ZonMw tijdlijn Resistentie https://www.zonmw.nl/ Het laatste nieuws van de tijdlijn van Resistentie nl-nl Tue, 21 Mar 2023 16:19:29 +0100 Tue, 21 Mar 2023 16:19:29 +0100 TYPO3 news-8915 Fri, 05 Aug 2022 16:21:00 +0200 Coronamedicijn voor mensen met afweerstoornis lokt snelle resistentie uit https://www.amsterdamumc.org/nl/vandaag/coronamedicijn-voor-mensen-met-afweerstoornis-lokt-snelle-resistentie-uit.htm Een groot deel van de patiënten met een afweerstoornis die vanwege een covid-infectie (Omikron variant) het middel sotrovimab kregen, bleek zeer snel resistentie tegen dit middel te ontwikkelen door specifieke mutaties in het coronavirus. Onderzoekers van Amsterdam UMC publiceren hierover in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA. news-8776 Mon, 04 Jul 2022 13:26:16 +0200 Antibioticagebruik en antibioticaresistentie blijven stabiel https://www.linkedin.com/posts/rivm_rivm-abr-antibiotica-activity-6948154561710727168-CYf7?utm_source=linkedin_share&utm_medium=member_desktop_web De antibioticaresistentie in Nederland bleef in 2021 stabiel vergeleken met de vijf voorgaande jaren. Wel is de laatste jaren de resistentie toegenomen bij bepaalde bacteriën die meestal milde infecties veroorzaken, zoals aan de huid. (Bekijk het LinkedIn bericht) news-8648 Tue, 24 May 2022 09:03:53 +0200 Taarten bakken als metafoor voor succesvolle samenwerking bij antimicrobiële resistentie https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/taarten-bakken-als-metafoor-voor-succesvolle-samenwerking-bij-antimicrobiele-resistentie/ Op donderdag 28 april 2022 vond de kick off bijeenkomst plaats voor projecten binnen de ‘Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance’ (JPIAMR) 13e ronde genaamd HARISSA. De projectplannen van 19 projecten werden gepresenteerd door de consortia coördinatoren. ZonMw maakte deel uit van de organisatie en het hosten van deze bijeenkomst. De interactie tussen de 45 deelnemers zorgde voor een succesvolle virtuele bijeenkomst.

Transmissie en interventie in antimicrobiële resistentie

HARISSA is een acroniem voor ‘One Health Intervention and Transmission in AMR’ en is de 13e ronde binnen JPIAMR. Deze ronde richt zich voornamelijk op antimicrobiële resistentie (AMR) transmissie en interventies. Een One Health benadering was een vereiste, zowel als het betrekken van lage- en middelinkomenslanden.

Samenwerking is de sleutel voor succes

Uit de bijeenkomst werd duidelijk dat deze type partnerschappen cruciaal zijn om te presteren binnen complexe projecten. Dit benadrukt de toegevoegde waarde van deze subsidieronde en de financieel betrokken consortia. Er werd een brede reeks van interventies gepresenteerd, welke ieder op een ander onderwerp focuste. Het varieerde tussen het testen en opnemen van innovatie binnen volksgezondheidsinterventies en het voorkomen en onder controle krijgen van AMR-transmissie. Naast kosteneffectiviteit werd ook de noodzaak voor interdisciplinaire samenwerking tussen projecten duidelijk.

Geleerde lessen voor de toekomst

Er zijn verschillende aanbevelingen voor toekomstige rondes gedaan, zoals de noodzaak voor internationale begeleiding. Bovendien is een gecoördineerde en goed op elkaar afgestemde benadering voor hoge-, middel- en lage-inkomenslanden erg belangrijk. Het belang van een bredere blik werd ook benoemd, denk bijvoorbeeld aan studie interventies gericht op zowel de economische als de gezondheidsvoordelen. Als laatste kwam naar voren dat het goed is om samenwerking tussen projecten te stimuleren om informatie uit te wisselen en om van elkaar te leren. Er zijn zelfs al enkele verbindingen gelegd tussen projecten tijdens deze bijeenkomst.

Wat is de overeenkomst tussen taart en antimicrobiële resistentie?

Al met al waren de deelnemers erg enthousiast om te horen waar de andere projecten in deze subsidieronde zich op richten. Het proces kan vergeleken worden met het bakken van een taart: de projecten bevinden zich nu aan de beginfase waar alle ingrediënten van de taart worden samengevoegd. Na een aantal jaar komen er 19 mooie taarten uit de oven en wij kijken enorm uit naar de resultaten van deze interessante projecten.

Meer informatie

]]>
news-8570 Tue, 03 May 2022 06:00:00 +0200 Passend antibioticagebruik kwetsbare ouderen https://publicaties.zonmw.nl/ouderengeneeskunde/nieuwe-inzichten-over-inzet-van-antibiotica-het-is-een-cultuuromslag/ Antibiotica blijkt in 1 op de 3 gevallen ten onrechte voorgeschreven te worden bij een vermoedelijke urineweginfectie bij kwetsbare ouderen. Jeanine Rutten onderzocht samen met artsen, verpleegkundigen en verzorgenden of een beslisboom bij de herziene richtlijn daadwerkelijk leidt tot meer passend antibioticagebruik, zonder negatieve gevolgen. Lees meer over hun resultaten en de praktische tools, zoals een patiëntenbrief en zakkaart. news-8351 Tue, 22 Feb 2022 13:20:04 +0100 Antibiotica direct na de geboorte bij baby’s ongunstig voor gezonde darmbacteriën https://www.gezondheidskrant.nl/antibiotica-direct-na-de-geboorte-bij-babys-ongunstig-voor-gezonde-darmbacterien/ De behandeling van pasgeborenen met antibiotica in de eerste week van het leven zorgt voor een daling in gezonde bacteriën die nodig zijn voor onder andere het verteren van melk. Dit blijkt uit recent onderzoek, mede uitgevoerd door kinderarts en hoofdonderzoeker Marlies van Houten van het Spaarne Gasthuis. news-8259 Tue, 25 Jan 2022 15:05:56 +0100 Alternatief middel tegen soa gonorroe gevonden https://zorgkrant.nl/anders/14902-alternatief-middel-tegen-soa-gonorroe-gevonden Dat is belangrijk nieuws, aangezien de gonorroe-bacterie resistent dreigt te worden tegen bestaande antibiotica. news-8233 Wed, 19 Jan 2022 14:52:27 +0100 Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2022: ’10 jaar onderweg!’ https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/congres-goed-gebruik-geneesmiddelen-2022-10-jaar-onderweg-1/ Op donderdag 31 maart 2022 vindt het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen plaats op een nieuwe locatie: 1931 Congrescentrum ‘s-Hertogenbosch. Het jaarlijkse GGG-congres besteedt aandacht aan de actualiteit rondom gepast gebruik van geneesmiddelen. Het congres heeft tot doel het halen, brengen en delen van kennis en het opdoen van inspiratie vanuit een veelheid aan aspecten rondom (onderzoek naar) geneesmiddelen. Omdat het GGG-programma 10 jaar bestaat zullen we daar tijdens dit congres ook veel aandacht aan besteden. Meer dan ooit komen opbrengsten en impact vanuit lopende en afgeronde onderzoeksprojecten aan de orde. Dit doen we graag samen met u, als afgevaardigden vanuit het gehele geneesmiddelenveld met wie wij met trots de afgelopen 10 jaar hebben samengewerkt.

Een gevarieerd programma met nadruk op het jubileum

Plenair en in de subsessies komen relevante vragen aan bod als: op welke wijze kunnen geneesmiddelen optimaal worden ingezet? Waar liggen kansen op samenwerking? Waar zijn mogelijkheden voor een geïntegreerde aanpak? En op welke wijze kunnen we ontwikkelingen stimuleren? We besteden plenair aandacht aan actuele ontwikkelingen, zoals het initiatief Future Affordable and Sustainable Therapies (FAST).

Subsessie rondes met keuze uit 14 sessies

Het programma is gevarieerd en belicht zoals altijd de resultaten van GGG-projecten en andere innovatieve onderzoeksprojecten. De onderwerpen variëren van verstandig voorschrijven van opioïden, personalised medicine, geneesmiddelen tijdens de zwangerschap, rediscovery, technologie in de zorg, antibiotica, afbouwstrategieën, samenwerkingen met de patiënt en duurzaam gebruik van geneesmiddelen. In iedere subsessie kan worden bijgedragen aan een discussie of via een andere vorm van interactiviteit.

Lunchprogramma met netwerkactiviteiten

Tijdens de lunch is er uitgebreid de tijd om na te praten over de ochtend, te netwerken en bekenden te ontmoeten. De Foyer van de locatie 1931 ligt als centraal plein tussen de verschillende zalen. Dit plein nodigt hierdoor uit de pauze niet alleen te gebruiken om de lunch te nuttigen, maar ook om  deze te gebruiken voor het testen van uw kennis, het halen van kennis, kennismaken en meediscussiëren over de impact van projecten.

