Projectomschrijving

In het Erasmus MC is een methode ontwikkeld om in bloed – via een vingerprik verkregen (dried blood spot (DBS)-methode) – concentraties van bloeddrukverlagende medicijnen te meten. Deze methode kan worden gebruikt bij patiënten met moeilijk behandelbare hypertensie om vast te stellen of alle medicatie juist is ingenomen. 

In deze multicenter, gerandomiseerde studie zullen medicijnconcentraties bij de helft van de mensen wel, en bij de andere helft niet teruggekoppeld worden met behulp van een communicatiestrategie. Deze strategie is ontwikkeld door een psycholoog en een socioloog en gaat in op de redenen van eventuele therapieontrouw. Als de methode effectief blijkt om bij patiënten goede bloeddrukregulatie te bewerkstelligen, kan dit leiden tot minder hart- en vaatziekten en minder kosten van dure, belastende behandelingen. Daarnaast zou de methode bij de huisarts ingezet kunnen worden waarbij de aandacht naar het onderliggende probleem van therapieontrouw gaat  voordat de patiënt doorverwezen wordt.


Richtlijn

Van de onderzoeksprojecten uit het ZonMw programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is inzichtelijk gemaakt of zij aansluiten bij de richtlijnen en/of modules in de FMS Richtlijnendatabase. Dit onderzoek sluit aan op de volgende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase.
 

In de media

ZonMw steunt hypertensie-studie, 19 juli 2017, Erasmus MC

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website