Projectomschrijving

De samenstelling van darmbacteriën is bij kinderen nog volop in ontwikkeling en daarom kwetsbaar voor verstoringen door antibiotica. De hypothese van de onderzoekers was dat antibiotica toegediend op jonge leeftijd belangrijke gevolgen kan hebben voor:

1) de gezonde samenstelling van darmbacteriën en
2) op de ontwikkeling van antibioticaresistentie.

Om dit te bestuderen volgden de onderzoekers een grote groep kinderen die in hun eerste levensweek antibiotica kregen vanwege een (verdenking op een) infectie. Deze kinderen kregen willekeurig 1 van de 3 in Nederland meest voorkomende antibioticacombinaties voorgeschreven. In het eerste levensjaar werd regelmatig poep van deze kinderen verzameld. De onderzoekers vergeleken de bacteriën en resistentiegenen aanwezig in de poep met die van gezonde kinderen.

De eerste resultaten laten zien dat de kinderen die in hun eerste levensweek antibiotica kregen hierna een fors lagere diversiteit aan darmbacteriën hadden dan de gezonde kinderen. Daarnaast leidde antibioticabehandeling tot veranderingen in de algehele darmbacteriesamenstelling, waaronder voor zuigelingen essentiële bacteriën, welke nog zichtbaar waren bij de leeftijd van 1 jaar. Verder vonden de onderzoekers dat de met antibiotica behandelde kinderen gedurende hun eerste levensjaar een grotere variatie van antibioticaresistentie genen met zich meedroegen. Er werden ook subtiele verschillen in effecten tussen de verschillende antibioticacombinaties gevonden.

Deze informatie helpt artsen om de juiste antibiotica te kunnen blijven voorschrijven aan de allerjongste patiënten.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website