Uitgaan van fysiek congres

U bent van harte welkom tijdens deze congresdag. Wij hopen natuurlijk het GGG-congres 2022 live te kunnen organiseren. Mocht dit vanwege de coronamaatregelen onverhoopt niet zo zijn, dan laten we dit tijdig weten en schakelen we over op een online versie.

Het GGG-congres is interessant voor het gehele werkveld rondom geneesmiddelen

Het jaarlijkse GGG-congres besteedt aandacht aan de actualiteit rondom gepast gebruik van geneesmiddelen. Het congres heeft tot doel het halen, brengen en delen van kennis en het opdoen van inspiratie vanuit een veelheid aan aspecten rondom (onderzoek naar) geneesmiddelen.

De aanmelding is geopend

U bent van harte welkom tijdens deze congresdag.
Meld u aan, laat u inspireren en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het veld van geneesmiddelen.
 

   ► Bekijk de publicatie met het volledige congresprogramma

   ► Direct naar de aanmeldpagina

 

 

]]>
news-8011 Wed, 17 Nov 2021 10:43:00 +0100 Wat is het risico van de verspreiding van antimicrobieel resistente bacteriën tijdens het vervoer van dieren? https://www.efsa.europa.eu/en/news/antimicrobial-resistance-what-risk-spread-through-animal-transport De European Food Safety Authority (EFSA) onderzoekt het risico op de verspreiding van antimicrobieel resistente bacteriën tijdens het vervoer van dieren. Dit is nodig, omdat wanneer bacteriën van dieren op mensen kunnen worden overgedragen deze ook de effectieve behandeling van infectieziekten bij mensen in gevaar brengen. Evidence-based advies is van belangrijk voor het ontwikkelen van beleid en wetgeving om deze uitdaging aan te gaan. Lees meer. news-8019 Tue, 16 Nov 2021 17:40:32 +0100 Microplastics in household dust can lead to antibiotic resistance https://theswaddle.com/microplastics-in-household-dust-can-lead-to-antibiotic-resistance/ Lees in dit Engelstalige artikel over de resultaten van onderzoek naar de relatie tussen microplastics en antibioticaresistentie gevonden in stof in huizen. news-7943 Thu, 04 Nov 2021 08:30:00 +0100 Verontrustende resultaten gezondheidsrisico's microplastics https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/verontrustende-resultaten-gezondheidsrisicos-microplastics/ Al decennialang komen mensen in hun leefomgeving in aanraking met nano- en microplastics, ofwel kleine plastic deeltjes, via de lucht, water en voeding. Lees in dit artikel dat de impact van deze plastic deeltjes, die variëren in grootte van nano- tot micrometers, op de menselijke gezondheid echter nog grotendeels onbekend is. Binnen het ZonMw- programma Microplastics & Health zijn de gezondheidsrisico's van microplastics in kaart gebracht met 15 projecten. Alle projecten zijn gestart in 2019 en daar zijn nu de eerste resultaten van bekend. Experimenteel menselijk materiaal of proefdieren zijn blootgesteld aan micro- en nanoplastics. Daaruit blijkt dat kleine plastic deeltjes de darmwand, de longen, de placenta en zelfs de bloed-hersenbarrière kunnen passeren. Daar verstoren ze het functioneren van de lichaamscellen. Ook treden soms ontstekingsreacties op.

Verminderde darmwerking

Via de voedselketen, zoals het eten van vis, komen plastic deeltjes het lichaam binnen en in contact met de darmen. Lange tijd was het effect op onze darmgezondheid onduidelijk, maar nu komen de eerste resultaten binnen. Kortdurende blootstelling aan plastic deeltjes met een grootte van 1 tot 10 µm lieten de werking van de dikke darm afnemen. Soms hadden deeltjes ook invloed op de levensvatbaarheid van de cellen en de doorlaatbaarheid (getest op menselijke- en varkenscellen), maar alleen bij hoge concentraties.

Ontstekingsreacties

Door de aanwezigheid van microplastics in de darm werden ook ontstekingseiwitten geactiveerd. Maar niet altijd, want dat lag aan het geteste soort plastic. Vooral polystyreen blijkt bijvoorbeeld ontstekingseiwitten aan te wakkeren. Ook bepaalde afweercellen van het adaptieve immuunsysteem zijn dan extra actief.
Onderzoekers zagen dat 'verweerde' plastic deeltjes, die door UV-straling en oppervlaktewater zijn aangetast, een grotere reactie van lichaamscellen veroorzaken.

Chemische stoffen

De inname van voeding vergroot de blootstelling aan micro- en nanoplastics van onze darmen. Daar kunnen chemische stoffen uit vrij komen, zoals weekmakers en vlamvertragers, die ook uit verpakkingsmateriaal in ons voedsel kunnen komen. Er blijken maar liefst 183 van zulke chemicaliën aanwezig te zijn op microplastic strandafval. Een deel van deze verbindingen komt daadwerkelijk in de darm terecht, waar sommigen de hormoonhuishouding beïnvloeden.

Verstoorde longfunctie

Ook de longen ondervinden negatieve invloeden van de aanwezigheid van microplastics. In de longen passeert bijna 4% van een hoge concentratie aan polystyreen nanoplastics door het weefsel.
Omdat hoge blootstelling aan microplastic vezels bij textielarbeiders in verband is gebracht met het ontstaan van longziekten, is ook het effect van polyester- en nylonvezels op de longen onderzocht. Dat gebeurde op nagebouwde minilongen. Het resultaat was dat de minilongen minder goed groeiden of gerepareerd werden na schade. Hoogstwaarschijnlijk ligt de oorzaak in chemische stoffen, maar welke is nog onbekend. Verder is een lichte ontstekingsreactie te zien in aanwezigheid van nylonvezels.

Inkapseling door afweercellen

Het immuunsysteem reageert ook op microplastics. Afweercellen zien microplastics als lichaamsvreemde deeltjes. Daarom reageren ze hierop zoals ze dat op ziekteverwekkers zouden doen: bepaalde afweercellen kapselen de deeltjes in om ze af te breken. Dat doen ze echter alleen als ze omgeven zijn door bloedeiwitten, ontdekten de onderzoekers. Zo niet, dan laten ze de deeltjes met rust.
De reactie van het immuunsysteem hangt af van het type plastic en of deze verweerd is of niet. Dat blijkt uit onderzoek waarbij gebruikgemaakt is van in de oceaan en bij de kust verzamelde macroplastics, die in het laboratorium zijn vermalen tot een diversiteit aan microplastics. De chemische samenstelling, het aantal deeltjes en deeltjesgrootte bepalen hoe intensief afweercellen reageren.

Rem op hersenenzym

Nanoplastics kunnen de hersenen bereiken en ook de bloed hersenbarrière passeren, blijkt uit experimenten met knaagdieren en hersencelkweken. Daar haken ze zelfs in op de communicatie tussen afweercellen: ze remmen een belangrijk enzym dat benodigd is voor de communicatie tussen hersencellen. Het effect op het functioneren van de hersenen is verder beperkt, of vanwege de korte experimentele duur nog niet aangetoond. Vervolgonderzoek naar lange termijneffecten van nanoplastics op de hersenen is daarom nodig.

Ook in placenta en vruchtwater

Mogelijk zijn plastic deeltjes ook aanwezig in de menselijke placenta en het vruchtwater. Omdat er slechts een paar monsters getest zijn, zijn de onderzoekers voorzichtig om te concluderen dat plastic deeltjes altijd aanwezig zijn in de foetale omgeving. Hoe dan ook, aangetoond is ook dat de expressie van genen veranderde onder invloed van de plastic deeltjes. Langetermijneffecten zijn nog onbekend.

Ziekteverwekkers op microplastics

Microplastics zijn in oppervlaktewater ook een goede drager van ziekteverwekkers zoals bacteriën. Deze ziekteverwekkers kunnen zich, gehecht aan microplastics in het water, over grote afstanden verplaatsen en een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Zowel bij de kust als de grens is de rivier de Rijn bemonsterd om dit te onderzoeken. Verschillende plastics werden verzameld, meer dan 200.000 deeltjes per m3 water. Daarop trof men potentiële ziekteverwekkende en plastic afbrekende bacteriën aan.

Verontrustende resultaten

Kortom, deze eerste resultaten van het effect van microplastics in het lichaam zijn verontrustend te noemen. De doorbraakprojecten worden voortgezet in het nieuwe publiek-privaat consortium MOMENTUM. Verder vervolgonderzoek is echter noodzakelijk om de werkelijke gezondheidsrisico's en oplossingsrichtingen concreter te maken. Lees meer over onderzoek in onze publicatie over de gezondheidseffecten van microplastics.

