Projectomschrijving

Afbouwen van nieuwe generatie biologics bij psoriasis

Biologics zijn effectieve middelen voor de behandeling van psoriasis. De nieuwste biologics zijn de zogenoemde interleukine (IL) 17 en 23-remmers.
Waarschijnlijk heeft niet iedere patiënt de reguliere dosis van deze middelen nodig. Daarom wordt onderzocht of, en hoe, de dosis kan worden verlaagd bij patiënten bij wie de psoriasis rustig is. Een lagere dosis heeft voordelen: het kan mogelijk leiden tot minder bijwerkingen en minder zorgkosten

Onderzoek

In 17 Belgische en Nederlandse ziekenhuizen worden patiënten verdeeld in twee groepen: een groep die langzaam de medicatie afbouwt en een groep die de normale dosis blijft gebruiken. Hierna wordt getesten of de verlaagde dosis niet tot slechtere effectiviteit leidt, en of de kwaliteit van leven goed blijft. Ook wordt gekeken naar bijwerkingen, kosten en naar de bloedspiegels van de medicijnen.

Verwachte uitkomsten

Dit onderzoek hoopt te bereiken dat een deel van de mensen mogelijk met minder medicatie kan worden behandeld, terwijl het effect op de huid goed blijft.


Richtlijn

Van de onderzoeksprojecten uit het ZonMw programma Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) is inzichtelijk gemaakt of zij aansluiten bij de richtlijnen en/of modules in de FMS Richtlijnendatabase. Dit onderzoek sluit aan op de volgende richtlijn in de FMS Richtlijnendatabase.

Publicatie BeNeBio studie

Dose reduction of the new generation biologics (IL-17 and IL-23 inhibitors) in psoriasis: study protocol for an international, pragmatic, multicenter, randomized, controlled, non-inferiority study—the BeNeBio study (okt 2021)

BeNeBio studie: Groot onderzoek naar dosisvermindering geneesmiddelen voor psoriasis

Prof. dr. Elke de Jong en dr. Juul van den Reek (Radboudumc) ontvangen samen met het UZ Gent subsidie voor een groot onderzoek naar dosisvermindering van de nieuwste biologische geneesmiddelen voor psoriasis. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de dosis TNFα-blokkerende biologische middelen bij sommige patiënten kan worden verlaagd. Voor de nieuwe generatie biologische middelen, IL17 en IL23 remmers, is nog niet bekend of dosisvermindering van deze middelen mogelijk is. (feb 2020)
Lees verder>

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website