Projectomschrijving

In Nederland zullen in 2015 zo’n 692.000 mensen leven met kanker, en/ of met de gevolgen daarvan. De belangrijkste (rest)klacht bij kanker is vermoeidheid. 60 tot 96% van de patiënten met kanker rapporteert tijdens of na de behandeling vermoeidheidsklachten. Jaren na afloop van de behandeling heeft 30% van de ex-patiënten nog steeds last van vermoeidheid.

Door die klachten functioneren de (ex-)patiënten minder goed in het dagelijkse leven, en participeren ze minder op de arbeidsmarkt. Oncologische revalidatie kan de klachten bij een groot deel van de (ex-)patiënten verminderen of wegnemen. En daarmee hun functioneren en kwaliteit van leven verbeteren.

Dit project wil de resultaten van het vele onderzoek naar de inhoud en effectiviteit van oncologische revalidatie samenbrengen in een algemene richtlijn. Die richtlijn is bedoeld voor de professionals in de oncologische revalidatie. Hij zal aangeven welke vorm van revalidatie in welke fase van het zorgtraject voor welke patiënt het beste werkt.

Meer informatie

Website richtlijnen oncologische zorg

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website