Microplastics en gezonde leefomgeving

Bekijk in onze publicatie 'Gezonde leefomgeving' de relatie tussen microplastics en het ZonMw-brede onderwerp Gezonde leefomgeving. Binnen dit onderwerp richten wij ons op hoe, door mensen te beschermen tegen risico's zoals klimaateffecten, zoönosen en milieu, de leefomgeving op een positieve manier kan bijdragen aan de gezondheid van mensen. Ook het bevorderen van gezond gedrag (bewegen, voeding, met aandacht voor gezondheidsverschillen) speelt hierbij een rol.

 

]]>
news-7860 Thu, 28 Oct 2021 09:00:00 +0200 Met succesvolle interventie onterechte labels penicilline-allergie terugdraaien https://doenoflaten.nl/2021/09/09/penicilline-allergie-de-allergie-die-meestal-geen-allergie-is/ Van de ziekenhuispatiënten met een label penicilline-allergie, is slechts 1 tot 1,5% daadwerkelijk allergisch. Mensen met zo'n onterecht label lopen het risico om een minder effectief en duurder antibioticum te krijgen. Met vaak minder snelle genezing en een groter risico op antibioticaresistentie als gevolg. Hoe kunnen we dit voorkomen? Aniek Adams en Lilianne Eskens werkten met andere zorgprofessionals aan een succesvolle interventie. news-7810 Thu, 07 Oct 2021 15:23:00 +0200 De wisselwerking tussen poeptransplantatie en de uitroeiing van resistente bacteriën blootgelegd https://www.mednet.nl/congres-nieuws/interactie-tussen-fecestransplantatie-en-eradicatie-van-resistente-bacterien-blootgelegd/ Onderzoekers uit Hongkong hebben de dynamiek van het darmmicrobioom in kaart gebracht bij personen die na een fecestransplantatie, ook wel poeptransplantatie genoemd, geen last meer hadden van carbapenem-resistente Enterobacteriaceae, waaronder Klebsiella spp. en Escherichia coli. Dit zijn bacteriën die resistent zijn tegen bepaalde antibiotica. Lees verder > news-7662 Wed, 08 Sep 2021 08:00:00 +0200 Veldraadpleging vervolgprogramma over antimicrobiële resistentie https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/veldraadpleging-vervolgprogramma-over-antimicrobiele-resistentie/ Momenteel vindt een online open consultatie plaats voor het vormgeven van het vervolgprogramma over antimicrobiële resistentie, AMR3. Professionals die een rol of een taak hebben binnen onderzoek, beleid, praktijk of onderwijs met betrekking tot antimicrobiële resistentie zijn gevraagd om input te leveren voor dit nieuwe programma. Veldraadpleging

Schuttelaar en Partners is door ons gevraagd een veldraadpleging uit te voeren. Zij brengen hiermee in kaart waar, volgens de stakeholders, het nieuwe AMR-programma zich met name op zou moeten richten. Na het voeren van interviews met betrokkenen uit het AMR-veld willen zij ook de rest van het veld betrekken door middel van een open consultatie.

Open consultatie

In voorbereiding op de open consultatie zijn interviews uitgevoerd met deskundigen uit het AMR-werkveld. In deze survey is getoetst welke aanbevelingen AMR-professionals het belangrijkst vinden om de AMR-aanpak in Nederland te verbeteren.

Stakeholdersbijeenkomst

Op woensdag 3 november 2021 organiseerde Schuttelaar en Partners in samenwerking met ZonMw een bijeenkomst om de opgehaalde onderwerpen te prioriteren. Deze prioriteringsbijeenkomst was uitsluitend op uitnodiging bij te wonen.

Nieuw programma in opdracht van VWS

Dit vervolgprogramma wordt in opdracht van VWS opgesteld. Het ministerie heeft ons opdracht gegeven voor het formuleren van een vervolg op het programma Antibioticaresistentie voor de periode 2022-2025. Het programma richt zich voornamelijke op implementatie van bestaande kennis. Daarnaast zal dit prgramma ook open staan voor onderzoeken naar resistentie tegen antimicrobiële middelen en heeft dus een bredere scope dan het huidige programma Antibiotica Resistentie. VWS zal een budget van 9,6 miljoen euro beschikbaar stellen voor zowel een nationale als internationale aanpak.

Antimicrobiële resistentie

Het tegengaan van antimicrobiële resistentie en de ontwikkeling van nieuwe middelen en methoden om resistentie te voorkomen, is wereldwijd van groot belang. Onze programma's Priority Medicines Antimicrobiële Resistentie (AMR) en Antibioticaresistentie (ABR) en deelname aan aan JPIAMR hebben als doel een bijdrage te leveren aan het beheersen en oplossen van de problematiek van antimicrobiële resistentie. Vanuit verschillende aandachtsgebieden en een One Health benadering zijn hiervoor 93 projecten gefinancierd.

Meer informatie

Laatst geüpdatet op 16-12-2021

]]>
news-7656 Tue, 31 Aug 2021 16:03:08 +0200 Oproep van WHO aan experts om lid te worden van de SAGO https://www.who.int/news-room/articles-detail/who-scientific-advisory-group-for-the-origins-of-novel-pathogens-(sago) De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doet een oproep aan experts om lid te worden van de nieuwe WHO Scientific Advisory Group for the Origins of Novel Pathogens (SAGO). Deze groep zal de WHO adviseren met betrekking tot de oorsprong van opkomende en opnieuw opduikende ziekteverwekkers met een epidemisch en pandemisch potentieel. De deadline is 17 september 2021. news-7578 Thu, 29 Jul 2021 13:50:18 +0200 Gemakkelijke kennis- en data uitwisseling over antimicrobiële resistentie https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/gemakkelijke-kennis-en-data-uitwisseling-over-antimicrobiele-resistentie/ Het JPIAMR-VRI Digital Platform is vanaf nu beschikbaar voor de onderzoeksgemeenschap die onderzoek doet naar antimicrobiële resistentie (AMR). Het unieke en gratis toegangspunt vergemakkelijkt kennisuitwisseling en het delen van AMR-gerelateerde onderzoeksdata voor de wereldwijde AMR-onderzoeksgemeenschap. Het gemak van JPIAMR-VRI Digital Platform


Het JPIAMR-VRI (Virtual Research Institute) Digital Platform is ontwikkeld door een aantal partijen. Wij maken deel uit van  de werkgroep die de ontwikkeling van de VRI mede mogelijk heeft gemaakt. We hebben samen met andere funding organisaties, dit platform gefinancierd.

Verbinden van datasets


Het JPIAMR-VRI  Digital Platform verbindt datasets door integratie van verschillende databases, zoals de CARD, Resapath, NCBI Isolates browser ATLAS met meer dan 140 verschillende publieke databronnen die al beschikbaar zijn in het DISQOVER-platform van ONTOFORCE. Dit zal de gebruiker helpen bij het efficiënter analyseren, integreren en extraheren van AMR-gegevens om complexe datasets eenvoudiger te maken.

De aanpak van antimicrobiële resistentie is urgent


Antimicrobiële resistentie is een urgent en wereldwijd probleem dat vraagt om een multidisciplinaire en internationale aanpak. Micro-organismen (zoals bacteriën, schimmels, virussen en parasieten) veranderen en worden resistent als zij worden blootgesteld aan medicijnen. Het risico bestaat dat mensen overlijden aan een onschuldige infectieziekte als een blaasontsteking omdat de bacterie niet gevoelig is voor antibiotica. Wij financieren onderzoek, verspreiden de kennis die onderzoek oplevert en stimuleren de toepassing van die kennis.

 

]]>
news-7147 Fri, 16 Apr 2021 16:32:00 +0200 Gezonde en groene leefomgeving is nodig voor een vitale samenleving https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/gezonde-en-groene-leefomgeving-is-nodig-voor-een-vitale-samenleving/ Een gezonde groene leefomgeving bevordert en beschermt het fysiek, mentaal en sociaal welbevinden van mensen. Samen met het RIVM bereiden we een programma voor. Zodat beleidsmakers met kennis, data, infrastructuur en praktische instrumenten, gezondheid meer integraal mee kunnen nemen in hun beleid rond de fysieke leefomgeving. Verbinding en samenwerking

De opdracht om het programma ‘Gezonde Groene Leefomgeving’ voor te bereiden, komt van de ministeries van VWS en LNV. Deze ministeries willen dat gezondheidsvraagstukken vanuit een breed perspectief worden aangepakt, waarbij de verschillende domeinen worden overstegen. Daarom is verbinding met en samenwerking tussen verschillende beleidssectoren en maatschappelijke actoren nodig.

Samen met landelijke en lokale belanghebbenden

Dit programma is een belangrijke impuls, want een gezonde en groene leefomgeving bevordert en beschermt de volksgezondheid. Bij de voorbereiding voor dit programma betrekken we landelijke en lokale belanghebbenden. Het resultaat dat we beogen, is kennis, data, infrastructuur en praktische instrumenten. Hiermee kunnen op landelijk, regionaal en lokaal niveau keuzes worden gemaakt om gezondheid meer integraal en volwaardig mee te nemen in het beleid op het gebied van de fysieke leefomgeving.

