Projectomschrijving

Omdat koorts een niet specifiek symptoom is, wordt aan kinderen met koorts vaak in sub-Sahara Afrika, zonder dat een juiste diagnose is gesteld antibiotica voorgeschreven. Vroeger waren dit vooral anti-malaria middelen (‘koorts = malaria’), maar dankzij de introductie van diagnostische snel testen kan malaria vaak goed worden vastgesteld en kunnen kinderen met deze ziekte een juist geneesmiddelen krijgen. Echter het aantal koortsgevallen blijft hoog en aan deze kinderen wordt veelvuldig antibiotica toegeschreven, zonder dat men de oorzaak van de ziekte kent en ook zonder te weten of het middelen effectief is. Het veelvuldig op een verkeerde manier voorschrijven van antibiotica leidt tot resistentie. De geneesmiddelen zijn dan niet langer werkzaam.

Ons onderzoek had tot doel om in een gebied waar veel malaria, maar ook andere koortsende ziekten, vast te stellen hoe goed nu de diagnostiek van deze ziekten is, of de juiste geneesmiddelen worden voorgeschreven en hoe werkzaam deze geneesmiddelen (nog) zijn. Het onderzoek werd in samen werking met lokale onderzoekers uitgevoerd in Burkina Faso, een van de armste landen ter wereld.

Het onderzoek liet zien dat veel gebruikte malaria testen niet goed werken, waardoor veel kinderen onnodig werden behandeld voor malaria terwijl ze in werkelijkheid een andere ziekte hadden. Ook werden veel kinderen die weliswaar geen malaria hadden maar wel koorts, behandeld met antibiotica, terwijl niet precies was vastgesteld waardoor het kind ziek was. Onnodig veel antibiotica en antimalaria middelen worden heirdoor voorgeschreven. We konden tevens vast stellen dat veel algemeen gebruikte antibiotica door resistentie helemaal niet meer werkzaam zijn. Een zeer zorgelijke situatie.

Om de diagnostiek en behandeling van koortsende ziekten in de studie regio (maar ook daarbuiten) te verbeteren hebben wij regels opgesteld voor een beter gebruik van de voorhanden zijnde malaria testen. Ook hebben wij vastgesteld welke ziekte kiemen in de regio koorts bij kinderen veroorzaken en hoe die ten dele herkend kunnen worden. Daarnaast hebben wij een aantal alternatieve behandel methoden voorgesteld, zodat kinderen met koorts beter behandeld kunnen worden. Tot slot zijn wij gestart met de ontwikkeling van een diagnostische test die een aantal koortsende ziekten kan identificeren.

Lees meer informatie over

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website