Projectomschrijving

Waarom verspreiden ESBL’s zich in kippen? Dit onderzoek wil een antwoord op deze vraag om de verspreiding vanuit de kip naar de mens in de toekomst te beperken.
ESBL’s kunnen bepaalde antibiotica onwerkzaam maken. De afkorting ESBL staat voor ‘Extended Spectrum Beta-Lactamase’. ESBL is een groep enzymen die door bacteriën gemaakt worden. De mogelijkheden om infecties antibiotisch te bestrijden zijn beperkt als een patiënt ESBL in de bloedbaan krijgt.
Recent onderzoek wijst uit dat onder pluimvee een grote hoeveelheid bacteriën zijn die ESBL’s kunnen produceren. Bijna alle Nederlandse vleeskuikens en kipproducten zijn drager van ESBL-producerende bacteriën. In Nederland worden per jaar zo’n 300 miljoen vleeskuikens geproduceerd. De bevolking komt dus via de voedselketen vaak in contact met ESBL-producenten uit kippen. Het is nog onduidelijk waarom kippen de ESBL producerende bacteriën bij zich hebben.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website