Gezonde leefomgeving

Een gezonde en groene leefomgeving is belangrijk voor een vitale samenleving. Groen omdat een gezonde en leefbare omgeving niet bestaat zonder natuur. Het is de basis van ons voortbestaan en de economie. Gezondheid, gezond gedrag en kunnen meedoen in de samenleving worden beïnvloed door de sociale en fysieke omgeving en de sociaaleconomische status van mensen. De directe leefomgeving, de buurt of wijk met de aanwezige voorzieningen daarin, creëren kansen op of belemmeringen voor gezondheid.

Programma Gezonde Groene Leefomgeving

De ministeries van VWS en LNV stellen vandaag in een Tweede Kamerbrief dit overkoepelende programma voor. Het geeft uitvoering aan de beleidsambities in de Landelijke Nota Gezondheidsbeleid (LNG) en in de uitvoeringsagenda van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). De beide ministeries hebben RIVM en ons gevraagd dit programma als volgt voor te bereiden en uit te voeren aan de hand van 3 randvoorwaarden:

  • creëren van een stevige kennisbasis en kennisinfrastructuur
  • stimuleren van de ontwikkeling en gebruik van passende (beleids-) instrumenten
  • evaluatie en monitoring

We bouwen voort op eerdere resultaten. We hebben al veel kennis laten ontwikkelen in andere programma’s zoals ‘Maak ruimte voor gezondheid’. Ook loopt er door ons geïnitieerd en gefinancierd onderzoek naar microplastics en naar de gezondheidseffecten van klimaatverandering.

Omgevingswet

De Omgevingswet die naar verwachting in 2022 in werking treedt, geeft bestuurders en beleidsmakers meer ruimte om een gezonde groene leefomgeving te ontwikkelen. De wet is erop gericht om een veilige en gezonde fysieke leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit te bereiken en in stand te houden. De fysieke leefomgeving moet zodanig beheerd, gebruikt en ontwikkeld worden dat alle maatschappelijke functies ook op de lange termijn duurzaam vervuld kunnen worden.

ZonMw en RIVM

We willen in samenwerking met RIVM dit maatschappelijke vraagstuk agenderen en met kennis ervoor zorgen dat de leefomgeving positief kan bijdragen aan de gezondheid van mensen. Hoe? Door gezond gedrag te bevorderen. Denk hierbij aan bewegen, voeding, met aandacht voor gezondheidsverschillen. En door te beschermen tegen risico’s. Voorbeelden hiervan zijn klimaateffecten, zoönosen en milieu. Samen laten we kennis ontwikkelen en toepassen gericht op de gezonde leefomgeving. Zo spelen we in op maatschappelijke vragen van zowel beleidsmakers, wetenschappers, praktijkprofessionals en inwoners over gezondheidseffecten van hun leefomgeving.

Meer informatie

 

 

 

]]>
news-6951 Mon, 08 Mar 2021 08:00:00 +0100 Professionalising data stewardship with competences, training and education https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/professionalising-data-stewardship-with-competences-training-and-education/ As part of the National Programme Open Science (NPOS), the 'Professionalising data stewardship in the Netherlands' report was recently published. This report provides arguments for urgent decisions and activities to ensure adequate data steward capacity in the Netherlands, in order to realise the ambitions for Open Science. How are Open Science and FAIR data connected?

The Dutch National Programme Open Science (NPOS) has defined 3 key areas:

  • Open Access: making all research output (articles etc.) accessible for everyone without costs
  • FAIR data: making all research data FAIR: Findable, Accessible, Interoperable and Reusable
  • citizen science: promoting the involvement of citizens in science programmes

Within the key area of ‘FAIR data’ the current report focuses on the people who can help to turn FAIR data into reality - namely data stewards.

What is a data steward?

Data stewardship is a catch-all term for numerous support functions, roles and activities with respect to creating, maintaining and using research data. The core responsibilities and tasks vary from policy advising and consultancy, to operational, and technical, ICT-related tasks. Unfortunately, a data steward is not yet uniformly defined as most descriptions originate from the fast evolving landscape of Open Science, research data management and FAIR data, and thus share its newness and fuzziness.

In this report data stewardship is defined as 'the responsible planning and executing of all actions on digital data before, during and after a research project, with the aim of optimising the usability, reusability and reproducibility of the resulting data' (definition put forward by DTL).

Why do we need more data stewards?

In the past years it has become clear that there is a large need for and shortage of individuals with data stewardship expertise. Furthermore, a lack of formal education and training, a lack of awareness and recognition amongst researchers and the absence of a coordinated approach all hamper the professionalisation and expansion of this profession.

How many data stewards do we need where in the organisation and with what competences?

Each research-performing institute should ask these questions. This report helps to build the foundation to answer them. It provides an overview of the current situation of data stewardship in the Netherlands. It gives specific recommendations to multiple stakeholders, so that they can move forward with advancing FAIR data stewardship in their organisation. Furthermore, it draws attention to the urgent need for nationally coordinated implementation.

What next steps can organisations take?

In the report it is recommended that:

  • the defined data stewardship and research software engineer competences will be consolidated and implemented
  • the corresponding job profiles should be formalised via national job classification systems
  • tailored training programmes matching the required competences should be defined, developed and delivered
  • a data steward skills tool should be built, which then serves as a single point of reference for up-to-date information on competences, job profiles, and training opportunities, and allows for (self-)assessment and identification of career development options

The recommendations in the report are specifically tailored to the following stakeholders in the Netherlands:

  • local research organisations, such as universities, university medical centres, universities of applied sciences, and their board members, deans and HR managers
  • umbrella organisations, such as VSNU, NFU and VH and similar representative organisations
  • research-funding organisations, such as ZonMw and NWO
  • representatives of the researcher communities, such as PNN, the networking organisation for PhD candidates, and the local Open Science communities
  • service-providing, networking and training organisations, such as DTL, SURF, LCRDM, Health-RI, and RDNL

Over 30 representatives from numerous organisations participated and endorse the report

The NPOS-F project team consisted of over 30 representatives of multiple Dutch universities, university medical centres, universities of applied sciences and service providers. In addition, major stakeholders speaking for diverse organisations such as VSNU, VH, NFU, PNN, SURF and ZonMw were involved in this project. Thanks to active involvement of these partners and the practical applicability of the recommendations, the team is convinced that the necessary decisions and activities to ensure adequate data steward capacity in the Netherlands will be implemented in the near future.

NPOS, ZonMw, Open Science and FAIR data

This end report of the NPOS-F project team ‘Professionalising data stewardship’ is part of the NPOS FAIR data programme line. Authors of the report are representatives of DTL (Dutch Techcentre for Lifesciences), DANS (Data Archiving and Networked Services), Maastricht University, GO FAIR Foundation, ZonMw and LCRDM (National Coordination Point Research Data Management).

ZonMw aims at improving the scientific and social impact of research output, including research data. To gain impact from research data, one must be able to reuse them for verification of research findings, or for future research. To this end, ZonMw requires researchers to perform research data management and stewardship (RDM), and to share their data to contribute to future, innovative research. ZonMw’s procedures for RDM aim at creating data that are findable, accessible, interoperable and reusable (FAIR), and high quality research projects.

More information

 

 

 

 

 

]]>
news-6763 Wed, 13 Jan 2021 16:50:00 +0100 Nieuwe JPIAMR subsidieoproep over antibioticaresistentie https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/nieuwe-jpiamr-subsidieoproep-over-antibioticaresistentie/ Wilt u met internationale partners onderzoek doen naar de aanpak van antibioticaresistentie? Dien dan voor 16 maart 2021 een projectidee in. Tijdens de webinar van 28 januari 2021 werd de mogelijkheid geboden om vragen te stellen over de oproep. U kunt de presentaties bekijken voor meer informatie. JPIAMR subsidieoproep

JPIAMR is een samenwerkingsverband waarin lidstaten op het thema antimicrobiële resistentie samenwerken, met financiële steun van de Europese Commissie. In deze subsidieoproep over de aanpak van antibioticaresistentie werken 30 subsidieverstrekkers uit 21 JPIAMR-lidstaten samen, met een totaal geschat budget van 24,9 miljoen euro. Namens Nederland participeert ZonMw in dit wereldwijde samenwerkingsverband.

De oproep richt zich op de One Health-benadering en de samenwerking tussen onderzoekpartners uit verschillende landen, inclusief lage- en midden inkomenslanden, en verschillende expertisegebieden om onderzoek naar antibioticaresistentie te bevorderen. Om deze samenwerking te faciliteren is er een matchmaking tool ontwikkeld.

[Update]

Op 28 januari 2021 was er een webinar georganiseerd, waarbij de mogelijkheid werd geboden om vragen te stellen over deze oproep. Bekijk welke vragen er zijn gesteld en de webinar voor meer informatie over de oproep. Er is ook een presentatie gegeven over de matchmaking tool.

