Projectomschrijving

OPTIMISE: Optimale immunosuppressie bij corneatransplantatie

Het hoornvlies is het meest getransplanteerde weefsel in Nederland en afstoting is een van de meest voorkomende oorzaken van transplantaatfalen. Om dit te voorkomen worden oogdruppels met corticosteroïden voorgeschreven. Bij 1 op de 3 patiënten veroorzaken deze een hoge oogdruk, wat kan zorgen voor onherstelbare schade. Het doseringsschema van oogdruppels verschilt per chirurg en het optimale doseringsschema is onbekend. Het is ook onduidelijk of patiënten postoperatief 12 maanden behandeld moeten worden of langer.

Onderzoek en verwachte uitkomsten

De OPTIMISE studie wil ten eerste verschillende geneesmiddelen vergelijken om te bepalen welke het meest effectief is. Daarna wordt onderzocht of behandeling met corticosteroïden gestaakt kan worden. Hiernaast worden de levenslange kosten en effecten van vier behandelstrategieën gemodelleerd. Het landelijk transplantatieregister wordt gebruikt om patiënten te vinden die in aanmerking komen voor deze studie en om patiënt-relevante uitkomsten te verzamelen.
Naar aanleiding van de resultaten van de studie is de verwachting een eenduidig en evidence-based protocol te kunnen genereren voor de korte- en lange-termijn behandeling na hoornvliestransplantatie.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website