Population and Evolutionary Dynamics of ESBLs in Poultry (PEDEP)
Projectomschrijving
ESBL’s kunnen bepaalde antibiotica onwerkzaam maken. De afkorting ESBL staat voor ‘Extended Spectrum Beta-Lactamase’. ESBL is een groep enzymen die door bacteriën gemaakt worden. De mogelijkheden om infecties antibiotisch te bestrijden zijn beperkt als een patiënt ESBL in de bloedbaan krijgt.
Recent onderzoek wijst uit dat onder pluimvee een grote hoeveelheid bacteriën zijn die ESBL’s kunnen produceren. Bijna alle Nederlandse vleeskuikens en kipproducten zijn drager van ESBL-producerende bacteriën. In Nederland worden per jaar zo’n 300 miljoen vleeskuikens geproduceerd. De bevolking komt dus via de voedselketen vaak in contact met ESBL-producenten uit kippen. Het is nog onduidelijk waarom kippen de ESBL producerende bacteriën bij zich hebben.
Verslagen
Eindverslag
Infecties met ESBL-producerende bacteriën kunnen met veel soorten antibiotica niet worden behandeld. ESBL-bacteriën zijn resistent doordat ze een stukje DNA dragen (een plasmide) dat ze kunnen kopiëren en aan andere bacteriën overdragen. Doordat veel kippen ESBL-bacteriën bij zich dragen, vormen kippen een mogelijk risico voor infectie bij mensen. In ons project richtten we ons daarom op ESBL’s bij kippen.
Wij wilden in dit project weten of bacteriën in kippen ook last ondervinden van een ESBL-plasmide waardoor ze in competitie met andere bacteriën weer zouden verdwijnen als er geen antibiotica gebruikt wordt (een selectief nadeel). In laboratoriumproeven hebben we zo’n nadeel niet kunnen aantonen, maar bij analyse van die proeven met wiskundige modellen zagen we dat dat zou kunnen liggen aan het feit dat in kippendarmen de concentratie bacteriën veel lager is dan onder laboratoriumcondities. Vandaar dat we vervolgens in levende kippen zijn gaan kijken met experimenten, gekoppeld aan wiskundige modellen. De resultaten hiervan lieten zien dat ESBL’s in de meeste gevallen niet vanzelf verdwijnen (en zelfs toenemen), maar in enkele gevallen wel. We begrijpen op dit moment nog niet wat deze verschillen in resultaten bepaalt, en kunnen daarom ook nog geen voorspellingen doen hoe snel ESBL’s verdwijnen als je stopt met antibioticagebruik op een pluimveebedrijf.
Waarom verspreiden ESBL’s zich in kippen? Dit onderzoek wil een antwoord op deze vraag om de verspreiding vanuit de kip naar de mens in de toekomst te beperken.
ESBL’s kunnen bepaalde antibiotica onwerkzaam maken. De afkorting ESBL staat voor ‘Extended Spectrum Beta-Lactamase’. ESBL is een groep enzymen die door bacteriën gemaakt worden. De mogelijkheden om infecties antibiotisch te bestrijden zijn beperkt als een patiënt ESBL in de bloedbaan krijgt. Recent onderzoek wijst uit dat onder pluimvee een grote hoeveelheid bacteriën zijn die ESBL’s kunnen produceren. Bijna alle Nederlandse vleeskuikens en kipproducten zijn drager van ESBL-producerende bacteriën. In Nederland worden per jaar zo’n 300 miljoen vleeskuikens geproduceerd. De bevolking komt dus via de voedselketen vaak in contact met ESBL-producenten uit kippen. Het is nog onduidelijk waarom kippen de ESBL producerende bacteriën bij zich hebben.
Het doel van het huidige project is het verklaren van het succes van ESBL-producerende bacteriën en hun plasmiden in vleeskuikens, verkregen door een combinatie van experimenteel werk (in vitro en in vivo) en mathematische modelering. Het mathematisch model beschrijft (en verklaart) de populatiedynamica van deze bacteriën en hun plasmiden, inclusief concurrentie met niet-ESBL dragende bacteriën en plasmiden, in vleeskuikens.