Mobiele menu

Diabetes en Arbeid; een multidisciplinaire richtlijnmodule

Projectomschrijving

In Nederland hebben ongeveer 750.000 mensen diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd. Hiervan zijn meer dan 250.000 mensen tussen de 18 en 65 jaar waarvan de meesten een baan hebben. De verwachting is dat de komende jaren het aantal werkenden met diabetes toe zal nemen. Echter veel mensen met diabetes hebben moeite hun baan te behouden of een passende nieuwe baan te vinden. Ook is het voor veel mensen een uitdaging om hun individueel zorgplan goed aan te laten sluiten bij hun werk.

Doel

In deze richtlijnmodule komt ‘de patiënt’ centraal te staan. Het doel van de richtlijnmodule is om zorgverleners handvatten te geven bij het adviseren, begeleiden en behandelen van mensen met diabetes in relatie tot werk.

Verwachte resultaten

Van deze richtlijnmodule zal de Diabetes Vereniging Nederland (DVN) een korte versie ontwikkelen voor mensen met diabetes. Verder zal voor deze richtlijnmodule een training voor mensen met diabetes worden ontwikkeld.

Verslagen


Eindverslag

Het ontwikkelen van een multidisciplinaire richtlijnmodule diabetes en arbeid In Nederland hebben ongeveer 750.000 mensen diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd. Hiervan zijn meer dan 250.000 mensen tussen de 18 en 65 jaar en hebben de meesten een baan. De verwachting is dat de komende jaren het aantal werkenden met diabetes toe zal nemen. Echter veel mensen met diabetes hebben moeite hun baan te behouden of een passende nieuwe baan te vinden. Ook is het voor veel mensen een uitdaging om hun individueel zorgplan goed aan te laten sluiten bij hun werk. In deze richtlijnmodule komt ‘de patiënt’ centraal te staan. Het doel van de richtlijnmodule is om zorgverleners handvatten te geven bij het adviseren, begeleiden en behandelen van mensen met diabetes in relatie tot werk. Van deze richtlijnmodule zal de Diabetes Vereniging Nederland (DVN) een korte versie ontwikkelen voor mensen met diabetes. Verder zal voor deze richtlijnmodule een training voor mensen met diabetes worden ontwikkeld.
Het aantal diabetespatiënten in de beroepsbevolking neemt de laatste decennia duidelijk toe. Hoewel de behandelingsmogelijkheden voortdurend verbeteren ondervinden nog te veel patiënten problemen met het krijgen en het behouden van werk. Deels heeft dit te maken met factoren die aan de ziekte of de behandeling gelieerd zijn (zoals vermoeidheid of lichamelijke beperkingen), deels met onvoldoende aandacht voor diabetes en werk in de curatieve zorg en in de arbozorg, met een te weinig steunende werkomgeving en soms ook met onjuiste beeldvorming. Dit heeft negatieve gevolgen voor de kwaliteit van het maatschappelijk leven van de diabetespatiënten en ook een belangrijke sociaal-economische impact: discriminatie, onnodige belemmeringen in de beroepskeuze, verzuim en arbeidsongeschiktheid. De doelstelling van de multidisciplinaire richtlijnmodule 'Diabetes en Arbeid' is het ontwikkelen van een richtlijn die een bijdrage kan leveren aan het wegnemen van onnodige belemmeringen in het krijgen en behoud van werk en het verminderen van onnodig verzuim of arbeidsongeschiktheid als gevolg van diabetes. Een projectgroep zal worden geformeerd bestaande uit vertegenwoordigers van beroepsgroepen uit de curatieve zorg en de arbozorg en uit vertegenwoordigers van diabetespatiënten en de werkomgeving. De richtlijnmodule wordt opgesteld op basis van evidence uit de literatuur en op basis van ervaringen van diabetespatiënten, hun 'behandelaars' in de curatieve en arbozorg en hun werkomgeving. Aanbevelingen op het gebied van empowerment van patiënten zullen ook deel uitmaken van de richtlijnmodule.

Samenvatting van de aanvraag

Het aantal diabetespatiënten in de beroepsbevolking neemt de laatste decennia duidelijk toe. Hoewel de behandelingsmogelijkheden voortdurend verbeteren ondervinden nog te veel patiënten problemen met het krijgen en het behouden van werk. Deels heeft dit te maken met factoren die aan de ziekte of de behandeling gelieerd zijn (zoals vermoeidheid of lichamelijke beperkingen), deels met onvoldoende aandacht voor diabetes en werk in de curatieve zorg en in de arbozorg, met een te weinig steunende werkomgeving en soms ook met onjuiste beeldvorming. Dit heeft negatieve gevolgen voor de kwaliteit van het maatschappelijk leven van de diabetespatiënten en ook een belangrijke sociaal-economische impact: discriminatie, onnodige belemmeringen in de beroepskeuze, verzuim en arbeidsongeschiktheid. De doelstelling van de multidisciplinaire richtlijnmodule 'Diabetes en Arbeid' is het ontwikkelen van een richtlijn die een bijdrage kan leveren aan het wegnemen van onnodige belemmeringen in het krijgen en behoud van werk en het verminderen van onnodig verzuim of arbeidsongeschiktheid als gevolg van diabetes. Een projectgroep zal worden geformeerd bestaande uit vertegenwoordigers van beroepsgroepen uit de curatieve zorg en de arbozorg en uit vertegenwoordigers van diabetespatiënten en de werkomgeving. De richtlijnmodule wordt opgesteld op basis van evidence uit de literatuur en op basis van ervaringen van diabetespatiënten, hun 'behandelaars' in de curatieve en arbozorg en hun werkomgeving. Aanbevelingen op het gebied van empowerment van patiënten zullen ook deel uitmaken van de richtlijnmodule. Het project wordt afgerond met een invitational conference over het onderwerp.

Kenmerken

Projectnummer:
150020046
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2012
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. D.J. Bruinvels
Verantwoordelijke organisatie:
Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde
Afbeelding

Kwaliteitsinstrumenten en kwaliteitsbeleid

Kwaliteitsinstrumenten ondersteunen zorgprofessionals, de patiënt en diens naasten om de juiste zorgoptie te kiezen. Daarom stimuleren we de ontwikkeling, implementatie, evaluatie en herziening hiervan. Zoals keuzehulpen, richtlijnen, standaarden, patiënteninformatie en meetinstrumenten.