Projectomschrijving

De blootstelling, bijwerkingen en kosten van olaparib verbeteren door een farmacokinetische ‘boosting’ interventie

Olaparib is een nieuw en veelbelovend antikanker geneesmiddel. Nieuwe antikankergeneesmiddelen, zoals olaparib, zijn vaak duur. Het is daarom van groot belang om strategieën te ontwikkelen om deze geneesmiddelen betaalbaar te kunnen blijven gebruiken.

‘Boosting’ is een strategie om geneesmiddelkosten sterk te reduceren. Bij ‘boosting’ wordt de afbraak van het geneesmiddel sterk geremd, waardoor met een vele lagere dosis toch evenveel werkzame stof in het bloed komt. Ook wordt door ‘boosting’ de variatie in bloedconcentratie tussen patiënten lager, waardoor het aantal mensen met een hele lage (ineffectieve) of hele hoge (giftige) concentratie van het geneesmiddel in het bloed afneemt.

Onderzoek

In het onderzoek zal worden vastgesteld hoeveel de dosis olaparib gereduceerd kan worden als het gecombineerd wordt met de ‘booster’ cobicistat. Deze equivalente lagere dosering zal vervolgens bij een uitgebreidere groep patiënten worden vergeleken met de standaardbehandeling met olaparib.

Verwachte uitkomsten

Het doel van dit onderzoeksproject is de behandeling met dure orale antikankermiddelen, zoals olaparib effectiever, patiëntvriendelijker en goedkoper te maken door het te combineren met een ‘booster’ en hierdoor de behandeling beschikbaar te houden voor een grote groep patiënten.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website