Projectidee indienen

Projectvoorstellen zullen middels een twee-stap procedure worden beoordeeld (projectidee en volledig uitgewerkte aanvraag). Een projectidee indienen kan tot 16 maart 2021 voor 12:00 uur CET.

Antibioticaresistentie en One Health benadering 

De oproep pleit voor een One Health-benadering om 1) de impact van interventies op de ontwikkeling en transmissie van antibioticaresistentie te begrijpen en om 2) interventies te ontwerpen, implementeren, evalueren en vergelijken die een ware impact zullen hebben op het voorkomen of verminderen van de ontwikkeling en transmissie van antibioticaresistentie in en tussen de verschillende One Health contexten (mens, dier en milieu).

Matchmaking tool voor internationale samenwerking

Er is een matchmaking tool ontwikkeld voor potentiële aanvragers om netwerken en het vormen van consortia te faciliteren. De tool kan voor verschillende doeleinden worden geraadpleegd:

  • Partner zoekt project: als individuele onderzoeker of als vertegenwoordiger van een laboratorium of onderzoeksteam, op zoek naar een project om aan deel te nemen.
  • Project zoekt partner: Als u een consortium wilt vormen rond een bestaand project en partners wilt vinden voor uw projectideeën.

Raadpleeg de tool om te registreren en partners of projecten te zoeken. Heeft u nog vragen over de tool bekijk dan deze presentatie voor meer uitleg.  

Meer informatie

]]>
news-6764 Tue, 12 Jan 2021 12:40:00 +0100 Gehonoreerde projecten JPIAMR Network Plus Call https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/gehonoreerde-projecten-jpiamr-network-plus-call/ Tijdens de 10de oproep van JPIAMR over onderzoek naar antimicrobiële resistentie zijn twee netwerken met Nederlandse coördinatoren gehonoreerd. Het doel van deze transnationale subsidieoproep was om netwerken te vormen die strategieën ontwerpen en implementeren ter ondersteuning van onderzoek naar antimicrobiële resistentie. Centraal hierbij staat onderzoek binnen één van de 6 strategische domeinen van de Strategische Onderzoeks- en Innovatie Agenda: Therapie, Diagnostiek, Surveillance, Transmission, Omgeving, Interventies.

Het eerste netwerk gaat over het integreren van micobiele sequencing en platforms voor antimicrobiele resistentie en het tweede netwerk over traditionele en complementaire zorg alternatieven voor antibiotica wereldwijd. Beide netwerken starten begin 2021 en hebben een looptijd van twee jaar. In totaal zijn zeven netwerken met 146 partners uit 35 landen aanbevolen voor financiering. Het totale financieringsbedrag is ca. €737.000. Alle netwerken bestaan uit tenminste 6 partners uit 6 verschillende landen.

JPIAMR-netwerk voor het integreren van microbiële sequencing en platforms voor antimicrobiële resistentie (Seq4AMR)

Genomen van micro-organismen coderen vaak voor resistentie tegen antibiotica - zogenaamde antimicrobiële resistentie (AMR). Dezelfde genomen bevatten al het genetische materiaal van micro-organismen en kunnen in kaart gebracht worden via een techniek die Next Generation Sequencing (NGS) heet. NGS kan gebruikt worden om het ontstaan en verspreiding van AMR te detecteren en bestrijden. Echter, het potentiële gebruik van NGS bij het bestrijden van AMR wordt voortdurend verfijnd, geholpen door de ontwikkeling van nieuwe sequentietechnologieën, protocollen, algoritmen en AMR-databanken.

In dit opzicht zal het Seq4AMR-netwerk AMR NGS-hiaten en oplossingen identificeren, nieuw lesmateriaal ontwikkelen, en een internationale Strategic Roadmap over NGS en AMR publiceren. Om dit doel te bereiken, omvatten Seq4AMR-partners interdisciplinaire, internationale, OneHealth, experts op het gebied van AMR – inclusief softwareontwikkelaars bioinformatici, en deskundigen op het gebeid van microbiële genomica, DNA-sequentietechnologieën en microbiële DNA-databanken.

Partners

Dit project heeft gedeeld coördinatorschap, Nederland en Zweden trekken samen het netwerk. De Nederlandse coördinator is John Hays, Erasmus MC. Het netwerk bestaat uit 13 partners uit 9 verschillende landen.

  • Nederland: Erasmus University Medical Centre Rotterdam, Leiden Centre for Applied Bioscience en Leiden University Hospital
  • China: East China Normal University
  • Amerika: Orion Integrated Biosciences Inc, SME
  • Frankrijk: BioMérieux, large industry
  • Zweden: Chalmers University of Technology (CUOT) / University of Gothenburg
  • Engeland: Cambridge University en London School for Hygiene and Tropical Medicine
  • Canada: McMaster University
  • Switzerland: Swiss Institute of Bioinformatics en SmartGene GmbH, SME
  • Oostenrijk: Ares Genetics GmbH, SME

JPIAMR Netwerk T&CM alternatieven voor antibiotica wereldwijd: Wereldwijd Initiatief voor traditionele oplossingen voor antimicrobiële resistentie (GIFTS-AMR)

Traditionele en complementaire zorg (Traditional & Complementary Medicine (T&CM)) wordt vaak gebruikt in zowel de veterinaire als de humane gezondheidszorg en kan bijdragen aan het verminderen van (onjuist) antibioticagebruik of als alternatieve preventie of behandeling.

De doelstellingen van het netwerk zijn:

  1. Het ontwikkelen van een wereldwijd GIFTS-AMR-netwerk: het in kaart brengen en verbinden van de onderzoeksvelden, onderzoeksinstituten, onderzoekers en infrastructuren in de veterinaire en de humane gezondheidszorg die betrokken zijn bij onderzoek naar T&CM oplossingen voor antimicrobiële resistentie wereldwijd;
  2. Het vormgeven van een onderzoeksagenda voor ten minste één tot drie prioritaire indicaties, zowel in de humane gezondheidszorg als in de veterinaire gezondheidszorg;
  3. Het vervolgens samenwerken in financieringsaanvragen voor nieuwe projecten.

Partners

Nederland is coördinator van dit netwerk. De coördinator is Erik Baars, Louis Bolk Instituut. Het netwerk bestaat uit 23 partners uit 17 verschillende landen.

  • Nederland Louis Bolk Institute en University of Applied Sciences Leiden)
  • Oostenrijk (Private Medical University, Sigmund Freud University, Vienna en WissHOM)
  • België: Eurocam
  • Bulgarije: Medical University of Varna
  • China: Centre for Evidence-Based Chinese Medicine, Beijing University of Chinese Medicine
  • Duitsland: University of Witten-Herdecke, University Medical Centre Freiburg en Sustainable Business Institute
  • Ghana: University of Ghana School of Pharmacy
  • Hongarije: University of Pécs
  • India: The University of Trans-Disciplinary Health Sciences & Technology (B. Prakash)
  • Italië: Coordination Center for Complementary Medicine of the Health Unit Tuscany North West en Foundation for Salutogenesis
  • Mali: University of Sciences, Techniques and Bamako Technologies (USTTB) Faculty of Pharmacy
  • Nigeria: National Institute for Pharmaceutical Research & Development
  • Norwegen: Norwegian Centre for Organic Agriculture
  • Spanje: IAVH
  • Turkije: Uludag University
  • Uganda: Makerere University
  • UK: Univ. of Southampton, School of Primary Care, Population Sciences and Medical Education en Organic research centre

Meer informatie

]]>
news-6522 Thu, 19 Nov 2020 12:00:00 +0100 Parel voor RAPDIF https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/parel-voor-rapdif/ Op 19 november heeft ZonMw tijdens de World Antimicrobial Awareness Week een Parel uitgereikt aan dr. Henk Schallig, parasitoloog bij het Amsterdam UMC. Hij ontvangt de Parel voor het RAPDIF-onderzoek dat betere middelen en kennis heeft ontwikkeld om koorts en malaria in Afrika aan te pakken. Een van de grootste veroorzakers van koorts is malaria, een ziekte die in Afrika jaarlijks honderdduizenden doden veroorzaakt, waarvan het merendeel kinderen onder de vijf jaar. Uit het RAPDIF-onderzoek blijkt dat diagnostiek en behandeling bij koorts vaak tekort schiet bij jonge kinderen in Afrikaanse landen. De malariasneltesten zijn onvoldoende betrouwbaar en kinderen met koorts worden vaak zonder juiste diagnose behandeld met zowel malariamedicijnen als antibiotica. De voorgeschreven antibiotica bleken in maar liefst 50 tot 90 procent van de gevallen niet te helpen.

