Projectomschrijving

MG-NL Alliantie onderzoekt hergebruik van Nederlandse genoominformatie

Samenvatting na afronding

De uitkomst van een geneeskundige behandeling is voor een deel afhankelijk van iemands erfelijke eigenschappen, het persoonlijk genoom. Met meer kennis over de relatie tussen het genoom en de uitkomst van behandeling komt persoonlijke behandeling en preventie dichterbij.

Uitkomsten

Een Nederlandse alliantie van experts heeft aan het ministerie van VWS een voorzet gedaan wat nodig is om een nationaal genoomprogramma te ontwikkelen en heeft geïnventariseerd welke datasets al beschikbaar zijn voor bijdrage aan het Europese 1+Million Genomes Programma.
Veelal geeft het informed consent geen toestemming voor hergebruik van genomen voor onderzoek naar persoonlijke behandeling en preventie. De Nederlandse alliantie werkt nauw samen met andere Europese landen om (in de toekomst) op een verantwoorde manier, met behoud van privacy van de betrokken patiënten en burgers, genoom informatie beschikbaar te maken voor onderzoek.


Samenvatting bij start

De uitkomst van een geneeskundige behandeling is voor een deel afhankelijk van iemands erfelijke eigenschappen, het persoonlijk genoom.  Met meer kennis over de relatie tussen het genoom en de uitkomst van behandeling komt persoonlijke behandeling dichterbij.

Onder de vleugels van Health-RI is In Nederland een alliantie van experts ontstaan (MG-NL). Zij willen de informatie die er al beschikbaar is over het genoom herbruikbaar maken voor onderzoek naar persoonlijke behandeling. Dit in samenwerking met andere Europese landen en op een verantwoorde manier, met behoud van privacy van de betrokken patiënten en burgers.

De MG-NL alliantie begint met een inventarisatie van de genomen die in Nederland beschikbaar zijn en kunnen worden gebruikt voor verder onderzoek. Daarna wil MG-NL het hergebruik van deze genoominformatie optimaliseren. Zo wil men leren van alle beschikbare informatie en voorkomen dat er dubbel werk gebeurt. Persoonlijke behandeling en gezondheid komen dan beter en sneller dichtbij.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website