Projectomschrijving

Infecties kunnen te vroeg geboren kinderen zeer ernstig ziek maken (= sepsis). Sepsis is levensgevaarlijk en pasgeborenen die dit overleven houden regelmatig ernstige restverschijnselen over. Behandeling met antibiotica alleen is vaak onvoldoende.

Onderzoek

Het geneesmiddel pentoxifylline is geregistreerd voor de behandeling van perifere vaatdoorbloedingsproblemen bij volwassenen. Onderzocht wordt of het toevoegen van pentoxifyllineaan aan de reguliere behandeling leidt tot een beter herstel van te vroeg geboren kinderen met sepsis.
Van pentoxifylline is namelijk bekend dat het meerdere effecten heeft die zouden kunnen helpen sepsis te bestrijden bij pasgeborenen, zoals het remmen van de ontstekingsreactie.

Verwachte uitkomst

Het onderzoek wil vaststellen hoe en in welke dosering dit geneesmiddel optimaal werkt bij deze groep pasgeborenen. Eerder onderzoek met pentoxifylline laat zien dat het geneesmiddel veilig gebruikt kan worden. Echter, de optimale dosering is nog nooit vastgesteld. Doelstelling is ervoor te zorgen dat het middel daadwerkelijk bij te vroeg geboren kinderen met sepsis gebruikt kan gaan worden.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website