Nieuwe sneltest ontwikkeld

De RAPDIF-onderzoekers werkten aan twee invalshoeken: hoe kunnen malariasneltesten betrouwbaarder en welke andere boosdoeners, naast malaria, veroorzaken koorts.
Het onderzoek is uitgevoerd in Burkina Faso door een team van Nederlandse en Burkinese wetenschappers. Samen zijn ze erin geslaagd een nieuwe malaria-sneltest te ontwikkelen die maar liefst honderd keer gevoeliger is in het vaststellen van malaria dan de huidige sneltesten. Ook bleken lokale gezondheidswerkers meer vertrouwen te hebben in deze nieuwe test. Een vervolgonderzoek met 5700 kinderen en volwassen in vijf Afrikaanse landen zal gaan uitwijzen of en hoe deze nieuwe malariatest op grote schaal werkt.

Bacteriële diagnostische test

De RAPDIF-wetenschappers hebben ook ontdekt dat koorts bij jonge kinderen, naast malaria, het meest wordt veroorzaakt door de vier bacteriesoorten E-coli, Salmonella typhi, Pneumokokken en Streptokokken. De onderzoekers hebben gewerkt aan een diagnostische sneltest die deze bacteriën in het bloed kan detecteren, maar dit blijkt nog een lastige technische uitdaging. Mits hier extra financiering voor komt, hopen de onderzoekers deze sneltest mogelijk te maken. Met een bacteriële sneltest en de eerdergenoemde malariasneltest kan je koorts veel gerichter behandelen. Kinderen kunnen dan de juiste behandeling krijgen, dus ofwel specifieke malariamedicijnen ofwel gerichte antibiotica.

Internationaal onderzoek

Een dergelijke verbeterde diagnostiek betekent dat antimicrobiële resistentie een halt wordt toegeroepen. Want, aldus Henk Schallig: ‘Infectieziekten en antimicrobiële resistentie zijn goede vrienden en reizen hand in hand de wereld rond, niet gehinderd door grenzen, en zonder onderscheid te maken tussen mensen. Het feit dat wij de Parel voor ons onderzoek mogen ontvangen onderstreept het belang van internationaal onderzoek naar resistentie. Kennis opgedaan elders in de wereld is van groot belang voor Nederland en omgekeerd. De subsidie van ZonMw en NWO-WOTRO Science for Global Development voor ons RAPDIF-onderzoek heeft enorm bijgedragen aan betere kennis over medicijngebruik, diagnostiek en resistentie, maar ook aan de capaciteitsopbouw in Burkina Faso. De Parel is voor ons team in zowel Burkina Faso als Nederland een enorme stimulans om dit werk voort te zetten, en dat gaan we ook doen.’

Meer informatie

]]>
news-6503 Mon, 16 Nov 2020 15:39:00 +0100 Recente publicaties van internationale AMR-projecten met Nederlandse bijdrage https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/recente-publicaties-van-internationale-amr-projecten-met-nederlandse-bijdrage/ Wij maken namens Nederland deel uit van het internationale samenwerkingsverband Joint Programming Initiative on Antimicrobial Resistance (JPIAMR). Dit samenwerkingsverband bestaat momenteel uit 28 lidstaten en richt zich op de aanpak van antimicrobiële resistentie (AMR). Veel projecten die onder de paraplu van JPIAMR zijn gefinancierd, hebben al geresulteerd in uitstekende publicaties die zich uitstrekken over One Health-gebieden (Mens, Dier, Omgeving). We belichten drie projecten. Bij deze projecten, mede gefinancierd door ZonMw, zijn Nederlandse coördinatoren en / of projectpartners betrokken die onlangs hun resultaten hebben gepubliceerd.

Overzicht projecten

Hieronder vindt u de samenvattingen van de publicaties uitstrekkend over de strategische domeinen van de JPIAMR Strategische Onderzoeks- en Innovatie Agenda (SRIA).

Whole Genome Sequencing snapshot van multiresistente Klebsiella pneumoniae-stammen uit afvalwaterzuiveringsinstallaties (AWARE)

Een publicatie in PlosOne, 2020 van het project AWARE rapporteerde over de karakterisering van het genoom van 47 multiresistente, carbapenemresistente en ESBL-producerende Klebsiella pneumoniae-isolaten uit ziekenhuizen en afvalwaterzuiveringsinstallaties in Zuid-Roemenië. De gepresenteerde resultaten verrijken de kennis van de epidemiologische context van ESKAPE-pathogenen op nationaal en Europees niveau, een belangrijke stap in de implementatie van betrouwbare surveillance- en actieplannen.

Strategisch domein SRIA: Omgeving
Call on Transmission Dynamics, 2016
Consortium coordinator: Ana Maria de Roda Husman, Centre Infectious Disease Control, RIVM, Nederland
Partners uit: Nederland, Zweden, Roemenië, Duitsland, Australië, Zwitserland
Betrokken financiers: ZonMw, SRC/FORMAS, ANCSI, BMBF/DLR

Een digitale antimicrobiële stewardship smartphone applicatie

AB-Assistant heeft een studieprotocol gepubliceerd om de impact van de digitale antimicrobiële stewardship smartphoneapplicatie op de kwantiteit en kwaliteit van het voorschrijven van antimicrobiële geneesmiddelen in de ziekenhuisomgeving te evalueren, in BMJ Open, 2020. Deze studie is nu geregistreerd voor een internationale gerandomiseerde, multicenter, klinische studie. (Proefregistratienummer: NCT03793946, register ClinicalTrials.gov).

Strategisch domein SRIA: Interventies
Call on Prevention and Intervention strategies to Control AMR infections, 2017
Consortium coordinator: Annelies Verbon, Department of Medical Microbiology and Infectious Diseases, Erasmus UMC, Nederland
Partners uit: Nederland, Zweden, Zwitserland, Canada, Roemenië, Tsjechië
Betrokken financiers: ZonMw, SRC, SNSF, CIHR

COM-remmers verminderen de verspreiding van virulentiefactoren en antibioticaresistentie

Het project COMBINATORIALS heeft een artikel gepubliceerd in Cell Host & Microbe, 2020, waarin ze krachtige competentieremmers in Streptococcus pneumoniae, COM-blokkers genaamd, identificeerden. Deze blokkers verstoren de proton-aandrijfkracht, blokkeren de natuurlijke competentie (COM) en gaan horizontale genoverdracht en de uitwisseling van antibioticaresistentie tegen. Dergelijke strategieën hebben de potentie om de verspreiding van antibioticaresistentie  te verminderen.

Strategisch domein SRIA: Therapie
Antimicrobial Resistance through the JPIAMR, 2015
Consortium coordinator: Typas Athanasios, European Molecular Biology Laboratory, Genome Biology Unit, Duitsland
Nederlandse project partner: Jan-Willem Veening, Molecular Genetics Department, Universiteit Groningen, Nederland
Partners uit: Duitsland, Nederland, Frankrijk, Zweden
Betrokken financiers: DRL, ZonMw, ANR, SRC

Meer informatie

]]>
news-6378 Mon, 19 Oct 2020 13:33:17 +0200 ‘Door corona is antibioticagebruik onnodig gestegen’ https://www.voxweb.nl/nieuws/libanese-infectioloog-krijgt-eredoctoraat-door-corona-is-antibioticagebruik-onnodig-gestegen De Libanese infectioloog en hoogleraar Souha Kanj bracht als een van de eersten de antibioticaresistentie in kaart voor de Arabische wereld. Ze is internationaal vermaard in haar vakgebied en kreeg vorige week een eredoctoraat aan de Radboud Universiteit. Na een carrière in de VS, werkt ze in Libanon. Ze vindt het zorgwekkend dat het antibioticagebruik tijdens de COVID-19 pandemie onnodig is gestegen. In dit interview vertelt ze hier meer over. news-6302 Tue, 06 Oct 2020 13:29:47 +0200 Overzicht van collecties, databanken en diensten van onderzoek naar AMR beschikbaar https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/overzicht-van-collecties-databanken-en-diensten-van-onderzoek-naar-amr-beschikbaar/ Samen met JPIAMR en VALUE-Dx zijn we trots dat er nu een overzicht van collecties, databanken en diensten van onderzoek naar antimicrobiële resistentie (AMR) beschikbaar is. De gegevens voor dit overzicht zijn vorig jaar met behulp van een vragenlijst verzameld. De resultaten zijn beschikbaar in een publiek rapport en in een interactief dashboard. Het dashboard kan geraadpleegd door de gehele AMR- onderzoeksgemeenschap. Bekijk hier de onderzoeksresultaten en het overzicht

De resultaten van de vragenlijst zijn opgenomen in een public report en in een interactief dashboard:

Bekijk het public report

Bekijk het interactieve dashboard

Volgende survey

Een volgende survey zal worden uitgezet om meer gedetailleerde informatie te verzamelen over individuele resources en services, en om aspecten te adresseren met betrekking tot vindbaarheid, hergebruik, duurzaamheid en kwaliteit. Voor de volgende survey streven we ernaar om een machine-readable metadataschema te gebruiken, waarmee we ervoor zorgen dat de input wordt gedocumenteerd volgens een gestandaardiseerde en door de gemeenschap overeengekomen beschrijving, uitwisselbaar is en up-to-date blijft! 

