Projectomschrijving

Oraal ijzer versus intraveneus ijzer bij IBD-patiënten met ontstekingsremmende therapie

Bloedarmoede door ijzertekort komt vaak voor bij patiënten met een ontstekingsziekte van de darmen (IBD), zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Bloedarmoede kan veel verschillende klachten veroorzaken en daarbij de kwaliteit van leven verminderen. IJzertekort bij patiënten met IBD kan zowel met ijzertabletten als met ijzerinfuus worden behandeld. De behandeling van ijzertekort bij patiënten met IBD is moeilijker dan bij gezonde mensen. Dit komt omdat onder bepaalde omstandigheden, ijzer moeilijker wordt opgenomen bij patiënten met IBD.

Onderzoek en verwachte uitkomsten

Deze studie onderzoekt bij IBD-patiënten met een milde tot matige actieve ziekte (met bloedarmoede), die ook medicijnen gebruiken welke het immuunsysteem remmen, of ijzertabletten even goed werken als ijzer via het intraveneus infuus: is dezelfde stijging van hemoglobine aanwezig na 12 weken. Indien wel, dan kan dit de kosten van ijzerbehandeling enorm verlagen.

Meer over de studie

Maag-darm-leverarts Andrea van der Meulen gaat onderzoeken wat de beste manier is om bloedarmoede te behandelen bij patiënten met inflammatoire darmziekte. Bloedarmoede is in deze patiëntengroep namelijk moeilijker te behandelen dan bij gezonde personen.

Lees verder>

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website