Projectomschrijving

De Nederlandse PharmaCool-studie: Zuurstofgebrek rondom de geboorte en koeltherapie, geven we de juiste dosis medicijnen?

Zuurstofgebrek bij baby’s rondom de geboorte kan leiden tot hersenschade. Het koelen van het lichaam en de hersenen vermindert de hersenschade. Lichaamskoeling beïnvloedt mogelijk de werking van medicijnen. De PharmaCool studie heeft dit onderzocht. Van november 2011 tot oktober 2014 werden 194 baby’s geïncludeerd op 12 intensive care afdelingen in Nederland en België. Bij deze kinderen werd tijdens lichaamskoeling de concentratie van verschillende medicijnen in het bloed gemeten.

Resultaten

De resultaten van deze studie laten zien dat onder koeling de dosering moet worden aangepast van de antibiotica Gentamycine en Amoxycilline en Penicilline. Er is een aangepast schema nodig voor de middelen Lidocaine (als anti-apilepticum) en morfine (als pijnstiller). Een ander epilepticum Luminal kan gewoon in de huidige dosering worden gegeven net als het middel Midazolam (een sedativum en anti-apilepticum). De resultaten van deze studie zullen leiden tot een effectievere en veiliger behandeling van kritisch zieke baby’s met zuurstofgebrek rond de geboorte behandeld met lichaamskoeling.
 

In de media

Medicatie op maat voor baby’s: Effecten geneesmiddelen bij pasgeborenen vaak onbekend (Mediator 20, nov 2016)

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website