Projectomschrijving

In dit project is onderzoek gedaan naar de werking van pijnstillers en kalmerende middelen bij pasgeborenen en jonge kinderen. Hiervoor is gebruikgemaakt van de COMFORT-gedragschaal. Dit meetinstrument helpt relatief eenvoudig en objectief te beoordelen of kleine kinderen pijn hebben. Hierbij is gekeken naar de optimale dosering van de onderzochte middelen, rekening houdend met factoren als leeftijd, mate van ziekzijn en geboortegewicht.
Op de website www.comfortassessment.nl/web/index.php staat een instructiemodule over het gebruik van deze schaal en de resulterende doseringsadviezen.

Resultaten
Intraveneuze paracetamol bleek effectief te zijn als eerste-keus pijnstiller na grote buik- en borstoperaties bij kinderen onder 1 jaar en bij meer dan 50% van de operaties morfinegebruik te voorkomen. Verder bleek dat kinderen met het syndroom van Down na een grote hartoperatie niet meer morfine nodig hebben dan kinderen zonder dit syndroom. Tenslotte is aangetoond dat zowel morfinegebruik als pijn in de eerste maanden van het leven geen grote nadelige gevolgen hebben gedurende de kinderleeftijd.

In de media

Medicatie op maat voor baby’s: Effecten geneesmiddelen bij pasgeborenen vaak onbekend (Mediator 20, nov 2016)

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website