Projectomschrijving

Samenvatting na afronding

Ventriculaire hartritmestoornissen zijn op hogere leeftijd een belangrijke oorzaak van ziekte en sterfte. Dit kan soms een bijwerking zijn van medicijnen die de elektrische stromen in het hart beïnvloeden. Tijdens de ontwikkeling van geneesmiddelen worden de effecten op de duur van het QT-interval gemeten in het hartfilmpje (elektrocardiogram). Verlenging van dit interval hangt samen met het risico op een levensbedreigende hartritmestoornis. Helaas is deze maat geen perfecte voorspeller van dit risico. 
In dit onderzoeksproject is op meerdere vlakken onderzoek gedaan om beter inzichtelijk te krijgen wat de voorspellers van plotse hartdood zijn die mogelijk ook het risico op medicatie geïnduceerde ritmestoornissen en hartdood bepalen.

Resultaten

Er is aangetoond dat de incidentie van plotse hartdood in zijn geheel afneemt. Ook is gekeken naar hoe vaak QT verlengende medicatie samen wordt voorgeschreven en wat het effect daarvan is. Daarnaast zijn er meerdere genetische studies gedaan en is aangetoond dat de schildklierfunctie en hartpompfunctie het risico op hartdood beïnvloeden, ook bij niet zieke mensen. Een belangrijk deel van dit project was het ontwikkelen van nieuwe voorspellende maten afgeleid van het hartfilmpje, hierin zijn grote stappen gemaakt.
Zie ook: www.risk-project.nl

Samenvatting bij start

Sommige medicijnen die met name gebruikt worden door ouderen kunnen onbedoelde effecten hebben op het hart. Hierdoor kan het ritme verstoord raken, wat soms zelfs kan leiden tot de dood. De onderzoekers gaan na hoe vaak dergelijke medicijnen gebruikt worden. Ze onderzoeken verder welke genen de kans op bijwerkingen beinvloeden en of het hartfilmpje kan helpen bij het voorspellen daarvan.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website