Projectomschrijving

Hergebruik van Guanabenz voor Vanishing White Matter

Vanishing white matter (VWM) is een hersenziekte bij vooral jonge kinderen, die leidt tot een progressieve neurologische handicap en overlijden. Er is geen genezing mogelijk. Bij aanvang van de ziekte bij een leeftijd jonger dan 4 jaar is het ziekteverloop snel en voorspelbaar; bij aanvang van de ziekte bij een leeftijd vanaf 4 jaar is het ziekteverloop langzamer en onvoorspelbaar.

VWM wordt veroorzaakt door een genetisch defect in eIF2B. eIF2B staat centraal in de beschermende reactie van het lichaam op fysieke stress, zoals koorts. Door het defect in eIF2B staat de stressreactie altijd aan en veroorzaakt dit hersenschade.

Onderzoek

Guanabenz is een oud, veilig middel tegen hoge bloeddruk. Het remt ook de stressreactie. In muizen met VWM geeft guanabenz verbetering. In deze trial wordt het effect van guanabenz onderzocht bij twintig tot dertig VWM-patiënten met een ziekteaanvang bij een leeftijd van jonger dan 4 jaar, bij wie de hersenschade nog beperkt is.

Verwachte uitkomsten

De trialduur is vier jaar. Veiligheid, verdraagbaarheid, farmacokinetiek en -dynamiek, en grote effecten, zowel klinisch als op hersenscans, zullen onderzocht worden. De verwachting is dat guanabenz de ziekte remt.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website