Mobiele menu

Continue patiëntenparticipatie binnen levende richtlijnen

Projectomschrijving

Om de multidisciplinaire zorg voor paren met vruchtbaarheidsproblemen te optimaliseren, zijn de landelijke netwerkrichtlijn subfertiliteit en het instrument WIKIFreya ontwikkeld.

Doel

In dit project wordt WIKIFreya, een op wiki-gebaseerd instrument om richtlijnaanbevelingen van een grote groep patiënten te verkrijgen, geëvalueerd en verbeterd. 

Resultaten

Na evaluatie en verbetering van WIKIFreya, werd FreyaWIKI gelanceerd. Via FreyaWIKI kunnen patiënten door middel van een vast format aanbevelingen maken wijzigen en waarderen (sterrensysteem 1-5). Door deze laatste continue prioriteringsmethode kan op ieder gewenst moment een top-5 van aanbevelingen per zorgfase (bijvoorbeeld IVF-behandeling door de gynaecoloog) verkregen worden. In een jaar tijd trok de FreyaWIKI website 3.000 grotendeels representatieve bezoekers. Zij hebben:

  • 71 aanbevelingen geformuleerd
  • 37 aanbevelingen gewijzigd  
  • 642 maal gestemd op aanbevelingen

Een evaluatiestudie liet zien dat FreyaWIKI een gebruiksvriendelijke instrument is voor directe patiëntenparticipatie binnen levende richtlijnen, welke onder enkele voorwaarden goed implementeerbaar is binnen andere patiënten- en beroepsverenigingen. 

Producten

Titel: poster wachtkamer uroloog
Titel: poster gynaecoloog
Titel: abstract medicine 2.0
Link: http://www.medicine20congress.com
Titel: Feasibility of a Wiki as a Participatory Tool for Patients in Clinical Guideline Development
Auteur: den Breejen EM, Nelen WL, Knijnenburg JM, Burgers JS, Hermens RP, Kremer JA
Titel: Onbekend
Link: http://www.freyawiki.nl
Titel: link demoversie FreyaWIKI
Link: http://www.discover-e.nl/sites/freyawiki/homepage
Titel: werkende freyaWIKI
Link: http://www.freyawiki.nl

Verslagen


Eindverslag

Ongeveer één op de zes paren bezoekt de huisarts i.v.m. het ongewenst uitblijven van een zwangerschap. De zorg rondom subfertiele paren is multidisciplinair en bevat meerdere zorgfasen, waarin huisartsen, gynaecologen ,urologen, klinisch embryologen, psychologen en verpleegkundigen betrokken kunnen zijn. Om de subfertiliteitzorg te optimaliseren werd recentelijk de landelijke netwerkrichtlijn subfertiliteit ontwikkeld, met aandacht voor organisatorische knelpunten en directe participatiedoor de patiënt. Om patiëntenparticipatie te bewerkstelligen werd tijdens het ontwikkelen van deze netwerkrichtlijn een nieuw op wiki- gebaseerd instrument ontwikkeld om aanbevelingen van een grote groep patiënten te verkrijgen: WIKIFreya. Na verbetering van deze website, door het direct betrekken van patiënten of wel eindgebruikers in een nieuw ontwerp, werd de nieuwe FreyaWIKI (www.freyawiki.nl ) in Juli 2010 gelanceerd. Via FreyaWIKI kunnen patiënten door middel van een vast format aanbevelingen maken wijzigen en waarderen (d.m.v. sterren). Door deze laatste continue prioriteringsmethode (sterrensysteem 1-5) kan op ieder gewenst moment een top-5 van aanbevelingen per zorgfase verkregen worden. In een jaar tijd trok de website ruim 3000 grotendeels representatieve bezoekers,werden ruim 71 aanbevelingen geformuleerd, 37 aanbevelingen gewijzigd en 642 maal gestemd op aanbevelingen voor goede zorg aan mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Een uitgebreide evaluatiestudie liet zien dat FreyaWIKI een zeer gebruiksvriendelijke tool is voor directe patiëntenparticipatie binnen levende richtlijnen, welke onder enkele voorwaarden goed implementeerbaar is binnen andere patiënten en beroepsverenigingen.
In een periode van 9 maanden tijd werd een vernieuwde methode voor continue patiëntenparticipatie binnen levende richtlijnen voor subfertiliteit ontwikkeld, genaamd FreyaWIKI. Een uitgebreide knelpuntanalyse onder zowel professionals als gebruikkers werd gebruikt als input voor de ontwikkeling van FreyaWIKI. FreyaWIKI wordt momenteel op een patiëntgecentreerde wijze getest.

