Projectomschrijving

De behandeling van een longembolie of trombosebeen bestaat uit bloedverdunners voor minstens drie maanden. Daarna moet worden gekozen tussen stoppen of langdurig doorbehandelen. Doorgaan vermindert de kans op een nieuwe trombose, maar geeft een hogere kans op een ernstige bloeding. Om de beste keuze te maken is het belangrijk de kans op een nieuwe trombose af te wegen tegen de kans op een bloeding. Deze kansen zijn voor iedereen anders en nu nog niet goed te voorspellen. Dit maakt de afweging voor kort of langdurig behandelen moeilijk.

Doel en verwachte uitkomsten

In dit project worden bestaande data van internationale onderzoeken samengevoegd om de kans op een nieuwe trombose of bloeding en het effect van behandeling met bloedverdunners te berekenen voor individuele patiënten. Met deze informatie, toegankelijk via een online calculator, hebben arts en patiënt beter inzicht in de individuele kansen op een nieuwe trombose of bloeding en is de keuze voor kort of langdurige behandeling makkelijker te bespreken.


Richtlijn

Van de onderzoeksprojecten uit het ZonMw programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is inzichtelijk gemaakt of zij aansluiten bij de richtlijnen en/of modules in de FMS Richtlijnendatabase. Dit onderzoek sluit aan op de volgende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website