Mobiele menu

Patiëntparticipatie door implementatie van Medicatie in Eigen Beheer

Projectomschrijving

De huidige zorginrichting beperkt de mogelijkheden voor actieve betrokkenheid van de patiënt bij de zorg. Gedurende een ziekenhuisopname worden de verantwoordelijkheden van de patiënt door zorgverleners overgenomen. Voor medicatie betekent dit dat deze wordt rondgedeeld op tijden die de verpleging uitkomt en in verpakkingen die afwijken van wat de patiënt gewend is.
Na ontslag wordt de patiënt geacht de eigen verantwoordelijkheid weer op te pakken. Dit terwijl hij geen gelegenheid heeft gehad om vertrouwd te raken met het zelf beheren van de medicatie. Hierdoor blijkt dat na ontslag veel problemen ontstaan met het goed innemen van medicatie en therapietrouw.

Het doel van het project is bij opgenomen patiënten de medicatie in eigen beheer te geven. De patiënt leert al tijdens opname in het ziekenhuis om te gaan met zijn medicatie. Het creëert een beter begrip bij de patiënt van zijn medicatie, waardoor medicatiefouten en therapietrouwproblemen naar verwachting minder optreden.

Producten

Titel: Patient participation in medication management during hospitalisation
Auteur: Loes JM van Herpen-Meeuwissen
Titel: Brief over doorgebruik van thuismedicatie in het ziekenhuis (DGTM) en tariefregulering NZa
Auteur: M Commandeur NZA
Link: https://puc.overheid.nl/nza/doc/PUC_291466_22/1/
Titel: Presentaties van sprekers aan DGTM/MIEB sympsosium 8/1/2023
Auteur: Eward Melis, Patricia vd Bemt, Barabara Maat, Jeroen Derijks
Titel: Presentatie kick-off bijeenkomst MEB studie
Auteur: L. Meeuwissen H. van Onzenoort B. van den Bemt

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

De huidige zorginrichting beperkt de mogelijkheden voor actieve betrokkenheid van de patiënt bij de zorg. Gedurende een ziekenhuisopname worden de verantwoordelijkheden van de patiënt door zorgverleners overgenomen. Voor medicatie betekent dit dat deze wordt rondgedeeld op tijden die de verpleging uitkomen en in verpakkingen die afwijken van wat de patiënt gewend is of na ontslag zal ontvangen. Na ontslag wordt de patiënt geacht de eigen verantwoordelijkheid weer op te pakken. Dit terwijl hij geen gelegenheid heeft gehad, om tijdens opname vertrouwd te raken met het zelf beheren van nieuw gestarte medicatie. Hierdoor blijkt dat in de praktijk na ontslag veel problemen ontstaan met het goed innemen van medicatie en therapietrouw. Medicatie in eigen beheer (MEB) is een middel om patiëntbetrokkenheid gedurende opname te vergroten. De patiënt leert al tijdens opname om te gaan met zijn medicatie, waardoor dit ook na ontslag beter zal gaan. Het creëert een beter begrip bij de patiënt van zijn medicatie, waardoor medicatiefouten en therapietrouw problemen naar verwachting minder optreden. Daarnaast kan MEB bijdragen aan lagere kosten, omdat het doorgebruiken van thuismedicatie naadloos bij het concept van MEB aansluit. ln dit project wordt in drie zorgcentra MEB geïmplementeerd. Ter evaluatie van de implementatie meten we patiënttevredenheid, medicatiefouten, therapietrouw en kosten. Daarnaast wordt een toolbox ontwikkeld voor landelijke implementatie. Patiënttevredenheid en de effectiviteit worden gemeten met gevalideerde vragenlijsten en internationaal geaccepteerde methoden om medicatieveiligheid en therapietrouw te classificeren. Kosten worden inzichtelijk gemaakt door value stream mapping en inzichtelijk maken van spillage en tijdsbesteding. Gegevens worden lokaal verzameld en beoordeeld door een groep van experts (apotheker, arts, verpleegkundige, patiënt). Bij het project zijn patiëntraden, het Ministerie van VWS, de NFU, zorgverzekeraars en ziekenhuizen betrokken.

Kenmerken

Projectnummer:
848022007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2017
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
prof. dr. B.J.F. van den Bemt
Verantwoordelijke organisatie:
Radboud Universitair Medisch Centrum