Samenvatting van de aanvraag

Achtergrond: De belangstelling voor patiëntenparticipatie binnen richtlijnontwikkeling groeit, maar patiënten worden nog maar in 25% van de richtlijnen betrokken. Er zijn diverse methoden, maar onduidelijk is nog welke methode het best toegepast zou kunnen worden. Het gebruik van een wikipedia-achtige methode zou kunnen bijdragen aan de versnelling en vernieuwing van richtlijnontwikkeling. Vandaar dat er voor het doel van patiëntenparticipatie een WIKI-methodologie (wikifreya) werd ontwikkeld voor de landelijke netwerkrichtlijn subfertiliteit, die momenteel ontwikkeld wordt binnen het KKCZ programma (ZonMw No. 15-020-015). Deze pilot levert echter naast positieve punten (5172 hits en 150 aanbevelingen in 4 maanden tijd) ook enkele knelpunten op namelijk; welke aanbevelingen moeten nu uiteindelijk opgenomen worden in de netwerkrichtlijn en hoe blijft deze patiënteninbreng up-to-date? Continue patiëntenparticipatie gecombineerd met een continue prioriteringssysteem zou hier uitkomst kunnen bieden, maar bestaat nog niet. Doelstelling: De hoofddoelstelling van dit project is het ontwikkelen en evalueren van een dergelijk vernieuwende wikifreya voor continue directe patiëntenparticipatie binnen deze nationale multidisciplinaire richtlijn over subfertiliteit, teneinde de klinische zorg beter te laten aansluiten op de wensen van patiënten en hierdoor een richtlijn implementeerbaarder te maken. Populatie: Jaarlijks doen 30.000 paren een beroep op specialistische zorg voor hun subfertiliteit. Design: Op basis van de huidige versie van wikifreya en een knelpuntanalyse onder huidige gebruikers en beheerders zal een vernieuwende wikifreya worden ontwikkeld. Evaluatie: Nadat de vernieuwende wikifreya 8 maanden in gebruik is geweest zal een uitgebreide evaluatie plaatsvinden. Dit behelst 1) de uiteindelijke top 5 van geprioriteerde aanbevelingen, 2) beschrijvende statistiek zoals bijv. aantal hits, aantal verkregen nieuwe aanbevelingen, patiëntenkarakteristieken, tijdspad van de patiënt doorlopen op de website en het aantal malen van terugkeren op de website, 3) de veranderingen van deze variabelen in de tijd en 4) de ervaringen van de wikifreya gebruikers (bijv. gebruiksvriendelijkheid, binding aan de website en belemmeringen om de website te betreden of te editen. Daarnaast zal gekeken worden naar de representativiteit van deze uiteindelijke top 5 voor de gehele subfertiliteitspopulatie in Nederland middels een survey met vragenlijsten (n=500). Projectduur: 18 maanden Haalbaarheid: Wij achten de haalbaarheid van het beoogde ambitieuze project groot. Dit gezien de bekendheid met de patiëntenpopulatie, de langdurige samenwerking van betrokken partijen en de naadloze aansluiting op het huidige KKCZ- project.

Kenmerken

Projectnummer:
1500200151
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2011
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. J.A.M. Kremer
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc
Afbeelding

Kwaliteitsinstrumenten en kwaliteitsbeleid

Kwaliteitsinstrumenten ondersteunen zorgprofessionals, de patiënt en diens naasten om de juiste zorgoptie te kiezen. Daarom stimuleren we de ontwikkeling, implementatie, evaluatie en herziening hiervan. Zoals keuzehulpen, richtlijnen, standaarden, patiënteninformatie en meetinstrumenten.