Mobiele menu

Implementatie en evaluatie richtlijn niercelcarcinoom

Projectomschrijving

Resultaten

De belangrijkste resultaten:

  • De meerderheid van de patiënten (62%) met mRCC wordt gebiopteerd. Van de patiënten die targeted therapie krijgen is het histologisch (sub)type bekend, echter niet altijd zoals de richtlijn voorschrijft d.m.v. naaldbiopt maar ook d.m.v. cytologie en nefrectomie.
  • Steeds meer patiënten met een cT1a tumor worden nefronsparend behandeld. Van de chirurgisch behandelde patiënten met een cT1a tumor in 2011 onderging bijna 70% een nefronsparende behandeling.  
  • Ongeveer 60% van alle patiënten met mRCC wordt behandeld met targeted therapie. Sunitinib is de meest toegepaste targeted therapie. Temsirolimus is niet altijd de eerste keuze bij patiënten met een slechte prognose, hoewel dit wel wordt aanbevolen. 
  • De verslaglegging over items die noodzakelijk zijn voor het indelen van patiënten met mRCC in prognostische groepen als uitgangspunt voor systemische therapie is slechts bij 30% van de patiënten compleet.

Meer informatie vindt u op de website richtlijnen voor oncologische zorg.

Verslagen


Eindverslag

IKNL (Integraal Kankercentrum Nederland) is het kennis- en kwaliteitsinstituut voor bestuurders en professionals in de oncologische en palliatieve zorg. IKNL draagt bij aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg, onder andere door het ontwikkelen, implementeren en evalueren van richtlijnen. Zo verscheen eind 2010 de tweede, gereviseerde versie van de richtlijn niercelcarcinoom. Een deel van de richtlijnwerkgroep ging na het verschijnen van de richtlijn verder als evaluatiecommissie en ontwikkelde een aantal indicatoren die een beeld geven van de mate van naleving van enkele essentiële aanbevelingen uit de richtlijn. De aanbevelingen in kwestie hadden betrekking op: 1) eisen met berekking tot biopsie, 2) (chirurgische) behandeling van kleine tumoren, 3) systemische behandeling van patiënten met gemetastaseerd niercelcarcinoom. De projectsubsidie van ZonMw bood de gelegenheid tot een uitgebreider evaluatie, waarbij onder andere regionale verschillen wat betreft de scores op de indicatoren in kaart konden worden gebracht. Bij het vaak ontbreken van absolute normen kan dergelijke spiegelinformatie dienen als hulpmiddel om zicht te krijgen op mogelijke verbeterpunten op weg naar kwaliteitswinst. Ook konden voor een deel van de indicatoren redenen voor het afwijken van de desbetreffende aanbeveling uit de richtlijn worden geinventariseerd. Voor de precieze uitkomsten (inhoudelijke conclusies en aanbevelingen)- gebaseerd op gegevens uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) - verwijzen wij naar het uitvoerige evaluatierapport dat wordt verwerkt in een of meer publicaties. De uitkomsten op basis van de uitvoeriger evaluatie faciliteren betere feedback aan de betrokken professionals en betere advisering over verdere implementatieactiviteiten. Deze feedback en advisering vond reeds plaats door middel van een presentatie tijdens het (landelijk) voorjaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) en wordt vervolgd door soortgelijke regionale presentaties (regionale werkgroepen / netwerken op het gebied van urologische tumoren).

Samenvatting van de aanvraag

De Nederlandse richtlijn niercelcarcinoom opgesteld in 2006, is in 2010 gereviseerd op basis van wetenschappelijke literatuur. Implementatie van de aanbevelingen gemaakt in de gereviseerde richtlijn, vraagt om aanpassingen in de zorg van patiënten met niercelcarcinoom. Om de voortgang van de implementatie van deze richtlijn te meten en te bevorderen zijn door de richtlijnwerkgroep indicatoren opgesteld. De implementatie van deze richtlijn is inmiddels gestart (zie bijlage 1) en een nulmeting waarmee in kaart is gebracht wat het voorkomen is van de verschillende histologische subtypes, stadium en uitgevoerde behandeling van patiënten met nierkanker tot 2010 is afgerond. Deze nulmeting is geheel gebaseerd op data die al standaard verzameld worden in de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Daarnaast zal een evaluatie van de geformuleerde indicatoren worden uitgevoerd op basis van de standaard gegevens uit de NKR aangevuld met een beperkte aanvullende dataverzameling. De nadruk in het evaluatieproject zal liggen op het in kaart brengen van het aantal (partiële) nefrectomieën bij patiënten met kleine tumoren. Door moderne diagnostische methoden worden steeds meer patiënten met kleinere niertumoren ontdekt. Bij deze tumoren worden minder ingrijpende therapieën (partiële nefrectomie) aanbevolen om zoveel mogelijk van de nierfunctie te bewaren en de kwaliteit van leven van de patiënt te bevorderen. Ook zullen de mogelijke redenen om af te wijken van deze aanbeveling bestudeerd worden. Daarnaast zal de toepassing van de zogenoemde “targeted therapies” bij patiënten met een gemetastaseerd niercelcarcinoom in kaart worden gebracht. Dit zal gedaan worden voor zowel patiënten met een primair gemetastaseerd niercelcarcinoom als patiënten die na een gelokaliseerde tumor in tweede instantie metastasen ontwikkeld hebben (secundaire metastasen). Met name van deze laatste groep is onduidelijk welke behandelmodaliteiten worden toegepast. Tenslotte is met het beschikbaar komen van de systemische ‘targeted therapies’ de histologische subtypering van belang geworden bij gemetastaseerd niercelcarcinoom. De informatie met betrekking tot het wel/niet uitvoeren van partiële nefrectomieën, het toepassen van de ‘targeted therapies’ en het hiervoor wel/niet uitvoeren van een histologische subtypering zal leiden tot spiegelinformatie voor de professionals over de feitelijk aangeboden zorg en de mogelijke afwijkingen van gewenst handelen. Op basis van deze resultaten wordt deskundigheidsbevordering aangeboden om verdere implementatie van de richtlijn te bevorderen.

Kenmerken

Projectnummer:
1500200351
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2012
2018
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Drs. D. Stemkens
Verantwoordelijke organisatie:
Integraal Kankercentrum Nederland
Afbeelding

Kwaliteitsinstrumenten en kwaliteitsbeleid

Kwaliteitsinstrumenten ondersteunen zorgprofessionals, de patiënt en diens naasten om de juiste zorgoptie te kiezen. Daarom stimuleren we de ontwikkeling, implementatie, evaluatie en herziening hiervan. Zoals keuzehulpen, richtlijnen, standaarden, patiënteninformatie en meetinstrumenten.