Dit is een initiatief door ZonMw namens de consortia JPIAMR en VALUE-Dx.

Meer informatie

]]>
news-6273 Fri, 02 Oct 2020 11:11:04 +0200 Tweet Nivel Scannen, monitoren en verbeteren van het #voorschrijven van #antibiotica in de eerste lijn https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/tweet-nivel-scannen-monitoren-en-verbeteren-van-het-voorschrijven-van-antibiotica-in-de-eerste-li/ news-6217 Thu, 24 Sep 2020 13:37:00 +0200 8 onderzoeken over antibioticaresistentie en FAIR-data https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/8-onderzoeken-over-antibioticaresistentie-en-fair-data/ Tijdens de derde en laatste subsidieronde van het programma Antibiotica Resistentie ontving ZonMw 17 uitgewerkte aanvragen. Hiervan starten er binnenkort 8 onderzoeksprojecten. Bijzonder aan deze ronde was dat de onderzoekers werden uitgedaagd om gebruik te maken van bestaande data en deze meer FAIR te maken. Daarbovenuit zijn deze onderzoeken vanzelfsprekend gericht op de aanpak van antibioticaresistentie vanuit een One Health benadering. Overzicht gehonoreerde projecten

De gehonoreerde projecten op het gebied van antibioticaresistentie en hergebruik van data hebben de volgende titels en hoofdaanvragers:

  1. Tackling antibiotic resistance by scanning antibiotic prescription patterns in primary care and identifying targets for improvement – Dr. K. Hek, NIVEL
     
  2. VRE-crossword, horizontal or vertical? Transmission of vancomycin-resistant Enteroccus faecium in Dutch hospitals – Dr. A.C. Schürch, Universitair Medisch Centrum Utrecht
     
  3. SiMiLAR study: Design of a Sustainable workflow to Monitor and control health care related transmission of LA-MRSA – Dr. M.H. Hermans, Jeroen Bosch Ziekenhuis
     
  4. AMR and Plasmids: One Health undercover transmission – Dr. L. van Alphen, Maastricht Universitair Medisch Centrum
     
  5. EStABLiSH – Effects of decreaSing AntiBiotic use in animals on antibiotic reSistance in Human infections - Dr. E. van Duijkeren, RIVM
     
  6. SUMmarizing antiMicrobial transmission data to Enable data Reanalysis and predictions by FAIR data use (SUMMERFAIR) – Dr. Ir. E.A.J. Fischer, Universiteit Utrecht
     
  7. Monitoring of Antibiotic Resistance in Veterinary Pathogens by re-use of data? Validation of existing databases – Dr. R. Bouwstra, Gezondheidsdienst voor Dieren
     
  8. Quantifiying the complex drivers of antibiotic resistance transfer by reusing (meta-) genomic databases – Dr. B.E. Dutilh, Universiteit Utrecht

Meer informatie over deze 8 en andere ZonMw-projecten over antimicrobiële resistentie vindt u op www.zonmw.nl/resistentie.

FAIR-data

Naast onderzoek naar antibioticaresistentie lag de focus tijdens deze subisidieronde ook op het hergebruiken van data en deze meer FAIR te maken. Dit houdt in dat de bestaande data zo worden verbeterd dat deze makkelijk vindbaar, toegankelijk, uitwisselbaar en te hergebruiken zijn voor toekomstig onderzoek. Het gebruik van FAIR-data binnen wetenschap en samenleving versnelt kennisontwikkeling en innovatie.

Antibioticaresistentie en One Health benadering

Resistente bacteriën komen voor in mensen, dieren en de omgeving. Vanuit de disciplines betrokken bij humane gezondheid, veterinaire gezondheid en het milieu is kennis nodig om een effectieve aanpak van antibioticaresistentie te realiseren. Deze benadering staat bekend onder de noemer ‘One Health’.

Van de gehonoreerde projecten richten 2 projecten zich op de humane setting (project 1 en 2), 4 projecten op het snijvlak humaan-veterinair (project 3 t/m 6), 1 project op de veterinaire setting (project 7) en 1 project heeft een volledige One Health benadering (project 8).

Projectleidersbijeenkomst

Bij de start van de gehonoreerde projecten gaat ZonMw een bijeenkomst voor de projectleiders organiseren. Tijdens deze bijeenkomst wordt er ondersteuning geboden bij het FAIR maken van de bestaande data in samenwerking met data-experts.

Programma Antibioticaresistentie 

Deze 8 projecten zijn gefinancierd vanuit het programma Antibiotica Resistentie. ZonMw wil met het ontwikkelen, verspreiden en toepassen van kennis uit dit programma bijdragen aan de strategie voor de aanpak van antibioticaresistentie in Nederland.

Antibioticaresistentie is een van de thema’s binnen het cluster Gezondheidsbescherming. Er wordt ook wel eens gesproken over antimicrobiële resistentie, omdat naast bacteriën ook andere micro-organismen zoals schimmels, virussen en parasieten resistent kunnen worden. In dit programma wordt echter uitsluitend onderzoek gefinancierd dat zich richt op antibioticaresistentie. Dit is een urgent en wereldwijd probleem dat vraagt om een multidisciplinaire en internationale aanpak. Bacteriën kunnen zich snel aanpassen aan hun omgeving en worden resistent als zij worden blootgesteld aan antibiotica. Het risico bestaat dat mensen als gevolg hiervan overlijden aan een onschuldige infectieziekte zoals een blaasontsteking, omdat de veroorzakende bacterie niet meer gevoelig is voor antibiotica. Wij financieren onderzoek, verspreiden de kennis die onderzoek oplevert en stimuleren de toepassing van die kennis.

Meer informatie

]]>
news-6044 Mon, 17 Aug 2020 16:16:47 +0200 Onderzoekers ontwikkelen slim nanodeeltje in strijd tegen antibioticaresistente infecties https://www.rug.nl/news/2020/08/onderzoekers-ontwikkelen-slim-nanodeeltje-in-strijd-tegen-antibioticaresistente-infecties Een consortium van Nederlandse en Chinese wetenschappers heeft een slim nanodeeltje weten te ontwikkelen dat in staat is om zelf een route te vinden naar een infectie in het lichaam én de bacteriën te doden. Dergelijke nanodeeltjes kunnen uiteindelijk een belangrijk middel worden in de strijd tegen antibioticaresistente infecties, zegt UMCG-hoogleraar in de biomateriaal gerelateerde biofilms en infecties Henny van der Mei. news-5647 Fri, 01 May 2020 15:27:50 +0200 Subsidieoproep COVID-19 Programma (‘second wave’) open voor projectideeën https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/subsidieoproep-covid-19-programma-second-wave-open-voor-projectideeen/ De subsidieoproep voor twee aandachtsgebieden binnen het COVID-19 Programma is opengesteld. Onderzoeksgroepen kunnen voorstellen indienen voor onderzoek gericht op de effecten van en de maatregelen tegen de coronapandemie. Gezien de urgentie van handelen is de deadline op 14 mei 2020 gesteld. Drie aandachtsgebieden

Het programma heeft drie aandachtsgebieden:

  1. Voorspellende diagnostiek en behandeling
  2. Zorg en preventie
  3. Maatschappelijke dynamiek

De subsidieoproep gaat over de eerste twee aandachtsgebieden.

Aandachtsgebied 1: Voorspellende diagnostiek en behandeling

Onderzoek binnen dit aandachtsgebied gaat over de (door)ontwikkeling van (voorspellende) diagnostiek, voor behandeling op maat en voor het voorkomen van COVID-19-gerelateerde klachten in de vroege, acute en herstelfase. Het gaat om urgent benodigd onderzoek naar nieuwe of bestaande therapieën en hun werkingsmechanismen, en om het verkrijgen van inzichten in onder andere het microbioom, immuniteit, voorspellende parameters en behandeling op maat.

Het aandachtsgebied kent vier thema’s:

  1. Behandeling
  2. Diagnostiek van besmetting
  3. Risicoanalyse en prognostiek
  4. Virus, immuniteit, immuunrespons en pathogenese

Aandachtsgebied 2: Zorg en preventie

De nadruk binnen dit aandachtsgebied ligt op het ophalen van inzichten en geleerde lessen die bijdragen aan een verbeterde, onderbouwde aanpak van de huidige pandemie en aan borging van deze verbeterde werkwijzen en processen in het zorgsysteem voor de toekomst. Diverse typen onderzoek zijn mogelijk: evaluatietrajecten, actieonderzoek, effectstudies, stimuleringstrajecten doelmatigheidsonderzoek bij uitstel van behandeling/zorgmijding, organisatie van zorgvraagstukken, ontwikkeling epidemiologische modellen en inventarisaties.
Samenwerking tussen onderzoeksgroepen, disciplines en relevante stakeholders is daarbij het uitgangspunt om op een efficiënte manier deze inzichten te verkrijgen en te komen tot een adequate voorbereiding op een toekomstige pandemie.  

