Projectomschrijving

Samenvatting na afronding

Bij het adequaat doseren van medicijnen bij kinderen moet rekening worden gehouden met leeftijdsafhankelijke veranderingen in de opname en afbraak van geneesmiddelen. Door praktische en ethische bezwaren in onderzoek bij kinderen is er nog weinig bekend over deze veranderingen. Pediatric microdosing studies overkomen deze bezwaren.

Er is, na toestemming van ouders, een zeer zwak radioactief gelabelde lage dosis paracetamol dan wel midazolam oraal gegeven aan 95 kinderen op de intensive care, en in het bloed en urine is bepaald hoe de medicijnen zijn opgenomen en afgebroken.

Resultaten

De studies laten zien dat deze innovatieve onderzoeksmethode veilig en met minimale belasting uitvoerbaar is bij kinderen en gebruikt kan worden om het effect van leeftijd op de orale absorptie te onderzoeken. Ook is meer inzicht gekregen in de veranderingen van het metabolisme met de leeftijd en kan nu beter advies worden gegeven over medicatie op maat.
 

Samenvatting bij start

De opname van medicijnen in het lichaam verandert tijdens de eerste levensjaren. Hoe precies, dat weten we niet. De onderzoekers gaan dit met mini-doseringen bepalen. Hierdoor kunnen doseringen van medicijnen voor kinderen beter afgestemd worden op leeftijd.

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website