Projectomschrijving

De herziening van de Verloskundige indicatielijst (VIL)

In Nederland is de verloskundige zorg zo georganiseerd dat vrouwen voor hun zwangerschap begeleid worden door de verloskundige, de verloskundig actieve huisarts of door de gynaecoloog. Om te bepalen welke vrouwen bij de verloskundige (of verloskundig actieve huisarts) gecontroleerd kunnen worden en welke vrouwen specialistische zorg van de gynaecoloog behoeven, zijn goede afspraken nodig. De verloskundige indicatielijst (VIL) is een richtlijn waarin deze afspraken beschreven staan.

Het VIL-project heeft tot doel om voor 7-10 onderwerpen die in de praktijk veel discussie opleveren (b.v.  hoge bloeddruk, minder leven voelen) gezamenlijke afspraken te maken over het verwijsbeleid. Hiervoor wordt systematisch gezocht in de literatuur en ook patiënten perspectieven komen aan bod. Deze afspraken zijn een gedeeltelijke vervanging en aanvulling op de VIL die in 2003 ontwikkeld werd.

Door goed onderbouwde afspraken vast te leggen in de VIL is het voor alle betrokkenen helder wie wanneer de zorg voor de zwangere of barende draagt.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website