Het aandachtsgebied kent drie thema’s:

  1. Organisatie van zorg en preventie
  2. Zorg en preventie voor kwetsbare burgers
  3. Transmissie en epidemiologie

Aandachtsgebied 3 en beleids- en praktijkimpuls:

De subsidieoproep voor aandachtsgebied 3 Maatschappelijke dynamiek en het instrument beleids- en praktijkimpuls worden op 6 mei 2020 gepubliceerd. Houd hiervoor de ZonMw-subsidiekalender (openstaande subsidieoproepen) in de gaten.  

Planning

Voor de subsidieronde aandachtsgebieden 1 en 2 geldt het volgende tijdpad:

Deadline indienen projectidee
Ontvangst advies beoordelingscommissie
Deadline indienen uitgewerkte subsidieaanvraag
Ontvangst commentaar beoordelaars
Deadline indienen wederhoor
Besluit
Uiterlijke startdatum

14 mei 2020, 14.00 uur 
rond 5 juni 2020
15 juni 2020, 14.00 uur
22 juni 2020
24 juni 2020, 12.00 uur
rond 9 juli 2020
30 juli 2020

Op korte termijn wordt de subsidieoproep in het Engels op de ZonMw-website gepubliceerd.

Meer informatie

]]>
news-4837 Fri, 08 Nov 2019 14:33:40 +0100 Enthousiasme voor onderzoek antibioticaresistentie en hergebruik data https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/enthousiasme-voor-onderzoek-antibioticaresistentie-en-hergebruik-data/ Onderzoekers hebben enthousiast gereageerd op de uitdaging om bestaande data over antibioticaresistentie te hergebruiken en meer FAIR te maken. Hun input op onze survey was nuttig, ze waren in grote getalen bij de informatiebijeenkomst en ze dienden 40 projectideeën in als reactie op onze subsidieoproep. Uitdaging gelukt

We waren benieuwd hoe onderzoekers zouden reageren op onze subsidieoproep met een innovatief karakter. Nu we de projectideeën binnen hebben, kunnen we zeggen dat de uitdaging gelukt is:

  • we hebben in september 40 projectideeën ontvangen; er is 1,9 miljoen euro beschikbaar met een maximum van 250.000 euro per project
  • bij de informatiebijeenkomst in juli waren veel potentiële indieners aanwezig; daarna was er veel animo voor de online filmpjes over de presentaties van de sprekers
  • onderzoekers en zorgprofessionals hebben in onze survey in maart nuttige suggesties gedaan over de looptijd en de benodigde capaciteit voor potentiële onderzoeksprojecten over antibioticaresistentie en hergebruik van data. De vele reacties hebben ons geholpen bij het vormgeven van de subsidieoproep en het organiseren van deze laatste subsidieronde van het programma Antibiotica Resistentie.

Antibioticaresistentie en FAIR-data

Resistente bacteriën komen voor in mensen, dieren en de omgeving. Vanuit de disciplines betrokken bij humane gezondheid, veterinaire gezondheid en het milieu is kennis nodig om een effectieve aanpak van antibioticaresistentie te realiseren. Deze benadering staat bekend onder de noemer ‘One Health’. Het programma Antibiotica Resistentie stimuleert samenwerking tussen onderzoekers in deze verschillende disciplines.

Het delen en hergebruiken van bestaande data binnen wetenschap en samenleving versnelt kennisontwikkeling en innovatie. Dit is een uitdaging voor onderzoekers, zorgprofessionals, technici en juristen. ZonMw heeft hierin een faciliterende rol. Op het gebied van antibioticaresistentie gaan we de uitdaging aan om bestaande data te laten hergebruiken en verbeteren zodat deze gemakkelijker te delen en te implementeren is.

Meer informatie

]]>
news-4752 Mon, 28 Oct 2019 12:30:00 +0100 Internationale financiering voor antimicrobiële resistentie https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/detail/item/internationale-financiering-voor-antimicrobiele-resistentie/ ZonMw JPIAMR, in samenwerking met NWO-WOTRO en het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen, financiert innovatieve projecten over diagnostiek en surveillance van antimicrobiële resistentie (AMR). Subsidieoproep

De 9e subsidieoproep van JPIAMR '‘Diagnostics and surveillance’ heeft 34 aanvragen opgeleverd met innovatieve onderzoeksprojecten. Aan deze oproep namen 20 internationale financiers deel. De onderzoeksprojecten richten zich op nieuwe of verbeterde diagnostische en surveillancetools, technologieën en methoden om antimicrobiële resistentie in mens, dier en milieu (OneHealth) effectief te beheersen. Laag- en middeninkomenslanden (LMICs) zijn sterk vertegenwoordigd als projectpartners.

Laag- en middeninkomenslanden (LMICs)

In deze subsidieoproep waren voor het eerst 3 specifieke LMIC-financiers betrokken: NWO-WOTRO (Nederland), SIDA (Zweden) en IDRC (Canada). Een van de specifieke doelen van deze oproep was namelijk om de deelname van LMIC-onderzoekers te ondersteunen en te vergroten. Onderzoek en innovatie op het gebied van AMR door en binnen LMICs zijn van groot belang voor onze collectieve wereldwijde toekomst. AMR gedijt namelijk goed in omgevingen met beperkte toegang tot water en sanitaire voorzieningen, medicijnen, diergeneeskunde en gezondheidszorg. Deze omstandigheden vormen daarom verhoogde en onbekende risico’s voor de mens, dier en omgeving. Het meenemen van LMIC-perspectieven in de ontwikkeling van AMR-diagnostiek vergroot zowel het begrip over lokale beperkingen, als over culturele, contextuele en gedragsbepalende factoren die het gebruik van antibiotica kunnen beïnvloeden. Ook levert het kennis op over welke technologieën en methoden het meest geschikt en kosteneffectief zijn om te implementeren.
Deze subsidieoproep sluit hierdoor goed aan bij de boodschap die uitgedragen werd tijdens de 2e ministeriële conferentie in juni dit jaar. Toen werd benadrukt dat AMR een verhoging in armoede veroorzaakt en met name een grote bedreiging vormt in LMICs.

Hoe financieren we zo’n internationale subsidieoproep?

Van die 34 projectaanvragen zijn er 12 aanbevolen voor honorering. In 5 van deze projecten zijn Nederlandse onderzoekers betrokken, vaak met een coördinerende taak. Vanwege dit succes en het beperkte Nederlandse budget, zijn we binnen en buiten ZonMw op zoek gegaan naar aanvullende financiering. Vanuit het internationale subsidieprogramma JPIAMR is het merendeel van het budget beschikbaar gesteld; met een aanvulling vanuit het ZonMw-programma GGG, de Franse subsidieverstrekker ANR en de Zweedse ontwikkelingshulpfinancier SIDA. NWO-WOTRO neemt deel aan deze subsidieoproep voor LMIC-activiteiten. Deze organisatie financiert 'global development and capacity building activities', zowel uitgevoerd door Nederlandse onderzoekers in LMICs als door lokale LMIC-onderzoekers.

Internationale samenwerking bij financiering

Het mooie aan zo’n internationale samenwerking is dat internationale financiers elkaar kunnen ondersteunen. En samen een mogelijk budgettekort kunnen opvullen. Zo kunnen zij zoveel mogelijk projectaanvragen van goede kwaliteit en relevantie honoreren. Bovendien is de kennis die opgehaald kan worden in internationale projecten vaak vele malen groter dan in enkel nationaal uitgevoerde projecten. Daarnaast heb je als financier ook toegang tot de resultaten van de onderzoeken waarbij geen Nederlandse onderzoekers betrokken zijn.

'One Health'-aanpak

Het doel van deze subsidieoproep is het effectief beheersen van antimicrobiële resistentie in mens, dier en milieu. De benadering om naar de relaties tussen mens, dier en milieu te kijken, noemen we 'One Health'. Het is de gezamenlijke inspanning van meerdere sectoren en disciplines – zowel lokaal, nationaal en internationaal – om een optimale gezondheid voor mensen, dieren en de omgeving te bereiken.

Meer informatie

 

]]>
news-4771 Thu, 24 Oct 2019 14:11:31 +0200 Resistentie tegen maagantibiotica neemt ‘alarmerend snel’ toe https://www.mo.be/nieuws/resistentie-tegen-maagantibiotica-neemt-alarmerend-snel-toe De resistentie tegen veelgebruikte antibiotica voor maagaandoeningen is in twintig jaar meer dan verdubbeld. Dat blijkt uit onderzoek in achttien Europese landen. Onderzoekers noemen dit een “alarmerende snelheid”.