspraktijk verricht. Immers, de test is nooit eerder onderzocht in combinatie met
communicatietraining van de huisarts en met gebruikmaking van genoemde relevante uitkomstmaten.
Met behulp van een factorieel design onderzochten wij de effectiviteit van: 1) de CRP test alleen, 2) de
communicatietraining van de huisarts en 3) de combinatie van 1 en 2, vergeleken met 4) een
controlegroep die de test noch communicatietraining ontvangt. Randomisatie gebeurt op huisartspraktijkniveau. Een reductie in antibioticavoorschriften van 80% naar 60% vereist een populatie van 400 patiënten.

Samenvatting van de belangrijkste resultaten:

Inleiding: Eerder onderzoek toonde aan dat C-reactief proteïne (CRP) van aanvullende diagnostische waarde kan zijn bij lageluchtweginfecties (acute bronchitis en pneumonie). Brits onderzoek liet zien dat niet-medische factoren binnen het LLWI consult zoals patiëntverwachtingen kunnen worden aangepakt middels een training in communicatieve vaardigheden voor huisartsen. We onderzochten het effect van de CRP sneltest en een training in communicatieve vaardigheden voor huisartsen op het beleid bij LLWI.

Onderzoeksvraag: Kan het gebruik van de CRP vingerprik sneltest en communicatieve vaardigheden door huisartsen, afzonderlijk of gecombineerd, het aantal antibioticavoorschriften voor LLWI reduceren zonder een negatief effect op het klinisch herstel of patiënttevredenheid?

Methoden: Een pragmatische, 2x2 factoriële, cluster-gerandomiseerde interventiestudie: 40 huisartsen includeerden 431 LLWI patiënten. Primaire uitkomstmaat was het percentage antibioticavoorschriften tijdens het inclusieconsult.

Resultaten: Huisartsen in de CRP groep schreven antibiotica voor aan 31% van hun patiënten vs. 53% in de controle groep (gecorrigeerde OR0.21, 95%BI 0.06–0.78, p0.02). Huisartsen in de communicatiegroep schreven antibiotica voor aan 27% van de patiënten vs. 54%. (gecorrigeerde OR0.12, 95%BI 0.03–0.47, p<0.01). We vonden tevens een statistisch significant effect van beide interventies op antibioticavoorschriften gedurende de 28 dagen follow-up. Huisartsen die beide interventies toepasten schreven antibiotica voor aan 23% van hun LLWI patiënten (gecorrigeerde OR0.05, 95%BI 0.01–0.21). Klinisch herstel en patiënttevredenheid was gelijk in alle groepen. Beiden interventies waren kosten-effecti

Van alle antibioticavoorschriften gebeurt 85-90% door de huisarts. In 80% van de gevallen betreft het problemen van de luchtwegen, met hoest als de meest gepresenteerde klacht. Meer dan 50% van deze antibioticavoorschriften vindt ten onrechte plaats, met als gevolg een toenemende resistentie tegen antibiotica. Het laatste is een grote bedreiging voor de volksgezondheid. De in de huisartspraktijk snel en betrouwbaar uit te voeren en effectief gebleken bepaling van het C-reactief proteïne (CRP) kan bijdragen aan de oplossing van dit probleem. Maar voordat de test definitief kan worden geïntroduceerd is een gerandomiseerde studie nodig naar de kosteneffectiviteit van de test in handen van de huisarts, die tevens een vaardigheidstraining ontvangt in het communiceren met de patiënt over de waarde van de test in relatie tot de (ontbrekende) noodzaak om antibiotica voor te schrijven. Het wetenschappelijk bewijs dat een CRP-waarde < 20 een pneumonie kan uitsluiten, is eerder geleverd. Middels een RCT toetsen we de hypothese dat de introductie van de CRP-test voor patiënten die zich bij de huisarts melden met acute hoest als gevolg van een lage luchtweginfectie, in combinatie met vaardigheidstraining van huisartsen in het communiceren met patiënten over de behandeling van hoest, kosteneffectief is en resulteert in een reductie van antibioticavoorschriften, een sneller herstel van de patiënt (door een meer adequaat voorschrijven van antibiotica) en een beter self management van de klacht door de patiënt. Zodoende wordt een adequate evaluatie van de waarde van de CRP-test voor de dagelijkse huisartspraktijk verricht. Immers, de test is nooit eerder onderzocht in combinatie met communicatietraining van de huisarts en met gebruikmaking van genoemde relevante uitkomstmaten. Met behulp van een factorieel design onderzoeken wij de effectiviteit van: 1) de CRP test alleen, 2) de communicatietraining van de huisarts en 3) de combinatie van 1 en 2, vergeleken met 4) een controlegroep die de test noch communicatietraining ontvangt. Randomisatie is op huisartsniveau. Een reductie in antibioticavoorschriften van 80% naar 60% vereist een populatie van 400 patiënten. De economische evaluatie is vanuit een maatschappelijk perspectief. Kosteneffectiviteit wordt uitgedrukt als de medische kosten per patiënt die geen antibiotica nodig heeft.

