Projectomschrijving

Een uniek internationaal netwerk van Nederlandse en Canadese onderzoekers onder de naam UCAN CAN-DU moet binnen 5 jaar de basis leggen voor een personalised medicine behandeling van kinderen met jeugdreuma. Alle 6 academische kinderreumatologische centra in Nederland werken samen met alle 18 academische centra in Canada mee aan dit unieke project.

Jeugdreuma treft meer dan 20.000 kinderen in Canada en Nederland met een enorme impact op kind en gezin. Soms kost het veel tijd het juiste medicijn te vinden en uiteindelijk krijgt een derde biologische medicijnen. Hoewel deze kostbare biologische medicijnen het ziekteverloop hebben verbeterd, krijgen gebruikers vaker ernstige bijwerkingen en is staken vaak niet mogelijk zonder het krijgen van een terugval. Bij personalised medicine, behandeling op maat, kan mede door bloedbepaling (biomarkers) beter voorspeld worden wie welk medicijn nodig heeft, met een laag risico op ernstige bijwerkingen en op welk moment dit eventueel weer af te bouwen is.

Meer informatie

Uitzending Klokhuis

Reza heeft jeugdreuma. In een uitzending van Klokhuis van 12 oktober 2018 vertelt ze hierover en wordt jeugdreuma op een eenvoudige manier uitgelegd. > Bekijk de uitzending

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website