Projectomschrijving

Met de VIMP ‘Patiëntenparticipatie in Medisch wetenschappelijk onderzoek – kwaliteit & impuls’ heeft de Patiëntenfederatie Nederland de kwaliteit van patiëntenparticipatie in wetenschappelijk onderzoek verbeterd. Dit is gedaan door verschillende activiteiten, waaronder een Meet&Greet, een geleid gesprek tussen het patiëntenpanel en de programmacommissie.
Dit heeft geresulteerd in sessies waarin commissieleden en patiëntreferenten met elkaar in gesprek gaan over de verschillende perspectieven van participatie van patiënten in wetenschappelijk onderzoek en hoe de adviezen worden meegenomen in het honoreren van projecten.
Ook is gekeken naar andere mogelijkheden om het patiëntenpanel in te zetten en het panel heeft verdiepende trainingen gekregen.

Inmiddels doen er meer panelleden mee met andere activiteiten rondom toekennen van subsidies en start er een pilot om panelleden ook in de monitoring van wetenschappelijk onderzoek mee te laten kijken en de beloofde patiëntenparticipatie te beoordelen. De referenten hebben aan verschillende trainingen meegedaan waarin dialoog en helder advies geven, centraal stonden.

Een flyer over de Meet&Greet wordt ontwikkeld en verspreid via verschillende kanalen, van onder andere ZonMw. Door de VIMP is er meer begrip en aandacht gekomen voor het patiëntenperspectief. Patientenfederatie Nederland zal hier blijvend aandacht aan schenken.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website