Samenvatting van de aanvraag

About 85-90% of all antimicrobials are prescribed in primary care and up to 80% of these are for respiratory tract indications including cough, one of the commonest symptoms in general practice. More than 50% of these antibiotic prescriptions are of questionable value. This unnecessary prescribing leads to antimicrobial resistance, described as one of the most serious public health issues of our time. The widespread introduction of rapid, point of care (PoC) diagnostic tests including C-reactive protein (CRP) has been proposed as one solution for inappropriate prescribing of antimicrobials in primary care. However, systematic reviews conclude that there is insufficient evidence to support PoC tests in general practice at this stage. Gaps in the evidence base include no randomised evaluations: of cost effectiveness; of PoC tests in conjunction with clinician training in enhanced communication skills; with patient recovery and test ordering as outcomes. We have generated new RCT evidence that CRP is highly specific in ruling out pneumonia in coughing patients. We propose a factorial RCT to test the hypotheses that introducing PoC CRP testing for patients with acute cough due to respiratory tract infections in primary care together with training GPs in enhanced communication with patients about the management of cough will: be cost effective; reduce antibiotic prescribing; enhance patient recovery (through better targeting of antibiotics); and promote patient enablement (better able to manage their condition on their own). This new study will ensure that the potential for CRP as a clinical tool is adequately evaluated, in that CRP will be evaluated in conjunction with and enhanced communication skills (this has never been done before) and using appropriate outcome measures (again, this has never been done before). The factorial design will allow judgements to be made about 1) the benefits of PoC CRP alone, 2) communication skills training alone, and 3) PoC CRP in conjunction with communication skills training compared to 4) comparisons with a control group. Randomisation will be by cluster (GP practice). To detect a reduction in antibiotic prescribing of 80% to 60% - the total size is 400. A societal perspective will be taken for the economic evaluation. Cost-effectiveness, using conjoint analysis, will be expressed as the medical costs per patient managed without antibiotics prescription. Van alle antibioticavoorschriften gebeurt 85-90% door de huisarts. In 80% van de gevallen betreft het problemen van de luchtwegen, met hoest als de meest gepresenteerde klacht. Meer dan 50% van deze antibioticavoorschriften vindt ten onrechte plaats, met als gevolg een toenemende resistentie tegen antibiotica. Het laatste is een grote bedreiging voor de volksgezondheid. De in de huisartpraktijk snel en betrouwbaar uit te voeren en effectief gebleken bepaling van het C-reactief proteine (CRP) kan bijdragen aan de oplossing van dit probleem. Maar voordat de test definitief kan worden geintroduceerd is een gerandomiseerde studie nodig naar de kosten-effectiviteit van de test in handen van de huisarts, die tevens een vaardigheidstraining ontvangt in het communiceren met de patiënt over de waarde van de test in relatie tot de (ontbrekende) noodzaak om antibiotica voor te schrijven. Het wetenschappelijk bewijs dat een CRP-waarde < 20 een pneumonie kan uitsluiten, is eerder geleverd. Middels een RCT toetsen we de hypothese dat de introductie van de CRP-test voor patiënten die zich bij de huisarts melden met acute hoest als gevolg van een lage luchtweginfectie, in combinatie met vaardigheidstraining van huisartsen in het communiceren met patiënten over de behandeling van hoest, kosten-effectief is en resulteert in een reductie van antibioticavoorschriften, een sneller herstel van de patient (door een meer adequaat voorschrijven van antibiotica) en een beter self management van de klacht door de patiënt. Zodoende wordt een adequate evaluatie van de waarde van de CRP-test voor de dagelijkse huisartspraktijk verricht. Immers, de test is nooit eerder onderzocht in combinatie met communicatietraining van de huisarts en met gebruikmaking van genoemde relevante uitkomstmaten. Met behulp van een factorieel design onderzoeken wij de effectiviteit van: 1) de CRP test alleen, 2) de communicatietraining van de huisarts en 3) de combinatie van 1 en 2, vergeleken met 4) een controlegroep die de test noch communicatietraining ontvangt. Randomisatie is op huisartsniveau. Een reductie in antibioticavoorschriften van 80% naar 60% vereist een populatie van 400 patienten. De economische evaluatie is vanuit een maatschappelijk perspectief. Kosten-effectiviteit wordt uitgedrukt als de medische kosten per patient die geen antibiotica nodig heeft.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
94504010
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2005
2008
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. G.J. Dinant
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht University