Projectomschrijving

Aan kinderen met ADHD worden vaak medicijnen voorgeschreven die duidelijk de concentratie, bij bijvoorbeeld schoolwerk, verbeteren. Maar wat zijn de mogelijke lange termijn effecten van ADHD-medicatie op de zich ontwikkelende hersenen? Hier was nog weinig over bekend.

Resultaten

Bij een grote groep kinderen, jongeren, en jong volwassenen met ADHD werd met behulp van hersenscans de invloed van ADHD-medicijnen op de ontwikkeling van het brein onderzocht. Er werden geen aanwijzingen voor schadelijke effecten gevonden. Wel werden er aanwijzingen gevonden voor mogelijk positieve medicatie-effecten. Afwijkingen in de dikte van het voorste deel van de hersenen, gerelateerd aan ADHD, werden niet gevonden bij jongere patiënten die medicatie hadden gebruikt. Bovendien ging medicatiegebruik gepaard met extra activatie in hersengebieden die betrokken zijn bij de aansturing van gedrag. Echter, vaker niet dan wel werd geen verband gevonden tussen medicatie en breinstructuur.
Samenvattend werd geconcludeerd dat lange-termijn effecten van behandeling met stimulantia bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen met ADHD subtiel zijn.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website