Projectomschrijving

Tijdens narcose kan een lage bloeddruk (hypotensie) optreden, wat schade aan organen – zoals het hart en de nieren – kan veroorzaken. Daarom houdt het anesthesieteam de bloeddruk tijdens een operatie voortdurend in de gaten. Een te lage bloeddruk wordt behandeld met medicatie.

Het is alleen niet duidelijk wanneer de bloeddruk voor een patiënt te laag is. Dit is namelijk voor iedere patiënt verschillend. Uit recent onderzoek blijkt dat de bloeddruk met de huidige aanpak mogelijk toch vaak te laag wordt. Patiënten lopen dan het risico op langdurige orgaanschade. Dit kan grote gevolgen hebben voor het herstel na een operatie.

Onderzoek en verwachte uitkomsten

In dit gerandomiseerd onderzoek gaan de onderzoekers op zoek naar een nieuwe strategie om een lage bloeddruk tijdens een operatie te voorkomen. In plaats van het behandelen van de bloeddruk wanneer deze te laag wordt, wordt geprobeerd te voorkomen dat dit gebeurt. Hiermee wordt beoogd orgaanschade te voorkomen en patiënten een beter herstel na een operatie te kunnen bieden.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website