Projectomschrijving

CDK4/6 remmers (palbociclib, ribociclib en abemaciclib) zijn nieuwe geneesmiddelen die effectief zijn bij vrouwen met uitgezaaide, hormoongevoelige borstkanker. CDK4/6 remmers zijn geneesmiddelen zijn die de celdeling van kankercellen remmen en die worden toegevoegd aan de standaardbehandeling met hormoontherapie.

Bij het voorschrijven van een CDK4/6 remmer  moet een keuze worden gemaakt om dit als startbehandeling te doen, of als vervolgbehandeling als de eerste hormoonbehandeling niet meer goed werkt. Het toevoegen van deze CDK4/6 remmers als start- of vervolgbehandeling maakt veel uit voor de duur van de behandeling en daardoor voor de kosten en de bijwerkingen die patiënten kunnen ervaren, zoals verminderde bloedaanmaak, vermoeidheid en diarree.

Het doel van het onderzoek, de SONIA studie (Selecting the Optimal positioN of CDK4/6 Inhibitors in HR+ Advanced breast cancer), is om te onderzoeken wat het verschil in effectiviteit is tussen het gebruik van CDK4/6 remmers als start- of als vervolgbehandeling en wat het verschil is in bijwerkingen en kosteneffectiviteit.


Richtlijn

Van de onderzoeksprojecten uit het ZonMw programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is inzichtelijk gemaakt of zij aansluiten bij de richtlijnen en/of modules in de FMS Richtlijnendatabase. Dit onderzoek sluit aan op de volgende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase.
 

Meer informatie

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website