Projectomschrijving

Samenvatting na afronding

Deze studie onderzocht of de bloedverdunner clopidogrel weggelaten kan worden bij patiënten die al aspirine of orale antistollingsmedicatie gebruiken als ze een transcatheter aortaklepimplantatie (TAVI) ondergaan.
TAVI is een alternatief voor een openhartoperatie, waarbij de nieuwe hartklep via een slagader (bijvoorbeeld in de lies) of de hartpunt wordt ingebracht. Mogelijke complicaties na TAVI zijn onder andere bloedingen, het optreden van stolsels en een herseninfarct, maar de kennis omtrent het voorschrijven van gepaste bloedverdunnende medicamenten is gelimiteerd door het ontbreken van onderzoek hiernaar.

Resultaten

Deze studie heeft aangetoond dat het weglaten van clopidogrel het aantal bloedingen verminderde en de kwaliteit van leven voor de patiënt deed toenemen, zowel bij patiënten die al aspirine slikken als patiënten die orale antistollingsmedicatie nemen.
Het weglaten van clopidogrel leidt ook tot een verlaging van de zorgkosten. De effectiviteit van de behandeling (het voorkomen van stolsels en herseninfarct) blijft behouden ondanks het weglaten van clopidogrel. De resultaten van de studie worden inmiddels in de praktijk toegepast.


Samenvatting bij start

Transcatheter aortaklepimplantatie (TAVI) is een hartklepvervanging voor patiënten met een ernstig vernauwde aortaklep. TAVI is een alternatief voor open hart chirurgie, waarbij de nieuwe hartklep via een slagader (bv. in de lies) of de hartpunt wordt ingebracht. Omdat TAVI minder zwaar is dan een klassieke operatie, is zij voornamelijk weggelegd voor oude patiënten die niet geopereerd kunnen worden.

Mogelijke complicaties na TAVI zijn onder andere bloedingen en het optreden van stolsels en herseninfarct. Er worden verschillende bloedverdunnende medicamenten voorgeschreven na TAVI, maar kennis hierover is gelimiteerd door het ontbreken van onderzoek hiernaar. Om complicaties te verminderen, is onderzoek naar bloedverdunning na TAVI dus hard nodig.

De POPular TAVI studie vergelijkt bloedverdunnende behandelingen na TAVI met als doel het aantal bloedingen te verminderen en de kwaliteit van leven voor de patiënt te doen toenemen, zonder in te boeten op de effectiviteit van de behandeling.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website