Projectomschrijving

 Uitkomsten en Kosteneffectiviteit van Verminderde Noradrenaline Gebruik bij Cardiogene Shock

Jaarlijks ontwikkelen ongeveer 6000 patiënten in Nederland een shock na een hartinfarct. Door de acute afsluiting van een kransslagader ontstaat schade aan de hartspier waardoor deze niet meer voldoende bloed rond kan pompen. Deze toestand met verminderde orgaandoorbloeding noemen we een cardiogene shock.
Dit is een ernstig ziektebeeld waaraan 50% van de patiënten binnen 30 dagen overlijdt. Dit percentage is al jarenlang gelijk. Het is daarom van belangonderzoek te doen naar de effectiviteit van de behandeling.

Onderzoek

De eerste behandeling die nu routinematig wordt ingezet is noradrenaline. Dit medicijn verhoogt de bloeddruk door de bloedvaten samen te laten knijpen. Er is echter geen bewijs dat dit de doorbloeding van organen verbetert. Het zou juist kunnen zorgen voor slechtere doorbloeding van onder andere het hart, waardoor de schade aan de hartspier groter wordt en de pompfunctie nog verder achteruit gaat.
In dit onderzoek, uitgevoerd in meer dan 10 ziekenhuizen in Nederland, worden patiënten met verminderd gebruik van noradrenaline (door het hanteren van een lagere bloeddruk
streefwaarde) vergeleken met patiënten die gebruikelijke zorg ontvangen. In totaal zullen door loting volwassenen met een cardiogene shock willekeurig aan één van de twee
behandelstrategieën (verminderde noradrenaline of gebruikelijke zorg) worden toegewezen.

Verwachte uitkomsten

Het doel van dit onderzoek is om te evalueren of het geven van minder noradrenaline leidt tot betere uitkomsten voor patiënten. En of deze behandelstrategie uiteindelijk leidt tot een besparing van (gezondheidszorg)kosten.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website