Projectomschrijving

Artrose is de meest voorkomende aandoening van de gewrichten. Hierdoor zijn veel mensen beperkt bij hun dagelijkse activiteiten. De behandeling bestaat uit pijnstillers, fysiotherapie en operaties. Er is nog geen medicijn beschikbaar dat de beschadiging van het kraakbeen in de gewrichten afremt. Zoledronaat, een bekend medicijn tegen botontkalking, zou dit medicijn kunnen zijn.

Uit eerder onderzoek blijkt dat zoledronaat pijn kan verlichten bij artrose en dat er een samenspel is tussen bot en kraakbeen. Zoledronaat heeft effect op veranderingen in het bot bij artrose patiënten. Of het ook beschadiging van het kraakbeen kan remmen is niet bekend.

Doel van dit onderzoek is het vinden van een medicijn dat pijn en beschadiging van gewrichten bij artrose kan remmen.

In dit onderzoek krijgen patiënten met knieartrose elk half jaar een infuus zoledronaat of een placebo. Effecten op pijn en kraakbeenschade worden gemeten met vragenlijsten en röntgenfoto’s. Het onderzoek duurt twee jaar.


Richtlijn

Van de onderzoeksprojecten uit het ZonMw programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is inzichtelijk gemaakt of zij aansluiten bij de richtlijnen en/of modules in de FMS Richtlijnendatabase. Dit onderzoek sluit aan op de volgende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website