Projectomschrijving

Samenvatting na afronding

Stamceltransplantatie (SCT) is een behandeling voor verschillende levensbedreigende ziektes bij kinderen, waaronder leukemie. Na de SCT kan een afweerreactie ontstaan tussen patiënt en de donorstamcellen, wat kan leiden tot afstoting of transplantatieziekte. Om deze afweerreacties te voorkomen worden patiënten voor de SCT behandeld met anti-thymocyten globuline (ATG). Echter, een te hoge dosis ATG kan het herstel van afweercellen onderdrukken, wat het risico op infecties en terugkeer van leukemie vergroot. De meest optimale dosis ATG was niet bekend.

Resultaten

Dit project laat zien dat de blootstelling aan ATG een belangrijke voorspeller voor de overleving is. Ook is aangetoond dat de voorheen gebruikte dosering onjuist was bij de meeste kinderen. Er is een geïndividualiseerd doseerregime ontwikkeld, waarbij de dosis ATG zo gekozen wordt dat elk kind de juiste blootstelling aan ATG heeft. Hierdoor is het geven van ATG en daarmee de SCT-procedure een veiligere behandeling geworden met betere overlevingskansen.
 

Samenvatting bij start

Overleving na beenmergtransplantatie is afhankelijk van goed afweerherstel: is dit te traag dan leidt dit tot meer virusproblemen en terugkeer van de bloedkanker, is dit te snel dan kan er transplantatieziekte ontstaan. Bepaalde medicijnen hebben invloed op dit afweerherstel. De onderzoekers proberen hierin beter inzicht te krijgen om tot een geïndividualiseerde dosering te komen waarbij afweerherstel beter is te sturen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website